Нетаняху обвини военни и службите, че не са го предупредили за атаката на Хамас, после се извини

Нетаняху обвини военни и службите, че не са го предупредили за атаката на Хамас, после се извини

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бенямин Нетаняху се извини в неделя сутринта за своя публикация в платформата Х в събота вечерта, в която критикува армията и особено разузнаването, че не предвидили атаката на Хамас от 7 октомври и не му казали. Това стана след като премиерът на Израел отказа изрично да признае, че лично носи някаква отговорност за 7 октомври, когато беше притиснат от въпроси на журналисти по време на пресконференция. Той просто каза, че всички ще трябва да дадат отговори на обществото, включително и той.

По-късно той написа в Х: "В нито един момент не беше дадено предупреждение на премиера Нетаняху за намерението на Хамас да започне война. Напротив, всички служители на отбраната, включително ръководителите на дирекция "Разузнаване" и Шин Бет [израелското контраразузнаване], оцениха, че Хамас е възпиран. Това беше оценката, представяна многократно на министър-председателя и кабинета от всички субекти в отбраната и разузнавателната общност чак до избухването на войната."

Междувременно множество министри и депутати в управляващата коалиция поеха отговорността, включително министърът на образованието Йоав Киш и министърът на финансите Бецалел Смотрич, както и много лидери по върховете на отбраната. Дори хора, които не са били в правителството, когато се случи нападението, поеха отговорност, като бившият премиер Нафтали Бенет и бившият министър на отбраната Бени Ганц.

Нетаняху изтри публиказията след вълна от остри критики от целия Кнесет, като някои го призоваха да оттегли изявлението си, докато други потвърдиха подкрепата си за отбранителната система.

"Когато си във война, ръководството трябва да се държи отговорно, да прави всички правилни неща и да укрепва силите по такъв начин, че да могат да правят това, което трябва да правят", написа Ганц. "Всяко друго действие или изявление вреди на способностите на народа и неговите сили. Премиерът трябва да оттегли изявлението си от снощи и да спре да се занимава с темата." Той завърши с обръщение към отбранителните сили, че ги обича, цени и подкрепя.

Смотрич също се обяви против изявлението на Нетаняху, като каза, че отслабването на армейските командири е погрешно. Той добави, че сега е моментът да бъдем отговорни и да се подкрепяме и укрепваме, дори когато грешат.

Опозиционният лидер Яир Лапид каза, че Нетаняху е прекрачил линията на позволеното с изявлението си. "Докато армията се бие героично срещу Хамас и "Хизбула", той опитва да хвърли вината върху тях, вместо да ги подкрепя", каза той. "Опитите да се избяга от отговорност и да се хвърли вината върху отбранителната система отслабва армията, докато тя се сражава с враговете на Израел."

Той също така публикува видео на изявление, което направи точно преди празника Йом Кипур (ден преди нападението), където каза, че е бил предупреден от служители на отбраната, че Израел е на път да се окаже във война на много фронтове. "Разузнавателните материали, на които се базирах, бяха дадени и на Нетаняху", допълни Лапид. "Тези, които предоставиха разузнавателната информация, бяха същите хора от отбраната, които Нетаняху сега обвинява, че не са го предупредили."

"В полунощ, когато нашите войници са в Газа или в района, най-добре е да се молим за тях и да ги подкрепяме", каза министърът на националното единство Хили Тропер. "Определено не трябва да си разчистваме сметки с тях."

След критиките Нетаняху написа в Х, че е сгрешил с изявлението и че армията има пълната му подкрепа.

Източник: dnevnik.bg

 

 

Коментари

  • Коментар

    29 Окт 2023 19:23ч.

    Нетаняху е вреден за Израел. Дойде на власт с множество скандали и съмнения за фалшификации. След избора му милиони евреи излязоха по улиците на протести с лозунги "Това не е моят избор". Армията ги биеше и разпръсваше с водни оръдия и гумени куршуми. Хората знаеха, че дойде ли Нетаняху на власт е край с мира с палестинците. И това се случи. И страдат всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    29 Окт 2023 19:40ч.

    Нетаняху явно направи това, което липсваше на тъй наречената Световна общност : показа истинското престъпно и неприятно лице на еврейството !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    30 Окт 2023 1:53ч.

    "Хамас заяви, че отмъщава за стотици израелски заселници, които три дни по-рано щурмуваха джамията Ал-Акса в Йерусалим/Ал-Кудс, третото най-свещено място в исляма. Евреите ултранационалисти искат да възстановят еврейския храм от римската епоха, разрушен около 70 г. сл. Хр., на мястото на джамията." - https://consortiumnews.com/2023/10/29/the-genocide-moment/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи