Немски евродепутат след записа от „Промяната“ за Фон Дер Лайен: Нямаме нужда от криза с еврото!

Немски евродепутат след записа от „Промяната“ за Фон Дер Лайен: Нямаме нужда от криза с еврото!

Реакциите в Брюксел след скандалните изказвания от записа на Националния съвет на “Продължаваме промяната” не спират вече трети ден. Либералът Мориц Кьорнер, депутат в Европейския парламент от Германия, публикува частта от обясненията на Кирил Петков за заобикалянето на правилата за влизане в еврозоната от страна на България. “Твърди се, че Урсула фон дер Лайен тайно е обещала на българските правителствени преговарящи да приеме България в Еврозоната, дори ако страната не отговаря на необходимите условия за това. Трагична грешка. Еврокриза 2.0 е последното нещо, от което се нуждаем в момента”, заявява в Туитър Мориц Кьорнер.

Когато Петков обяснява пред Националния съвет за разговора си с председателката на Европейската комисия, той казва, че Урсула фон дер Лайен е обещала съпорт, но с молба от нейна страна, “да не бъде цитирана”. Петков обаче огласява пред членовете на НС на ПП разговора, а след като депутатът Радостин Василев предостави записа на медиите на специална пресконференция, от Брюксел говорител на Европейската комисия първоначално нарече записа “с неясен произход”. “Това, което е ясно е, че има критерии, които се отнасят за влизането в Шенген и председателят беше много категорична в своята подкрепа и за България, и за Румъния що се отнася до влизането им в Шенген, мисля, че това стана много ясно. Има и много ясни критерии за влизането в еврозоната. Разбира се, председателят и цялата Комисия, нека ви припомня, че не е само председателят, а цялата Комисия, а после и Съветът на ЕС са тези, които преценяват много прецизно дали критериите са изпълнени, за да бъде взето такова решение. Но по принцип не коментираме такъв сорт обвинения и записи, които излизат на бял свят”, заяви Ерик Мамер в петък.

В събота обаче се наложи Европейската комисия отново да излезе с позиция заради продължаващите въпроси около “заобикалянето на правилата” за България. Европейската комисия потвърди за БНТ, че Урсула фон дер Лайен и Кирил Петков са поддържали комуникация.

Председателят на Еврокомисията и Петков са обсъждали важни за България теми, включително Еврозоната и приемането ни в Шенген. Позицията на Фон дер Лайен и по двете теми е ясна, казват от Комисията. Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за приемането на страната ни в шенгенското пространство. Влизането в еврозоната е процес, чиито изисквания важат за всички държави, а всички правила трябва да се спазват, допълниха още от ЕК.

 

Коментари

  • smb

    29 Май 2023 2:25ч.

    Мне е международен скандал, както Нинова предупреди. Неформална среща на ПъПъта е ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Накисване / изпиране / изглаждане

    29 Май 2023 6:25ч.

    Кирчо първо “накисва” фон дер Лайнен, а после “изпира” Борисов. “Изглаждането” ще го остави на Гаргамел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заПек Анов

    29 Май 2023 2:35ч.

    Радеф резидента: "Ако е България имаше още няколко хора като Киро, тя щеше да е друга"! Прав е, но тогава със сигурност нямаше да го има ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    29 Май 2023 6:19ч.

    Всеки може да сбърка. Като ги разбра що за хора са, се коригира. "Шарлатани"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    29 Май 2023 9:18ч.

    Това е "грешка", придружена със съзнателно нарушение на Конституцията. Тази "грешка" доведе до сегашното състояние на нещата. Хора, претендиращи да управляват цели държави, не поправят такива "грешки" с извинения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    29 Май 2023 13:03ч.

    По важно е да се разбере КОЙ ги натрапи тия предатели на Радев и го застави да им даде властта в ръцете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само да припомня на младия немски депутат,

    29 Май 2023 2:35ч.

    че Германия можеше да навлезе в криза по-рано, ако България не беше жертвана икономически и социално. Факт е че 0.4% от официалното населението на Германия са Българи, и че предимно немски са фирмите в ТОП10 за най-голям оборот в България. Иначе той нека си глаголства за пред своите избиратели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Шиле

    29 Май 2023 3:20ч.

    Най-големите кръвопийци - големите вериги за хранителни стоки. Да не забравяме че инфлацията в БГ в момента се дължи основно на тях...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лесно е да се каже

    29 Май 2023 7:59ч.

    да вървят на майната си. Няма да си тръгнат, докато магазините им са тъпкани. Нашият събрат обича красивите климатизирани магазини Лидл, Кауфлянд, Билла... Харесва ни да се чувстваме част от европейската цивилизация. Всичко е подредено и етикетирано, разнообразие и богат избор, промоции... София е пълна с чужденци, които работят и живеят у нас на много изгодни цени. А имотните ни агенти ще продадат на купувачите-чужденци и майка си, камо ли къщите над които са се гърбили поколения българи... В провинцията пустеят толкова жилища... Видях жилищен блок, в който светят само 2 апартамента... Отглежданият при Соца с толкова старание "човешки ресурс" се разпиля по цял свят, в търсене на възможности за лична изява (имаме право, апоред ОО на Сорос)... С лекота. Както това се случва в момента с украинците... Разгледайте списъка в тази статия...https://obektivno.bg/balgariya-e-na-parvo-myasto-v-sveta-po-naj-barzo-namalyavashto-naselenie/ Докато не осъзнаем, че България е РАЯТ на Земята и само от нас зависи да запретнем ръкави и да си изчистим къщата и си подредим сами живота, ще ни юдат всякакви тарикати...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "София е пълна с чужденци, които работят и живеят у нас на много изгодни цени"

    29 Май 2023 8:27ч.

    Ще се евакуират за нула време, както офейкаха от Кабул.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    29 Май 2023 10:44ч.

    Казано накратко: "Днес всички магазини са КОРЕКОМ!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @бай Шиле 29 Май 2023 0:20ч.

    29 Май 2023 12:18ч.

    ++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Днес всички магазини са КОРЕКОМ!".

    29 Май 2023 13:00ч.

    Демек, практически са недостъпни за голяма част от населението..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глобалистите отвръщат на удара

    29 Май 2023 2:43ч.

    Ние нямаме нужда от еврото. Те нямат нужда от криза. Значи, разбрахме се. Но дали няма да ни сбият?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те нямат нужда от криза, само от нашите спестявания (ресурси)

    29 Май 2023 8:05ч.

    и от децата ни, което е също своего рода ресурс. Човешки. Богатство. https://obektivno.bg/soros-nato-da-izpolzva-iztochnoevropejski-ne-zapadni-vojniczi-chuvalite-s-trupove-ne-se-priemat-dobre-na-zapad/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майката на костов

    29 Май 2023 11:25ч.

    Да изгонят България от гейсъюза и НАТО, какво се чудят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • т.е. Щетата е международна вече

    29 Май 2023 2:49ч.

    Още един подценен фактор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Май 2023 3:13ч.

    Тоя е руски агент! "Ако не влезем в еврозоната, в Москва ще се пие шампанско!" Поне тъй каза Хампарцумян...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    29 Май 2023 3:23ч.

    Фон дер лайнен обещала СЪПОРТ а не подкрепа... младежи- журналисти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Стефан д-р Чолаков 29 Май 2023 0:23ч.

    29 Май 2023 12:19ч.

    каква е разликата? бай дъ вей - сглоби ли машината на времето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    29 Май 2023 6:44ч.

    Ще ми се пак да обърна внимание на големият рестарт и въвеждането на CBDC, и да пусна интервюто което направиха руските пранкстери с Кристин Лагард- шефката на ЕЦБ: youtube.com/watch?v=CtrNk2jHyVM&t=912s Какво да го коментираме този млад комсомолски секретар от ЕССР, той още не е порасъл и силно вярва в светлото комунистическо бъдеще, дето се вика честен комунист! Обаче ако не си опича акъла, ще свърши в някоя европейска душегубка, ще хрупа насекоми и ще слуша одата на радостта на Бетовен! Просто не знаят какъв комунизъм ги чака...зрял с електронни джаджи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "честен комунист" ли?

    29 Май 2023 8:40ч.

    Не, честните комунисти отдавна са покойници. Изградиха България и си отидоха. Завещаха труда си на такива като Иван Костов и плеадата "политици" от Прехода към Нищото да разпродават Родината ни на парче на който им напълни джобовете... Прос ТоКиро е следващото поколение ИванКостовци, вярващи в задкулисното "уреждане" на всичко - на изборни резултати/победи, на членство в ЕЗ без задължителни правила. Иначе - поздравления за точното попадение: "млад комсомолски секретар от ЕССР". хахахахахахаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    29 Май 2023 11:20ч.

    Една само забележка: Ода на радостта не е от Бетовен, а от Бах ... или от Любомир Пипков...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "честен комунист" ли?

    29 Май 2023 13:08ч.

    Какъв комунист, бре? Обикновен продажник.." Кирил Петков: Ще се опитам да бъда максимално неутрален въпреки стила ми максимално да продавам." Страхотна коалиция се гласи да ни управлява... Доносници, продажници и обикновени разбойници..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не подценявайте мерака им да ни набутат в Шенген !

    29 Май 2023 12:11ч.

    Набутването ни вътре е влизане в цифровия евро-концлагер. Пинизът може да бъде - "За сега няма в Еврозоната, но ви обещаваме Шенген !" Т.е. искат на час по лъжичка. И двете неща са безкрайно вредни за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    29 Май 2023 13:29ч.

    унгарският външен министър беше казал за петков, че "кандският измамник" е опасен не само за страната си, но и за целия ЕС и се оказа прав, кой в ЕС ще иска да разговаря с политици от България отсега нататък, българите ще бъдат избягвани поради страх от нелоялност и недискретност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    29 Май 2023 16:10ч.

    Либералът Мориц Кьорнер с прякор "Лейтенант Грубер" ревнува баче Кико от Урсулата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи