Nexo се споразумя с регулаторите в САЩ и ще плати $45 млн.

Nexo се споразумя с регулаторите в САЩ и ще плати $45 млн.

Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов, Nexo

Компанията Nexo се е съгласила да плати 45 милиона долара на американските регулаторни органи и ще прекрати нерегистрираното предлагане на крипто продукти. 

Това съобщи Комисията за ценни книжа и борси на Съединените щати, която обвини Nexo, че е нарушила правилата, предлагайки продукт за крипто кредитиране.

За да избегне разследване на властите, основаната от българи компания ще плати 22,5 милиона долара неустойка и допълнително същият размер глоби.

В извънсъдебното споразумение Nexo не признава или отрича констатациите на агенцията. Компанията трябва да плати паричната санкция в рамките на 12 месеца.

С това се слага край на проверките на американските регулатори на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията.

Нексо е постигнала окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

Детайли по споразуменията:

● Не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер.

● Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа.

● С това американските регулатори приключиха своите всеобхватни проверки на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията.

Позицията на компанията

"Изключително сме удовлетворени от това цялостно и окончателно решение, което еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ. За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят", казва в съобщението съоснователят на "Нексо" Антони Тренчев.

"Нескопосаните внушения за "международен" елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни "Ен Ди Ес" ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на "евроатлантически партньори", са разобличени от неопровержими факти."

"В допълнение, опитът да се прикачи акцията срещу Nexo, посредством насрочването ѝ в ден, който да съвпадне с друга акция на Европол срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, бе осуетен от официалното потвърждение на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), че двете събития не са свързани. Въпреки това, организаторите постигнаха немалко от своите политически цели. На всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени щети", продължава той.

Коста Кънчев, също съосновател на компанията, изразява увереност във формирането на "ясна, устойчива и предвидима регулаторна рамка" в САЩ, която да даде възможност на "Нексо" и други да предлагат "все повече добавящи стойност продукти".

Източник: БНТ

 

Коментари

  • На стара коза яре

    20 Яну 2023 8:26ч.

    Поредната пирамида.На далавераджии. Да бяха основали университет,завод за буркани,нещо което ще прави принадена стойност.Ето това са- мошеници и измамници.Про100киро на квадрат.То не мисли как да създаде нещо а мисли как да мами.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едва ли е така

    20 Яну 2023 8:36ч.

    "на всяко гърне меродия" се хваща дикиш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба Яга

    20 Яну 2023 8:42ч.

    Какви убавци са тези от снимлката! Представителна извадка на умнокрасивитета. Добри в далаверата, а после беж Лиске да бягаме. Всички читави българи отдавна се изнесоха от територията, останаха само измамниците - телефонни и такива, като горните, образовани и също толкова гнусни и жертвите им, наричани за кратко "електорат".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само

    20 Яну 2023 14:27ч.

    читави българи се изнесоха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отец Нафърфорий

    20 Яну 2023 8:44ч.

    Това, което във всички нормални държави се нарича корупция, в Кравария му викат лобизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдаващ

    20 Яну 2023 8:50ч.

    "Нексо" и други да предлагат "все повече добавящи стойност продукти". - какво сте създали, че и да му добавяте стойност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    20 Яну 2023 8:59ч.

    Евтино са се откупили...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от банкя

    20 Яну 2023 9:00ч.

    всичко е точно ,Гешо да затвори вратата,найс а

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • света вода ненапита, а?

    20 Яну 2023 9:06ч.

    Това, че плащат такава сума означава, че признават вина! Нищо не ги оневинява за безобразията, извършени и извършващи се в България! Тук разследването трябва да продължи и да си понесат последиците! 45 те милиона не им дават правото да правят нагли изказвания и да нарушават българските и европейски закони!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нов

    20 Яну 2023 10:06ч.

    Посочи ми точно кои български и европейски закони нарушават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зд-зд

    20 Яну 2023 10:54ч.

    Не...означава, че са се съгласили да платят рекета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехехе...

    20 Яну 2023 11:00ч.

    А държането на кюлчета в чекмедже кои закони нарушава, че Капиталите да градят политически имидж върху това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще гледаме да видимЕ

    20 Яну 2023 9:07ч.

    дали "регулаторите" ще се задоволят само с тази глоба... Някакъв член на фамилията Ротшилд бил казал преди няколко века: "Дайте ми контрол над парите на една държава и не ме интересува кой пише законите и." Това е било преди няколко века. В сегашният момент на 4-та техническа революция, Great Reset, "глобални климатични промени" и пр. пицимаци, в който се опитват да нахлузят нов хомот на населението - с електронни пари и безпарични разплащания, борбата ще е безмилостно жестока докато се отърват от конкуренцията (като подчинят всички крипто-валути) на няколко великана. По-големите държави работят върху национални криптовалути. Нас гледат да ни прилапат в ЕЦБ за да ни нахендрят европейска криптовалута... Та тази акция ми прилича е разправа с един кълн, който не бива да бъде допуснат да укрепне... Имат си регулатори, ползват си ги... Ние плащаме, за да ни оставят на мира... За което - Гаранция-Франция... Та ще гледаме да видимЕ ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гъдю

    20 Яну 2023 9:37ч.

    "". По-големите държави работят върху национални криптовалути. """"""............. това не са крипто валути , а електронни пари , ползващи схемата на криптовалутите , казано най кратко .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сигурно сте прав

    20 Яну 2023 13:37ч.

    Аз едоинствено и само искам да не ни натискат да приемаме еврото а да си запазим ЛЕВА. И мисля, че тази суматоха да приемем еврото час по-скоро е лоша за нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ....

    20 Яну 2023 9:23ч.

    Аматьори. Тука нашите директно ги обраха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Курти

    20 Яну 2023 9:28ч.

    Платиха си на господарите и вече всичко е точно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • регулатор

    20 Яну 2023 10:51ч.

    Не си платиха, а Сорос задейства всички механизми да минимализира щетите. Нали разбираш - финансирана от Сорос партия е замесена и разследвана за пране на пари и финансиране на терористи. От тази по-голяма красота, здраве му кажи. Ще му рухне империйката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Курти

    20 Яну 2023 15:02ч.

    Има логика, съгласен съм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • (*/-)

    20 Яну 2023 9:29ч.

    Тия сега като осъдят прокуратурата за нанесени репутационни щети и тези 45 млн. май на гърбината на народа ще се пишат. На Гешо-келешо некадърието през носа ще ни излезе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изключително сме удовлетворени

    20 Яну 2023 9:39ч.

    ама за кокошка няма прошка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aleph

    20 Яну 2023 10:10ч.

    Това споразумение няма никаква стойност за разследващите органи в България и останалите държави, които все още разследват прамидата на българските измамници . Дружеството няма лицензи за банкова дейност в нито вена държава , където оперира и всеки един регулатор може да започне административно и наказателно преследване. В корумпирана Америка с пари всеки може да избяга от правосъдието; пример сина на Байдън; пъл и самият той.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баси

    20 Яну 2023 10:41ч.

    И тези се събудиха в бяло, на бял кон и на бял фон. А сега ще искат и да си платим за това. И гешефтурата ще ни разбие фактурат в следващата ни сметка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луй XIV

    20 Яну 2023 11:01ч.

    Заглавието е подвеждащо. В коментарите на Дневник намерих тоя цитат--->"Тоест, това е само глоба за липсата на регистрация. Относно други разследвания, за други дейности, Нексо не получава нито имунитет, нито пък се прекратяват. We charged Nexo with failing to register its retail crypto lending product before offering it to the public, bypassing essential disclosure requirements designed to protect investors,” said SEC Chair Gary Gensler. -------------- Е, това е поредното доказателство, че САЩ ускорено се превръщат в латино кочина. Плащат се едни пари и нещата се покриват. Ние тук тези неща ги знаем още от комунизма. Ние откъдето идваме, тези там отиват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой каквото и да ти говори

    20 Яну 2023 11:09ч.

    Да се знае, че винаги става въпрос за едно и също, за пари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    20 Яну 2023 15:10ч.

    EЛИАС КАНЕТИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скандала у нас

    20 Яну 2023 11:32ч.

    е като бялата топка в билярда. Чукна доста топки от игралното ни поле. Отвори доста язви. Процесът върви бавно но сигурно . У нас и в колективния запад . Завесата пада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прецаканите са зрителите на тоя цирк

    20 Яну 2023 11:34ч.

    За какво ни занимаваха толкова с глупостите на няк'ви далавераджии, като те пак си се оправиха. Говорихме за правда, за пране на пари, за финансиране на терористи, одитиране - 22 милн. и край....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Момчо

    20 Яну 2023 12:03ч.

    Не са глупости. Съвсем ясно лъснаха дупетата на пишещите се за български "демократи" и борци за съдебна правда, и на хората с парите зад тях. Разбра се, че между тях и Пеевски разликата е само в килограмите и визията (килограмите на Христо Иванова май са повече от на "обновения" Пеевски). Видя се, че Бойко Борисовата простотия и ИТ интелектът могат да са еднакво престъпни. Както е написал колегата горе - да пускаме завесата. България свърши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    20 Яну 2023 11:57ч.

    Да попарим оптимизма на измамниците. Шофьор управлява кола без винетка, минава на червено, прави ПТП с 3 трупа. Засега е снето обвинението че е без винетка!!! Който разбрал, разбрал. Между другото и крипто банката Генезис затвори като Нексо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ти да видиш, чисти като момина сълза

    20 Яну 2023 12:06ч.

    Ако има нещо, айде няма нищо! Борисов (със всичките си золуми, пачки и кюлчета) се оказа, в сравнение с тях, един дребен мошенник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aз пак ще попитам - включихте ли се в подписката за РЕФЕРЕНДУМА?

    20 Яну 2023 12:57ч.

    Ако още не сте - моля ви да го сторите още този уикенд! Няма много време...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-ТЕОРИЯ

    20 Яну 2023 15:23ч.

    Се потвърждава с практика.На по- горе писалите;това са си ваши теории и нищо повече.Можете да ми намерите съответният пост как ще приключи всичко.Не знам дали написах сумата,но ориетира ми беше 100млн.Мисля и написах комедия финита.Не ми се рови! Сега следва по интересната част;Колко ще плати българския данакоплатец на НЕКСО.Нито съм им фен,нито съм на заплата или хонорар.Но беше очевидно.Няма как в САЩ да придобиеш банка и да не си изряден.Цирка в България ще продължи.В ролята на клоуна е прокуратурата.Ще се извиня ако осъдят някого ама надали.Запитайте се кога се прави споразумение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За каква "изрядност" хортуваш, бе Желязко.

    20 Яну 2023 17:38ч.

    В Щатите алтернативните медии са пропищяли от тяхното CBDC (https://en.wikipedia.org/wiki/Central_bank_digital_currency ), която се опитват да наложат на света, за да могат да премахнат парите в брой и да упражняват контрол върху всичките пари на всички ПРЕЗ цялото време, без да оставят на "случайни играчи" като NEXO даже и трохички... затова е и целият зор да ни прилапат в ЕЦБ чрез "еврото".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    20 Яну 2023 22:23ч.

    Нищо не е вечно.Обикновенно статуквото се окопава чрез законите.Бранейки се чрез законите статуквото се обрича на още по-голяма неконкурентност.В крайна сметка губи по един или друг начин.Тук отваряте голяма тема.Тя се нарича ''история на парите и техните притежатели''.За какво говоря?За хилядолетие е лесно проследима метаморфозата на притежателите на пари и самите им пари.Обикновенно метаморфозата е свързана с миграция/много векторна/.Може би ставаме свидетели на нова метаморфоза.Това е рядко явление но и историята е с ускорителни характеристики.За едно столетие 2метаморфози?Но няма как да се случи за година две.Ще отнеме десетилетия.А когато духа вятър се строят мелници не стени/китайска п./ Е НЕКСО са построили мелничка.Несъвършенна.Като първите ни фабриканджии.Не виждам нищо укорително още по-малко СЪСТАВОМЕРНОСТ по българските наказателни закони.Да с изнасилване на НК могат да ги окошарят.Обаче въпросът ''Защо не са окошарени реални СЪСТАВОМЕРНИ крадци на 10ки милиарди левове на територията на България?А влагаме огромен правохранителен ресурс за хипопотични крадци??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи