NEXO заличава следи, англоезичният профил на компания изчезна от Wikipedia

NEXO заличава следи, англоезичният профил на компания изчезна от Wikipedia

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Една от водещите компании за търговия с криптовалути в света – българската NEXO, започна да заличава следите си във виртуалното пространство. Броени часове след разкритията, че криптобанката е осъществявала трансфери на виртуални валути, заобикаляйки международните санкции срещу Русия, както и че през платформите на компанията са правени преводи към терористични организации, профилът на NEXO на английски език в Wikipedia бе заличен. 

 

Потребители и редактори на онлайн-енциклопедията коментират, че подобно действие е прецедент, защото принципите на работа на Wikipedia изключват корпоративна намеса в свободната платформа за споделяне на информация. В редица коментари в социалните мрежи се посочва, че подобно действие би могло да се направи единствено срещу колосална сума като точния размер никой не би могъл да изчисли. Едно от обясненията за изчезването на англоезичната страница на NEXO в Wikipedia може да е желанието на българските собственици на криптобанката да предотвратят разпространяване на информацията за противозаконната им дейност на английски език в интернет. Още повече, че страницата на NEXO на английски език в Wikipedia е изтрита в 16.06 часа българско време. По същото време течеше пресконференцията на властите у нас, където бяха разкрити престъпните им схеми. Вероятно самите собствениците на NEXO са слушали и гледали изявленията на следователите. В същото време страницата на NEXO в Wikipedia, която е на български език, все още е достъпна.  

 

Световни агенции и особено тези, които са специализирани във финансови новини като Ройтерс, Файненшъл таймс, Блумбърг, в четвъртък и петък съобщиха подробности за разкритията на властите в България, които претърсиха офисите на NEXO у нас, от които оперативно компанията е работила. Това доведе до незабавна реакция на потребители на услугите на NEXO като според различни публикации в първото денонощие след разкритията на властите в България, тегленията от криптобанката възлизат на 158 млн. долара. 

По данни на счетоводната компания Armanino, която прави дневна оценка на активите на NEXO, заради разследванията срещу криптобанката в САЩ тя е загубила половината от вложителите си. Акцията у нас може допълнително да катализира негативните процеси за криптотърговците. Всъщност какво е реалното състояние на NEXO не е много ясно, защото Armanino оценява активите на база подадени от самата криптобанка данни, т.е. не се извършва класически външен одит. Отделно, NEXO работят с Armanino, която се оказа, че обслужва фалиралата в края на 2022 г. криптоборса FTX.

 

Именно с опит да се спаси репутацията на NEXO в англоезичния свят мнозина си обясняват заличаването на английската страница на криптокомпанията в Wikipedia. Това едва ли ще има обаче нужния ефект, тъй като основаната от българи компания е обект на проверки от американските власти, а, както стана известно и тази седмица, акцията в София е била координирана с британски следователи, което показва, че е много вероятно скоро да има действия спрямо NEXO и във Великобритания. 

Източник: tribune.bg

 

 

 

 

Коментари

  • ЗИЛ

    15 Яну 2023 14:30ч.

    Злите езици говорят ,че NEXO е част от кръга Капитал,ама аз не вярвам на клюки или съвпадения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кръгът Къпитал отдавна трябваше да гледа небето на квадрати

    15 Яну 2023 14:35ч.

    Но всяко нещо с времето си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия

    15 Яну 2023 14:33ч.

    Те "свубоднити" тъй праят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изследовател

    15 Яну 2023 15:19ч.

    Изтритото съдържание не е нищо особено и все още го има кеширано от Гугл, но го няма в интернет архива. Странно е, че англоезична статия стои в бъларската част на Уикипедия, което е нетипично. От съобщението се вижда, че страницата е изтрита от Станислав Йорданов (StanProg) със следната причина "бързо изтриване, т.7 (авторски права)". Точка 7 от критериите за бързо изтриване е "страница е създадена в нарушение на авторски права". Моето допускане е, че статията е нова и за това е изтрита, вижда ми се налудничаво да се разглежда като прецедент или проблем. Истината е, че статии на английски език не трябва да съществуват в българската част на Wikipedia.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    15 Яну 2023 22:39ч.

    Пирамиди.За тия куршум и в Дунав храна на раци и риби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи