Никола Минчев повежда листата на ПП за европарламента

Никола Минчев повежда листата на ПП за европарламента

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Зам.-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Никола Минчев се отказва от председателското място на парламента, което той трябваше да заеме в резултат на "джентълменското споразумение" с ГЕРБ, и вместо това ще се кандидатира за депутат в Европейския парламент като водач на листата на "Продължаваме промяната", научи "Дневник" от свои източници в коалицията.


Решението си Минчев е съобщил на колегите си от "Продължаваме промяната" във вторник (16 януари). То предстои да бъде официализирано и чрез гласуване от Изпълнителния съвет на партията, когато започне същинската подготовка за вота. Дотогава формацията трябва да вземе решение и дали да участва съвместно с "Демократична България", като ако двете политически сили се явяват с обща листа, водаческото място на Минчев трябва да бъде одобрено и от органите на "Да, България", ДСБ и "Зелено движение".


Засега от партията на Кирил Петков и Асен Василев казват, че ще предложат втората позиция в листата да бъде за представител на "Да, България". При този сценарий остава неизвестно каква ще бъде реакцията на единственият представител на "Демократична България" в Европейския парламент Радан Кънев от ДСБ, който наскоро заяви в интервю за Би Ти Ви, че не мисли, че неговият "интерес да участва на тези избори подлежи на съмнение". По неофициална информация от "Продължаваме промяната" желание за европарламента са проявили още Даниел Лорер, Калина Константинова, Деница Симеонова, Настимир Ананиев.

Решението на Минчев означава, че при ротацията през март лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще застане начело на Народното събрание. Досега той е бил само заместник-председател на парламента. С клетвата си пред народните представители той ще се превърне във втория партиен лидер след председателя на СДС Стефан Савов, оглавявал законодателния орган.

Тъкмо желанието на Атанасов да заеме третия най-висш пост в държавата стана повод за вътрешнокоалиционно напрежение, довело до отказа на Минчев от председателското място. По неофициална информация Атанасов първоначално е имал амбициите да стане конституционен съдия, като в края на миналата година дори сам не отрече възможността да се състезава за поста.

След решението на "Продължаваме промяната - Демократична България" номинациите за регулаторите да не бъдат на политически лица обаче той бил разубеден да се кандидатира за конституционен съдия, а за компенсация му било предложено председателското място в парламента. Така Минчев въпреки възраженията на депутатите от "Продължаваме промяната" бил оставен пред "свършен факт", посочват източници в коалицията. Първоначално зам.-председателят на парламента бил убеден, че въпросът трябва да се реши чрез гласуване в парламентарната група, но впоследствие се отказал от това си намерение, за да не предизвиква напрежение в коалицията, казват депутати.

Междувременно покрай тази интрига "24 часа" публикува резултати от социологическо проучване за вътрешнопартийна употреба, според което Минчев е с най-висок рейтинг сред част от колегите си от коалицията (24%). Вероятно и заради това премиерът Николай Денков дори го посочи за възможен водач на листата за Брюксел.

Източник: dnevnik.bg

 

 

Коментари

  • баба мара

    17 Яну 2024 17:24ч.

    хаиде сега ги пратете в брюксел срещу 30 000 евро на месец и от там ще почнат да се излагат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    17 Яну 2024 18:16ч.

    Заради 30 - те хилки не иска да е председател на парламента, а оставят грозното джудже .........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо Ташко внук на дядо Мъдьо

    17 Яну 2024 18:38ч.

    Изгори за да светиш като Бареков и Минчев след един мандат в Европарламента ще отече в канала при шарлатаните у карапутките от перловска река.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо, на дедо си Ламбо

    17 Яну 2024 19:24ч.

    Стари фетиши, възпитаващи семейния рекет от ранна възраст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалко, че е втори на опашката за Лена

    17 Яну 2024 17:39ч.

    Добре, че изобретиха ротацшята ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    17 Яну 2024 18:36ч.

    Пази боже от такива като този на снимката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аз само един юноша бледен

    17 Яну 2024 19:56ч.

    Ей, като замирише на евро, всички се отказват от нашия парламент. Навремето Станишев щеше да остава български депутат, но уви, Брюксел го подмами и отиде евродепутат. Сега и този се отказва да бъде първият сред равни, защото заплатата е височка, пък и в евро, а има и облаги. Първо работи малко при мама, после го дава депутат и сега върви нагоре - евродепутат. Като направи 15 години евродепутат - в Конституционния съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    17 Яну 2024 21:00ч.

    Тоя танас, колкото дребен - два пъти по-нахален :))) въобще, двамцата с ристе са позорището на жълтото паве

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пак ще си играе

    17 Яну 2024 22:51ч.

    с телефончето по време на "работа", но вече за по-висока заплата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не й мноо сигурно

    18 Яну 2024 4:53ч.

    майка му дали знае

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    18 Яну 2024 11:08ч.

    А ДБ ще се вкопчат ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    18 Яну 2024 15:08ч.

    И от този свирка няма да излезе, ама.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванова

    21 Яну 2024 12:47ч.

    Нещо май и Христо Иванов ще започне да вие на умряло като Слави Трифонов, защото тежестта му намалява с всеки изминал ден. Даже и на следващите избори няма да влезе в парламента както е тръгнало. Не можеш постоянно да лъжеш хората и да ги манипулираш и те да не се усетят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи