Никола Стоянов: От 578 проверки в магазините са открити над 540 нарушения

Никола Стоянов: От 578 проверки в магазините са открити над 540 нарушения

"578 проверки е направила Комисията за защита на потребителите от 15 февруари до 8 март - открити са над 540 нарушения, от които 216 със съмнения за нелоялни търговски практики. Има издадени 138 акта. Основните неща, които се откриват е, че на щанда пише, че има намаление, но като се отиде на касата цената си е същата. Има проблеми с грамажите, както и с промоциите". Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов. 

По думите му, всяко от тези нарушения води до сериозно завишаване на цените. 

"Има проблем. Не е нормално между цена на вносител или производител и крайната цена да има такава огромна разлика. Има структурни проблеми, нашите земеделски стопани получават по-ниски субсидии от тези в Западна Европа, ще поискаме изравняване", допълни икономическият министър.

Никола Стоянов поясни, че в момента максималната глоба, която КЗП може да наложи, е 50 000 лева. 

"Ще предложим законодателни промени да се покачат глобите. При храните не виждам нужда от тавани на надценки. Потреблението в страната продължава да расте, въпреки високите цени и оплакванията, това го казва статистиката", добави той и подчерта, че България е на първо място по ръст на износа за 2022 година в целия Европейски съюз, 39 процента се качва, рекорден износ - машини, машиностроене, части за автомобилна индустрия, електроенергия. 

"Цените на горивата в момента са стабилни", каза още Никола Стоянов. 

Вижте целия разговор във видеото.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • @alo

    12 Март 2023 10:55ч.

    Търгашът винаги е бил с репутация на мошеник. Без Кауфланд. Погледнете рибката от понеделник - по-скъпа ли е от рибката директно от рибаря? Не е, макар на пръв поглед логика да липсва. По-евтина е, понеже печалбарството е основният мотив на нашенеца да се занимава с нещо и не му ли е осигурено, онзи подпалва чергата на държавата, примерно с протести. Нашенецът е изключително безнравствен и само политиците внасят някаква морална маска върху грозната му физиономия. Оставиш ли го, кожи дере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никола Стоянов: От 578 проверки в магазините са открити над 540 нарушения

    12 Март 2023 11:15ч.

    Хахахахахахахахахахахахахахаха, Ние може да сме полуидиоти, но онзи, който се опитва Дани убеди, че при проверка в магазин се откриват 0.93 нарушения е пълен идиот или съветниците му са пълни идиоти, а може и да проявяват користно невежество, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @alo

    12 Март 2023 11:23ч.

    Освен това, именно в столицата се живее най-евтино, ако става дума за основни стоки и намаления. Кой там е сменял гуми за 80 лева? Мизерниците в провинцията гледат на клиентите си като на жертвени животни и си подбират по един на ден за курбан. Такъв си им е нравът на селяните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    12 Март 2023 11:03ч.

    Народен съд и бесилки за западните спекуланти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    12 Март 2023 11:07ч.

    Не защитавам търговците, но цените се увеличиха заради скъпия промишлен ток и скъпия газ. И сега от няколко седмици ще ни пробият ушите, че са виновни търговците. Защо не кажат колко е тока само на един супермаркет.Най ми хареса последното изречение, за цените на горивата, които са стабилни. Да! Стабилно високи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    12 Март 2023 11:09ч.

    В Германия данъци, ток, наем и заплати на супермарктетите са 2-3 пъти по-високи, но продуктите са по евтини

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12 Март 2023 11:07ч. Не защитавам търговците, но цените се увеличиха заради скъпия промишлен ток и скъпия газ.

    12 Март 2023 11:17ч.

    Не ставай смешен. Тук цените във веригите са стабилно на нивото на цените им в Западна Европа, при 3-4 пъти по-ниска покупателна способност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    12 Март 2023 11:30ч.

    И месото ли е по --евтино? Зеленчукопроизводството в много държави се субсидира, логично е да е по евтино. Иначе средната крайна надценка в магазина е към20 % .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости!

    12 Март 2023 11:15ч.

    Толкова са "проверявали", 540 нарушения има само в един магазин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никола Стоянов

    12 Март 2023 11:29ч.

    Никола Стоянов уволни изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов и на негово място е назначи Владимир Русев, бивш депутат от "Има такъв народ" (ИТН)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ГДЕ ДЕНьГИ, ЗИН"?

    12 Март 2023 11:33ч.

    Министърът на икономиката Никола Стоянов е опънал здрав чадър над високопоставени държавни служители, които забъркаха скандала с българското участие на Експо 2020 в Дубай. Въпреки, че проверките са установили изчезнали пари, Николов не смее да ги уволни, вероятно от страх, че ще бъдат разкрити и по-сериозни схеми. Преди няколко месеца медиите научиха за скандалното изчезване на пари от сметката на банка Emirates NBD, с която право да оперира има само директорът на павилиона. Съгласно закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, контрол не е установила и Емилия Янева. Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов даде объркващо и неясно интервю по казуса. За изясняване на случая обаче е извършена проверка на място, за която медиите не питат, а и компетентните органи си траят. В момента ръководството е силно притеснено, че в крайна сметка някой ще попита КЪДЕ СА ПАРИТЕ, нищо, че прокуратурата не предприема нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    12 Март 2023 11:58ч.

    От пусто в празно. Затова ли няма парламент с експерти, които да приемат съответните закони за регулиране на тези безобразни цени. Като сте прости, вижте чуждите закони за цените, ама не е само до простотия.... Поне можете да четете, и това вече е съмнително...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @alo

    12 Март 2023 12:14ч.

    Селяните се плашат от новото за тях и си измислят предубеждения. Те повеждат битка с цел да съсипят новото, убедени, че то е проява на сатанизъм и превъзходство, съответно съществува, за да е недостъпно, да ги респектира и в крайна сметка да ги владее. Ето сега тормозят с проверки, искат кръв да се пролива в тяхно име. Изключително глупави са. Но пък са върховният хищник в територията и каквото докопат, приземяват го до пълно послушание. Мечтаят и за бесилки - навред промотират гнева си. Такъв си е местният дяволски манталитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    12 Март 2023 14:35ч.

    Веригите супермаркети от европата си правят у нас каквото си искат, но не смеят в собствените си държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи