NHK: Швейцарската конференция за мир ще отхвърли мирния план на Зеленски: Няма да иска изтегляне на руските войски

NHK: Швейцарската конференция за мир ще отхвърли мирния план на Зеленски: Няма да иска изтегляне на руските войски

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм

В съвместния документ след конференцията за мирно уреждане на конфликта в Украйна, която ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария, няма да има призив за изтегляне на руските войски, съобщава NHK, позовавайки се на проекта за комюнике.

Според дипломатически източници на японския телевизионен канал изтеглянето на руските войски и други точки, съдържащи се в предложената от Киев "формула за мир", са били изключени от проекта, защото са взети предвид мненията на "някои развиващи се страни в Азия и Близкия изток", които поддържат връзки с Русия.

В проекта на съвместно изявление се посочва още, че всички страни трябва да участват в постигането на мир. В него се подчертава значението на участието на Русия в дискусиите. Комюникето ще отразява само три предмета от украинската "формула" - безопасността на атомните електроцентрали, продоволствената сигурност, както и размяната на затворници и връщането на децата, отведени в Русия- обвинения, които Русия последователно отхвърля.

Във финалната декларация не се споменава изтеглянето на руските сили от Украйна и възстановяването на териториалната цялост на Украйна, твърди NHK.

Зеленски представи "формулата за мир" от десет точки на срещата на върха на Г-20 през ноември 2022 г. Тя включва връщане на границите от 1991 г., изтегляне на руските войски от територията на Украйна, фиксиране на края на конфликта, връщане на правосъдието, предотвратяване на ескалацията и противопоставяне на екокида.

Русия критикува мира в Украйна и казва, че е време Киев да приеме "новите териториални реалности". Що се отнася до срещата на върха за мир в Швейцария, Москва я смята за безсмислена. Зеленски обясни, че Москва не е поканена на срещата на върха, за да не може да я саботира, Русия може да бъде привлечена по-късно чрез посредници.

Източници: rbc.ru

 

 

Коментари

 • Лелейй, урсулата с какъв убийствен поглед е фиксирала зеления.

  11 Юни 2024 13:04ч.

  Ще му докара лъчева болест на окаяника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  11 Юни 2024 18:24ч.

  Каквото решат в Тел Авив, това и ще стане ............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откриватели

  11 Юни 2024 13:56ч.

  Най-после откриха коя е истинската причина за войната - натрупаните проблеми с отношението на укронацистите към рускоезичното население в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  11 Юни 2024 14:41ч.

  Тцтц, недей така с тоз влиятелен джендър бе! На кого ще влияе така? Ще съсипите таз жалка марионетка ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илин Ф.

  11 Юни 2024 18:47ч.

  Ето я причината за войната в Украйна. Амитата започнаха да си признават… Слушайте добре, оставете да ви преведат… https://youtu.be/YS1s8GN77h0?si=SV-ekJn6RrBDBVbi

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СлаваНаПутин

  11 Юни 2024 22:22ч.

  Дрогиращият се Клоун хем се насрал, хем условия поставя .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи