Нетаняху разпусна военновременния израелски кабинет

Нетаняху разпусна военновременния израелски кабинет

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния си военновременен кабинет, предаде Ройтерс, като се позова на информация от неназован израелски представител от днес. Мнозина очакваха това след напускането на центристки настроения бивш генерал Бени Ганц, отбелязва агенцията.

Нетаняху бе подложен на натиск от страна на религиозно-националистките коалиционни партньори в правителството си да включи във военновременния кабинет крайнодесните министри Бецалел Смотрич (на финансите) и Итамар Бен-Гвир (на националната сигурност). Един такъв ход би повишил напрежението между Израел и международните му партньори, в това число САЩ, посочва Ройтерс.

Сега се очаква Нетаняху да проведе консултация относно войната в ивицата Газа с тесен кръг от министри, сред които министърът на отбраната Йоав Галант и министъра по стратегическите въпроси Рон Дермер, които бяха в състава на военновременния кабинет.

 

Нетаняху заедно с членовете на военновременния кабинет Йоав Галант - министър на отбраната, и Бени Ганц (от ляво надясно). Снимка: АП

Той бе сформиран, когато Ганц се присъедини към Нетаняху в инициативата за национално единство след безпрецедентната атака срещу израелска територия на радикалната палестинска групировка "Хамас" на 7 октомври миналата година, последвана от настъплението на израелските сили в ивицата Газа.

Във военновременния кабинет като наблюдатели влязоха още съмишленикът на Ганц - Гади Айзенкот, и Ариех Дери, председател на ултраортодоксалната еврейска партия "Шас", припомня Ройтерс.

Ганц и Айзенкот напуснаха заедно кабинета миналата седмица, като посочиха за причина неспособността на Нетаняху да изгради стратегия за войната в Газа.

 

Коментари

  • юнак Тартюф

    17 Юни 2024 13:09ч.

    Защо Патриотизмът на Ивелин Михйлов се Проявява само до Предхристиянския период на България? Защо в Исторически Парк не се показва историята на България през Християнския и период. Предполагам че след този Коментар Ще скалъпи нещо по въпроса. Защо след като носеше голям Кръст (за 2-3 месеца) дава награда от 200лв.(500 лв.?) ако си на бъдещи родители ако кръстите детото Алцек или Кубрат, не че е лошо, ама като е изключително мн. Вярващ може име на някои хр. СВЕТЕЦ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Величие

    17 Юни 2024 13:11ч.

    Тези от Величие са Секта, интересно е че много политици и журналисти го знаят, но всеки мълчи. Голям Страххх.Задай " Как сциентолозите Управляват парите си?-" и вижте как световно известния сциентолог СЦИЕНТОЛОГ Марк де Турк на 31:08 в клипа заснет в студиото на "together bulgaria" на ИВЕЛИН М. рекламира да се инвестират 30% от ПАРИТЕ в ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК.На страницата им се предлагар мн. книги на Л. Р. Хъбард създателя на СЦИЕНТИЛОГИЯТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи