Нетаняху: Израел и САЩ се разминават за управлението на Газа след войната

Нетаняху: Израел и САЩ се разминават за управлението на Газа след войната

Израел се радва на подкрепата на САЩ за целите си да унищожи "Хамас" и да си върне заложниците, държани от палестинските бойци, но съюзниците се разминават по отношение на това какво ще последва след войната в Газа, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

Потвърждавайки отказа си от миналото да допусне връщане на Газа под ръководството на подкрепяната от Запада Палестинска власт на президента Махмуд Абас, Нетаняху заяви в изявление, че Газа "няма да бъде нито Хамасстан, нито Фатахстан". "Фатах" е фракцията на Абас.

"Бих искал да изясня позицията си: Няма да позволя на Израел да повтори грешката от Осло", каза Нетаняху, без да уточнява коя грешка има предвид.

Споразуменията от Осло от 1993 г. установиха ограничена палестинска автономия на Западния бряг и в Газа.

Днес генералният секретар на Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Хюсеин аш Шейх отговори на съобщенията, че израелският премиер е сравнил Споразумението от Осло с клането на "Хамас" на 7 октомври, като заяви, че и двете са причинили подобен брой жертви в Израел.

"Изявлението на Бенямин Нетаняху, в което се приравнява Споразумението от Осло с това, което се случи на 7 октомври, потвърждава неговата война срещу всички палестинците", заяви Аш Шейх. "Ние казваме на Нетаняху, че Осло загина под веригите на неговите танкове, които преминаха през нашите градове, села и лагери от Дженин до Рафах."

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Море от газ в морския шелф на Газа

    13 Дек 2023 11:19ч.

    Обещаната от Бог земя (Обетованата земя) на Ханаан НЕ включва средиземноморското крайбрежие на Ивицата Газа и на север от нея, чак до Тел Авив. Субективно Нетаняху "защитава" държавата Израел, но обективно я подкопава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фотин Ж.

    13 Дек 2023 12:20ч.

    Тук става ясно, кой е господарят. Зад Биби стоят американските и европейските ционисти с целия им икономически, банков и пропаганден потенциал. Сенилният старец от Белия дом не може да гъкне, а ще се гъне и изпълнява. Жестока действителност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи