Никарагуа одобри достъпа на руски войски до страната, въпреки възраженията на САЩ

Никарагуа одобри достъпа на руски войски до страната, въпреки възраженията на САЩ

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега произнася реч по време на церемония по случай 199-ата годишнина от Деня на независимостта в Манагуа, Никарагуа, 15 септември 2020 г.   (Президентството на Никарагуа/Cesar Perez/Handout via Reuters)

Никарагуа одобри руски сили да се обучават на територията ѝ и да провеждат военни учения с никарагуанската армия, точно след като САЩ наложиха нови санкции на длъжностни лица от централноамериканската държава. 

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега поднови заповедта, която беше одобрена от Националното събрание. Указът се отнася за войски и военно оборудване от Русия, както и от САЩ и седем латиноамерикански държави, които да влизат в страната и да участват в "обмен на опит, тренировъчни учения и операции за хуманитарна помощ". 

САЩ възразиха срещу подновяването в светлината на руската инвазия в Украйна, но официални лица очакваха това да не възпре решението на Ортега. 

"Смятаме това за провокация от страна на никарагуанския режим", заяви Брайън Никълс, ръководител на отдела за западното полукълбо в Държавния департамент, цитиран от телевизия DW, по време на срещата на върха на Америките в Лос Анджелис миналата седмица.

Асамблеята одобри мярката във вторник, след като САЩ наложиха санкции на 93 никарагуански длъжностни лица, включително съдии, прокурори, депутати и служители на вътрешното министерство, заради задържането на 180 предполагаеми политически затворници. 

Според доклад на Ройтерс мярката ще позволи на 230 руски военнослужещи да влязат в Никарагуа от юли и да стоят до края на годината, за да патрулират в Тихия океан заедно с никарагуанската армия.

"Първо - императорът няма дрехи и всеки, който е загрижен за бъдещето на отворените общества и либералната демокрация, трябва да осъди режима на Ортега като брутална диктатура", заяви пред Fox News Digital Роберто Салинас-Леон, директор на Центъра за Латинска Америка към Atlas Network. "Повече санкции могат да доведат до демонстрация на "двойно понижение" на фалшивото чувство за "национален суверенитет".

"Народът на Никарагуа ще бъде този, който ще пострада най-много от тази нова безизходица", добави той. "Със сигурност да не поканим Ортега на Срещата на върха за Северна и Южна Америка се оказа правилно решение." 

Ортега остана на власт в продължение на 15 години и през това време отношенията между двете страни се обтегнаха поради редица проблеми, най-вече заради обвиненията в намеса на САЩ. 

Ортега изрази подкрепа за руската инвазия в Украйна и накара Никарагуа да се въздържи от осъждане на Русия при гласуване в ООН, а също така гласува против отстраняването на Русия от Съвета на ООН по правата на човека. 

"Въпреки американските и международните санкции Ортега продължава да провъзгласява управлението си за резултат от демократично представителство - измъчва и вкарва в затвора всеки, който дръзне да застане на пътя му", казва Леон. "Какъв е правилният отговор пред лицето на подобно неподчинение и значителното влошаване на отношенията между САЩ и Никарагуа?" попита Салинас-Леон .

Източник: foxnews.com

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    19 Юни 2022 16:31ч.

    няма провокации така се деиства със сащ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов шамар

    19 Юни 2022 16:33ч.

    Русия е все по-близо до Аризона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    19 Юни 2022 16:57ч.

    И защо Сащ да имат право да се бутат навсякъде, а другите да не могат ? Като нещо не им изнася, да си обират партакешите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Юни 2022 17:30ч.

    некои демократи набор 1990г. + да се заровят за другаря Ортеа, както и за Другаря Кастро, може пък и да им дойде ъкъла, ама не в "одобрените изтчниции", в истинските, тогава може и да вденат, как по дяволите и в двете страни след дългогодишна ВОЙНА със сошуа хората са щастливи и сигурни в Бъдещето, за разлика от гейропейска БГ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Команданте Даниел Ортега е жива легенда от борбата срещу американския колониализъм и империализъм

    19 Юни 2022 19:26ч.

    Фигура от калибъра на Фидел Кастро и Че Гевара

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    20 Юни 2022 17:15ч.

    Никарагуа е втората по бедност държава в западното полукълбо, но това не е важно, важно е да бориме колониализъма и империализъма:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    19 Юни 2022 17:31ч.

    Това е част от огромен проект. Никарагуа, Китай и Русия се обединяват. Ще се строи канал свързващ Атлантически с Тихи океан. Русия е определена да се грижи за сигурността на канала. Т.е. ще има постоянни военни бази за да пази канала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колега

    19 Юни 2022 17:42ч.

    Май сега дойде времето САЩ да изразяват своята" глубокую озабоченост" и никой да не им обръща внимание. Палачинката е застанала вертикално вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    19 Юни 2022 17:48ч.

    Редно е да очакваме, че скоро и китайската НОА ще бъде поканена в Никарагуа. Време е да започне строителството на канала, разбира се, успоредно с увеличаване на военното руско-китайско присъствие в латиноамериканската страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споразумението за военно сътрудничество между Русия и Никарагуа е безобиден, но хитър ход. Ход, който разсейва американкия противник и му пречи да съзре истинската беда. Коя е тя ли?

    19 Юни 2022 18:14ч.

    Повече от половин година по пътищата в северната част на Мексико се щурат десетки огромни тежкотоварни камиони от легендараната марка Mack. Срещат се от Тихуана до Монтерей. Екипажите им - винаги от двама шофьори, снажни и впечатляващо руси за Мексико. Позволяват си почивки само в обекти на охранителните фирми "Панчо Виля" и "Лев Троцки".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор, от село Парамун социален антрополог

    19 Юни 2022 18:16ч.

    Досещате ли се какво има в обемистите им контейнери? Познахте - крилати ракети "Калибър". Всеки Mack носи по 6 парчета. Има и с конвеционален, и с тактически ядрен заряд. От Тихуана до Лос Анжелис са около 300 км. От Тамаулипас до Флорида - под 2000.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Юни 2022 21:55ч.

    Зевънчо, контейнерите са стандартни от по-големите, 42 футови п спомени, два съседни, единият дава тока, другият се отваря и партнерите получават подарък-изненада, киндер сюрприз. вселата част е, че големте контейнеровози влачат с десетки хиляди такива, малките стотици - стелт тек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    19 Юни 2022 18:18ч.

    Едно време СССР се бяха разпрострели по целия свят да правят комунизъм. А можеха да се погрижат за населението си. Та и сега Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • директор на Центъра за Латинска Америка към Atlas Network

    19 Юни 2022 18:51ч.

    Зачетох се в обяснения какво е Атлас Нетуърк. Много интересно, особено това: The organization has been described as "self replicating, a think tank that creates think tanks." Демокрация, та дрънка! И въобще, защо коментар на някакъв си е лепнат към новината за решението на президента на Никарагуа? Имаме нужда някой да ни я обясни правилно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Какъв е правилният отговор пред лицето на подобно неподчинение и значителното влошаване на отношенията между САЩ и Никарагуа?" попита Салинас-Леон .

    19 Юни 2022 19:00ч.

    пред лицето на подобно неподчинение? ... неподчинение на сащ, така излиза. Сащ искат подчинение, и не го крият, а го прогласяват отвисоко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Юни 2022 21:58ч.

    време беше отново да им влезнат в "задният двор" - това според Доктрината им, иначе демокрация за всички от сърце, пада от б-52+фък-16.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи