Никола Минчев: Никога не сме си правили илюзии, че коалицията ще е лесна

Никола Минчев: Никога не сме си правили илюзии, че коалицията ще е лесна

"Никога не сме си правили илюзии, че това ще е лесна коалиция, но към момента продължава да бъде единствената възможна в този парламент, така че аз имам убеждението, че тя ще остане още дълго да управлява", коментира в предаването "Панорама" на БНТ председателят на Народното събрание Никола Минчев.

 

Скандали и напрежение в парламента белязаха политическата седмица. На детския празник 1 юни пред очите на деца, посетители в НС, за малко не се стигна до физическа саморазправа между депутата от "Продължаваме промяната" Искрен Митев и председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов. Ден по-късно Христо Петров от "Продължаваме промяната", известен като Ицо Хазарта, се държа непристойно и показа неприличен жест по време на заседание.

Конфликтите в парламента коментира в студиото на "Панорама" председателят на Народното събрание Никола Минчев.

"Искрен Митев направи едно изказване от трибуната, в което не спомена нито един народен представител, а спомена руски класически литературен герой, в който г-н Костадинов се припозна. Г-н Костадинов изгражда своя политически образ изцяло върху провокацията, бих казал, че се храни от нея. Неприятно е, че това се случи в пленарната зала, още по неприятното е че пред очите на деца. И двамата понесоха наказанията си. Христо Петров - Ицо Хазарта, показа своето отношение към действието, което колегите от ГЕРБ-СДС направиха - да покажат плакати с надпис "оставка" Да се вдигат едва ли не транспаранти не е най-подходящият начин да поискаш оставка. Хазарта също понесе наказание и мисля, че това вече е затворена страница", заяви Минчев.

Не се опитвам да оправдавам нито един отделен казус, независимо от коя парламентарна група идва, допълни той.

Минчев е категоричен, че "Продължаваме промяната" не го поставя в неудобно положение, напротив в голямата си част тя носи нов начин на правене на политика.

"Този политически стил, който се опитваме да налагаме е да убеждаваме своите политически опоненти защо не са прави или защо не сме съгласни, с аргументи, без обиди и с по-малко политически лозунги", каза председателят на парламента.

Законодателната ни програма се движи с темпове, които са по-малки от желаното, минава се през коалиционни обсъждания, това отнема време, призна още той.

Относно сложните отношения в коалицията, Минчев заяви:

"Самата коалиция без съмнение е сложна. Това е първата в модерната ни история коалиция с 4 парламентарни групи, част от които с коренно различни идеологии. Никога не сме си правили илюзии, че това ще е лесна коалиция, но към момента продължава да бъде единствената възможна в този парламент, така че аз имам убеждението, че тя ще остане още дълго да управлява", каза още председателят на парламента.

Председателят на парламента коментира и т. нар. български вариант на закона "Магнитски".

Това е някаква чернова, която изтече без да е ясно кой стои зад нея, изобщо не говорим за законопроект. Това е чернова и не е ясно в кой етап от развитието си е тя, това категорично не е проект, който да заслужава сериозно обсъждане.

По темата с настаняването на бежанците, Минчев обясни, че според него държавата е направила не малко.

"Още първоначалният план, който беше осъществен - с настаняването по хотели, беше един много добър начин да бъдат посрещнати тези хора. При вторият стадий на преместването им от хотелите по други бази, се появиха проблеми, което е неизбежно", каза Минчев.

Българският парламент прие декларация още в първия ден на войната, в която категорично осъдихме действията на Руската федерация и призовахме за връщане към нормите на международното право и прекратяване на военните действия в Украйна. По отношение на предоставянето на военна помощ имаше повече колебания, но виждаме от изявленията на премиера Кирил Петков, че България ще ремонтира 80 танка, които след това ще бъдат предоставени на Украйна, подчерта Минчев.

Той отговори и на въпроса има ли противоречия между премиера и президента.

"Аз съм от "Продължаваме промяната" и в този смисъл се солидаризирам с премиера, но има нормално противопоставяне на мнение между отделни институции, не бих казал, че се наблюдават остри противоречия. Несъмнено, времената в които вижданията на всички държавни институции се определяха от един властови център, са вече зад нас", каза в заключение Минчев.

Целия разговор вижте във видеото.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Леке

  04 Юни 2022 8:47ч.

  Лайняно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ке умрем да се смеем

  04 Юни 2022 9:27ч.

  "политически стил"...., "законодателна програма"..., "коалиционни обсъждания"... Направо минчев си за шоутунаслави скоро като останеш без работа. Ако някой от шайката им ламти за пари, да взима по-бързо и да се махат. България няма време за губене с тези среднопръстници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ivan

  04 Юни 2022 9:44ч.

  Наследник на майка и баща юристи , и дядо по майчина линия вноситеи износител на кожи , един от най - богатите хора в България по комунистическо време , толкова за тоя , няма от къде да знае какво е немотия, роден със сребърна лъжица в уста както се казва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  04 Юни 2022 11:54ч.

  днешнити момшетъ,пърдон, тийййййнеджъри,ни съ ходили боси по къръ (къквито съ въ политикътъ,тъкивъ съ и в лиглото):много съ ми миловидни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи