Невена Петрова: Втрещена съм от безцеремонния начин, по който ДКК се саморазправи с "Ел Би Булгарикум"

Невена Петрова: Втрещена съм от безцеремонния начин, по който ДКК се саморазправи с "Ел Би Булгарикум"

Невена Петрова е бивш председател на Съвета на директорите на Ел Би Булгарикум ЕАД. На 20 февруари 2023 г. тя и изпълнителния директор Николай Маринов бяха уволнени от ДКК, чийто принципал е министъра на икономиката.

Публикуваме позицията на Невена Петрова, която тя изпрати на редакционната ни поща:

След успешно преминат конкурс на 24 ноември 2022 г. бях избрана за член на Съвета на директорите на Ел Би Булгарикум ЕАД с мандат от 5 години на база представена концепция за развитие на държавното дружество. На първия Съвет на директорите бях избрана и за председател на Съвета на директорите, а Николай Маринов- за изпълнителен директор. Освободена съм от длъжност като член на Съвета на директорите в понеделник, 20 февруари т.г. докато съм отсъствала от страната, без ясни причини и без да бъда извикана за обяснение. В допълнение, ръководството своевременно е подавало искана информация от ДКК ЕАД на всеки три месеца и по нея не е имало забележки.

Работим по изпълнение на одобрена от ДКК ЕАД актуализация на бизнес програма за периода 2021-2023 г като няма забележки и по нейното изпълнение в т.ч. увеличение на заплатите на служителите и закупуване на оборудване и транспортни средства. Ако няма необходимост от обективни критерии за освобождаване, какъв е смисълът да се правят конкурси за избиране на членовете на съвета на директорите на публичните предприятия с дългогодишен мандат и одобрена от жури концепция за развитие? Достатъчни ли са три месеца, за да бъде дадена оценка за извършената работа?

 Ел Би Булгарикум ЕАД не произвежда и не доставя некачествена продукция. Всички млечни продукти на Ел Би са направени със суровина, която отговаря на критериите за сурово краве мляко с масленост над 3,6%. Не е вярно твърдението на Венцислав Димитров, че доставеното сурово мляко от новите доставчици е некачествено. С едно интервю, в типичния за него импулсивен, непремерен, неясен  и двойствен изказ, Венцислав Димитров разклати доверието на потребителите в качеството на продукцията на Ел Би Булгарикум ЕАД поради безсилие, реваншизъм и безхаберие.

Истинската причина за нашето освобождаване е неимоверното желание на Венцислав Димитров да изземе оперативното управление на Ел Би Булгарикум ЕАД от ръководството избрано след преминат конкурс само преди три месеца. Причината е, че ние показахме, че няма да следваме директни разпореждания от него на оперативно ниво.

Изпълнителният директор на ДКК ЕАД иска да управлява Ел Би Булгарикум ЕАД директно и еднолично, което противоречи на всички установени правила и нормативни актове и особено Закона за публичните предприятия (ЗПП) и Правилника за прилагане на закона за публичните предприятия (ППЗПП). От средата на декември миналата година той оказва натиск върху ръководството на Ел Би за безприпципни назначения, с които да се формира организирана група под негово ръководство, която на практика да поеме контрол над дружеството.

Ние се противопоставихме на този безцеремонен подход за намеса в оперативното управление на дружеството  включително и за налагане на нов доставчик на суровина, който освен сурово мляко оферира и сухо мляко, което беше напълно неприемливо за нас – Ел Би Булгарикум ЕАД никога не е произвеждало краен продукт със суровина различна от сурово мляко. 

От края на месец януари в дружеството постъпваха написани от него заповеди, в качеството му на „изпълнителен директор на ДКК ЕАД и едноличен собственик на капитала на Ел Би Булгарикум ЕАД, които в пъти надвишаваха неговите правомощия и представляват злоупотреба със служебно положение. Тези заповеди противоречат на интересите на Ел Би Булгарикум ЕАД вкл. с Писмо изх. № ФСД-22-52-05/10.02.2023г. на Изпълнителния директор на ДКК ЕАД на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД се разпорежда „незабавно преустановявяне на всички плащания, без оглед на размер и основание включително влизане в договорни отношения от всякакъв характер до издаване на следващи указания.“

Това писмо реално блокира дейността на дружеството. С писмо до Съвета на директорите на ДКК ЕАД и до Министъра на икономиката и индустрията от 14-02-2023 г. ги информираме обстоятелствено, че този начин на даване на указания относно стопанската дейност поставя въпроси относно спазването на чл.18 от ЗПП за оперативната самостоятелност на публичните дружества и другите относими разпоредби на ЗПП, ППЗПП и Политиката за участието на държавата в публичните предприятия. Доколкото ми е известно Съветът на директорите на ДКК ЕАД е бил запознат с нашето писмо едва на заседанието на Съвета на директорите на ДКК ЕАД, на което се е взело решение за нашето освобождаване със санкцията на Министъра на икономиката и индустрията.

През трите месеца, през които бяхме на тези постове се постигнаха значителни резултати за развитие на дружеството. Наблюдава се покачване на оборотите от реализиранати продажби както и на броя на директните клиенти на дружеството. Беше направен цялостен одит на производствената база на дружеството във Видин в рамките на стратегическото партньорство подписано с Университета за хранителни технологии в Пловдив, който е основа за подобрения в производствените практики и извършване на ремонти и закупуване на оборудване. Беше направен и одит на Човешките ресурси и изготвена „Система от Правила за Управление на Човешки Ресурси“. Започна се активна координация между различните производствени, административни и научни звена в дружеството така,че да се оптимизира комуникацията между тях и да се стимулира взаимодействието им.

Като пример, за първи път от години беше дадено задание на научно-изследователския център на дружеството, който е единствен по рода си в млекопреработвателния сектор, да анализира и направи предложения за повишаване качеството на млечните продукти произвеждани в дружеството. Работи се по пускането на нова Ретро серия продукти и по разширяването на продуктите с млечно-кисели напитки с пробиотици, плодови кисели млека. Работи се по изготвяне на стратегия за развиване на мрежата от фирмени магазини в страната и разширяване на клиентите в национален план като се водени разговори с множество дистрибутори и нови потенциални клиенти.

Постоянно се следят и предоговарят условията в търговските вериги. И всичко това изпълнителният директор и аз сме го правили водени от идеята за обществен интерес и каузата да се предлагат качествени, полезни и разнообразни млечни продукти като държавното дружество да бъде еталон в сектора и все по-популярно сред българските потребители.

 

 

Коментари

  • КоментаТОР

    22 Фев 2023 15:51ч.

    Другарю Дачкофф, защо имам забрана да коментирам? И след като имам забрана да коментирам, защо коментирам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    22 Фев 2023 16:00ч.

    Не се занимавай с тъпите Гласове. Драскай си на воля. Ме всеки трети ден ме забраняват.... Относно темата, ръководствата на Ел Би Булгарикум е сменено защото така е решил Царя! Слава на Цар РРадев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дого

    22 Фев 2023 16:05ч.

    Най-забавното е, че Гласове цензурират напълно нормални и адекватни коментари, които са на всичкото отгоре написани в добър тон. Явно в БГ трябва всеки да ходи във форума на медията, която е най-близо да мнението му. ОК, но Гласове да си свалят знамето на свободната журналистика, което веят без каквото и да е основание и да си обединят сайта с този на Афера, например.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    22 Фев 2023 16:06ч.

    Вероятно ви баннват, защото сте тъпаци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимира Н

    22 Фев 2023 16:15ч.

    @rusnak Прочетох трите горни коментара и след това твоя. Изниква логичния въпрос към Гласове, защо откровени тъпаци като теб свободно могат да публикуват? Отговор? Дачков? Нещо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • брезовицата ей

    22 Фев 2023 16:17ч.

    нема са пцуете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Гласове

    22 Фев 2023 16:38ч.

    Поздравления, за политиката за бан на досадните тролове. Единствената ми препоръка е, да ги отстранявате от дискусиите по-редовно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крава

    22 Фев 2023 16:01ч.

    Умирам от смях като видя "кисело мляко" с масленост 4.8% или даже 5%. Това е крава бе, не кит. Няма масов производител в БГ, който да е виждал крава или мляко на живо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски, Стефан

    22 Фев 2023 16:02ч.

    Обикновен капитализъм! Грабеж до дупка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веселата Крава

    22 Фев 2023 16:12ч.

    Редно е първо LBB, както и всички други производители, да започнат да слагат истинско краве мляко в продуктите си и да не слагат всичко, каквото използват в момента. Когато започнат да произвеждат истински продукт, а не нишестяна каша с тебешир, тогава може и да имат претенции за други неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илиян

    22 Фев 2023 16:33ч.

    Уважаема незнам как да Ви нарека, като технолог в бранша искам да Ви уверя, че киселото мляко е на много високо ниво. Може да се направи известен компромис с плодовите млека, но там проблема е от по- различно естество. Не е суровинен! Веригите и техните лобисти управляват всичко. Затова се изкореняват овощни градини и колегите от селското стопанство преустановяват работа! Това е реалността!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    22 Фев 2023 16:38ч.

    " Ел Би Булгарикум ЕАД никога не е произвеждало краен продукт със суровина различна от сурово мляко. " А след тези демонстративни уволнения как ще бъде. Май се пробутва сухото мляко от Полша. Нищо не остана от прекрасната българска храна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.И.Паси

    22 Фев 2023 16:57ч.

    Дървото - Камен Алипиев - Кедъра е толкова жалък по Нова телевизия, че се чудя как му дават думата в национален ефир. Прост жълтопаветник в напън да изкара някой лев/$ допълнително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някои по горе намекват,

    22 Фев 2023 17:16ч.

    че киселото мляко на ЕлБи Булгарикум не се правело от сурово краве мляко. Да попитам - те това от къде го знаят? Наблюдавали ли са технологичния процес в производствения цех? Ако не са - да отидат. Там няма нищо секретно, защото Ел Би е изцяло държавно предприятие. Не е като при частниците, където е пълно със секретности /не влизай, не снимай, ти кой си, защо снимаш и т.н./ и мисля, че всеки може да се досети за какво са тази секретности. Ако не може - да ви подскажа - за да не се види какво слагат в продукта. Лично аз, вече гледам да не купувам друго мляко освен това на ЕлБи. Купувал съм, разбира се и на други, но на ЕлБи ми харесва най-много. Личи си по вкуса, по качеството, че продукта е произведен от държавно, а не от частно предприятие. Никой в държавното предприятие няма интерес да лъже, да не спазва технологията, за да спести материали и да си увеличи печалбата. Така е по принцип. И един съвет - за да знаете какво да НЕ купувате, не превключвайте веднага канала, когато почнат рекламите. Обърнете внимание на това, което се рекламира най-често. Точно него НЕ трябва да го купувате, защото цените на рекламните услуги са такива, че за да се реализира все пак някаква печалба, има само един начин - спестяване /при това яко, драстично/ от материали и компоненти, включени в рецептурата за производство. Това е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кравар

    22 Фев 2023 17:27ч.

    Отглеждахме до скоро крави, на ден кравите даваха около 800-1000л. мляко с добро качество. Беше голям кошмар, няма работна ръка, фуражите скъпи, ток, горива, а изкупната цена 0,80-1,00лв.. Кравефермата модерна и максимално модернизирана. Като мандрата не плащаше редовно /всички не плащат редовно/. Банките пък си търсят вноските по теглените кредити всеки месец. В началото на миналата година продадохме всички крави, е нямате си на представа, колко спокойно стана от веднъж. В България се произвежда много малко мляко, повече от 70% е внос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е,

    22 Фев 2023 17:45ч.

    защото държавата беше обявена за най-лошото нещо на света и ние захапахме страстно тази въдица. Ако държавата /не Европейският Съюз, а държавата ти - твойта национална държава/, както беше при соца, дотираше земеделието /сега на това му викат - "субсидиране", щото звучи някак си така, по-европейско/, тогава щяхте да имате ниска цена на фуража, евтини кредити за инвестиране в сгради, машини и др. и най-важното - гарантирано изкупуване и цена, съобразена с икономиката в момента, подлежаща на актуализиране, когато се наложи. Тогава щяхте да работите и да сте доволни от себе си. Защото за вас щеше да се грижи държавата. Вашата държава, не друга. Субсидиите днес се дават срещу такива идиотски условия и бюрократични процедури, че всеки си прави извода, че е по-добре да се откаже, отколкото да не спи, да работи и денем и нощем и накрая да бъде санкциониран финансово, ако е пропуснал някакъв документ или в него е сбъркал някаква запетайка. Наложените му изисквания са такива, че да се унищожи нашето производство и да се купува /внася/ това на запада. Но, когато нямаш собствено производство, за да печелиш и да си купиш това, което нямаш, тогава начинът е само един - кредити, за да си купиш дори и храна, които никога няма да върнеш и един ден да дойде ЧСИ и да ти каже, че ти се конфискува това, това и онова там и се дава на кредитора. А когато в това и онова се включи и обработваемата земя, тогава държавата ти минава в чужди ръце, дори и без да си водил война. Хитро, нали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опит за приватизация

    22 Фев 2023 17:28ч.

    Най-вероятно става въпрос за това. Този опит се прави от години!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    22 Фев 2023 19:04ч.

    унгарското мляко по-качествено ли е от българското, купуването на автомобили належащо ли беше

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ТАЯ БИЛА ИЗБРАНА С КОНКУРС

    22 Фев 2023 19:09ч.

    жива да не бях

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рязана карабина

    23 Фев 2023 6:58ч.

    Сега, двете калинки да не пищят като барани моми, ами да си признаят, че е гадно да не вземаш държавна заплата от 30 000 кинта...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи