Неуспешен опит за военен преврат бе извършен в Боливия

Неуспешен опит за военен преврат бе извършен в Боливия

Президентът на Боливия Луис Арсе поздравява свои симпатизанти пред президентския дворец в столицата Ла Пас след опита за държавен преврат срещу него. Снимка: АП

Опитът за военен преврат в Боливия завърши с арест на организатора му - генерал Хуан Хосе Сунига, а изпратените от него срещу президентския дворец в столицата Ла Пас военни части се изтеглиха от централния площад "Мурильо", предаде Ройтерс. Президентът на южноамериканската държава Луис Арсе заклейми "опита за преврат" и призова за международна подкрепа.

Първо снощи военни подразделения, предвождани от междувременно снетия от поста на главнокомандващ боливийската армия генерал Сунига, се струпаха на площад "Мурильо", където се намира резиденцията на държавния глава. Очевидци информираха Ройтерс, че танк е разбил портала на президентския дворец, а военнослужещи са нахлули вътре.

"Днес страната е изправена пред опит за държавен преврат. Днес, за пореден път, страната е изправена пред интереси, които стоят над демокрацията", заяви Арсе от президентския дворец, докато той бе атакуван от военнослужещи. "Боливийският народ е призован да действа днес. Ние имаме нужда боливийците да се организират и мобилизират срещу държавния преврат в услуга на демокрацията", заяви още Арсе.

Няколко часа по-късно военните са се изтеглили от площад "Мурильо" и полицията е установила пълен контрол над ситуацията. Боливийските власти арестуваха Сунига.

Президентът Арсе назначи за главнокомандващ на армията на Боливия Хосе Уилсон Санчес на мястото на Сунига. Той призова за спокойствие и възстановяване на реда. "Заповядвам на тези военнослужещи, които бяха мобилизирани на улиците, да се върнат по своите части. Молим кръвта на нашите военнослужещи да не бъде проливана", каза Санчес.

САЩ обявиха, че следят отблизо ситуацията и призоваха за спокойствие и въздържане от насилие.

Напрежението в Боливия се покачва във връзка с общонационалните избори, които предстои да бъдат произведени догодина, като ляво ориентираният политически бивш президент Ево Моралес възнамерява да се кандидатира срещу някогашния си съмишленик Арсе, посочва Ройтерс. Моралес всява разединение в управляващата социалистическа партия и като цяло създава нестабилност в страната, посочва агенцията.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди боливийските военни, които се опитаха да свалят демократично избрания президент на страната, предаде ДПА. "Твърдо осъждам опита да се свали демократично избраното правителство на Боливия", написа Фон дер Лайен в "Екс". "Европейският съюз стои зад демокрациите. Изразяваме своята силна подкрепа за конституционния ред и върховенството на закона в Боливия", заяви на свой ред в социалната мрежа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Същата позиция изрази върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Леваци милионери

    27 Юни 2024 8:33ч.

    Еви Моралес се прави на беден комунист и ходи със жилетчица, но е милионер и си има дворец. Типичен левичар демагог. В същото време боливийците са толкова бедни че ходят на гурбет в съседна Аржентина на нивите и в строителството. Където са леваците -там е разрухата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    27 Юни 2024 8:39ч.

    Разрухата ти е в кухата чутура. Виж на какво прилича изостанала България и сравнявай с най-изостаналите в Африка и Латинска Америка и се сещай защо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпак

    27 Юни 2024 8:48ч.

    Напиши нещо по въпроса, небългарино !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    27 Юни 2024 9:09ч.

    Ако на мен пишеш, американските свине точат лиги за лития. Както ограбват и България и половината свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Леваци милионери 27 Юни 2024 8:33ч.

    27 Юни 2024 10:36ч.

    Който е ходил в Южна Америка видял от първо лице какво е да си "заден двор на САЩ". Бил съм в Боливия - богата страна на природни ресурси и супер мизерия. 90% от богатствата им са отдадени на концесия на американски компании.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че на кой друг да пише ?

    27 Юни 2024 11:29ч.

    Тъпак с претенциозен никнейм rusnak.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    27 Юни 2024 8:38ч.

    Провал за реднеците този път. Арсе беше при Путин преди две седмици.Целта е ЛИТИЯ! Кремъл пък се опитва да овладее КЕНИЯ.Засега реднеците удържат... СТУДЕНА ВОЙНА 2.0 Дас ис фантастиш.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    27 Юни 2024 10:12ч.

    На купола на танка са се споразумели и затова са се и изтеглили .......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А пък Елцин

    27 Юни 2024 10:46ч.

    с един танк взе властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин се проваля в Америка

    27 Юни 2024 11:36ч.

    Аржентина му показа кукиш за БРИКС. Бразилия се противопоставя на руско-китайските мераци да превърнат организацията в политически блок. Мадуро си играе игрички с американците и не го пипат. Боливия, Еквадор, Салвадор … избират десни управления ! Изобщо , латиноамериканците не искат и да чуват за социализъм , имайки за “пример” Куба. А руското присъствие там остава в сферата на художествената литература. Въпреки че Путин не е комунист, а тривиален клептократ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марсул

    27 Юни 2024 8:40ч.

    Урсулът и тука така ще казва - "да не се сваля демократичното правителство", което сега ще се сформира от Бойко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    27 Юни 2024 8:55ч.

    Президентът на Боливия беше на Санкт Петербургския форум и каза че ще има литий за този който даде 50% на държавата. Китай произвежда ДВОЙНО повече електрически коли от всички държави взети заедно. Така че тука положението е ясно. Хуситите са използвали за първи път хипер звукова ракета по израелски кораб. Хуситските учени са известни със своите постижения в хиперзвука. Явно е тренировка за голяма риба. Стария Айк излезе от залива и отиде да се ремонтира а дали ще влезе друг да го замести при това положение е съмнително. Кофти положение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хуситите са първобитно племе с препаски от листа бе

    27 Юни 2024 9:06ч.

    какви учени, че и хиперзвук, имат само шамани и камили

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    27 Юни 2024 9:59ч.

    9:06, колега, не сте прав. Хуситите са най-развитото племе в областта на изобретяването, проектирането и изработката на хиперзвуковите ракети. А сега и в използването им по предназначение ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    27 Юни 2024 10:19ч.

    Боливия е богата на литий. Познайте на кого му е нужен за електромобилите! То е случайно де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Литий

    27 Юни 2024 11:40ч.

    Електрички с литиеви батерии ще шофирате феновете на ККП. Нормалните европейци ще си караме колите с ДВГ, чиято забрана след 2035 отпадна. Яжте си лития !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно време какви преврати имаше

    27 Юни 2024 10:28ч.

    Вече и превратите не са, каквито бяха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи