Никола Саркози е осъден на 3 г. затвор

Никола Саркози е осъден на 3 г. затвор
Парижкият съд призна бившия френски президент за виновен в корупция и търговия с влияние. Никола Саркози беше осъден на три години затвор - две условно и една ефективно. Така Саркози става вторият осъден бивш президент, след Жак Ширак, в най-новата история на Франция.

Снимка: Ройтерс


В понеделник парижки съд призна бившия френски президент Никола Саркози за виновен в корупция и търговия с влияние. Това съобщи телевизионният канал BFM, цитиран от ТАСС.

Бившият президент беше осъден на три години затвор - две условно и една ефективно. Други двама обвиняеми, бившият адвокат на Саркози Тиери Ерзог и бившият съдия на Конституционния съд Гилберт Азибер, които бяха замесени в същото дело "подслушване", бяха признати за виновни за разкриване на професионални тайни и осъдени на подобни условия.

По време на процеса Саркози категорично отрече вина. Адвокатите му настояваха да бъдат оттеглени всички обвинения към него с аргумента, че подслушването е извършено незаконно и представлява нарушение на тайната на разследването, тъй като става въпрос за разговори между адвоката и клиента. В същото време те се позоваха на решението на Съвета на Европа, забраняващо такова прихващане на адвокатските разговори. В понеделник съд отхвърли иска.

Изпълнението на присъдата може да бъде отложено, ако защитата на Саркози обжалва решението на съда. Прокуратурата също може да го обжалва, ако прецени, че наказанието не е достатъчно строго.

Това е вторият случай в най-новата история на Франция на осъждане на бивши президенти на страната. Преди девет години съдът постанови двугодишна условна присъда срещу Жак Ширак за създаването на фиктивни работни места по време на мандата му като кмет на Париж, припомня ТАСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • ТихомирТомов

    01 Март 2021 16:18ч.

    Осъждането на този евреин бивш Президент е за Гинес . У нас само Анжел от това племе бе осъден ефективно ,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мата Хари

    01 Март 2021 16:22ч.

    А дебилното българско племе е осъдено да бъде яхано доживот от един прост еднокнижник-мутра, щото много му пасва на цялостния манталитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако Сарко е за затвор, то нашият е директно за смъртна присъда

    01 Март 2021 16:45ч.

    Да видим какво ще отсъди суверена на 4.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    01 Март 2021 16:47ч.

    Уж гледаме от Европата, ама не съвсем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    01 Март 2021 16:56ч.

    Нашите са за народен съд !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    01 Март 2021 19:59ч.

    споко нема да лежи видния шорошоид бомбардировач на либия !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ala_Bala

    01 Март 2021 20:06ч.

    Цецо Шлифера кога ще бъде осъден, за щетите нанесени от неговите арести на невини хора и подслушвания на политическите противници на герберската мафия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шопен

    01 Март 2021 20:57ч.

    Европейския съд по правата на човека какво мисли по този въпрос. Защо не реагира? Какво чака. Това е политическа присъда, как може да се допуска такова безобразие. Да се освободи незабавно. Какъв е този тоталитарен режим, какъв е този репресивен съд. Свобода на Саркози. Да се наложат незабавно санкции за този режим. Долу, вън...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи