"Нексо" завежда иск за над 3 млрд. долара срещу България

"Нексо" завежда иск за над 3 млрд. долара срещу България

Свързани текстове: Nexo срещу България? Ако има дело, за първи път защитата ще е по модел на Асен Василев

Компанията за дигитални активи "Нексо" (Nexo) завежда иск за над 3 милиарда долара срещу България, съобщиха от компанията. Искът е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, съгласно международните спогодби за защита на инвестициите. Интересите на "Нексо" пред трибунала ще бъдат представлявани от американската кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP.

От "Нексо" обясняват, че "размерът на арбитражния иск се определя от значителните материални и репутационни щети, резултат от действията на държавните органи по време на вече прекратеното, репресивно разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители". Очаквано, обвиненията се доказаха като несъстоятелни, а досъдебното производство намери своя логичен край поради липса на престъпления, пише в съобщението.

"На 21 декември 2023 г., по-малко от година след зрелищната, показна акция и последвал административен и институционален произвол, бяха свалени всички обвинения. Софийската градска прокуратура заключи, че "няма извършени престъпления“ и прекрати наказателните производства срещу ръководителите на "Нексо" - Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов, като така категорично ги оневини", пише в съобщението.

"След като проучихме случая в дълбочина, вярваме в силата и бъдещия успех на иска на "Нексо", коментира Матю Оресман, управляващ съдружник на лондонския офис на кантората, цитиран в съобщението. "Очакваме с нетърпение да представляваме нашите клиенти в следващата фаза на тази битка за справедливост", посочва Дебора Ръф, ръководител на арбитражния отдел в кaнтората.

От "Нексо" заявяват, че "директните последствия от атаката на органите на държавата, съпътствана от сериозна медийна кампания срещу компанията и масовото тиражиране на неверни твърдения" са причинили "колосални щети" върху дейността и международната им репутация. Инвестициите на компанията в България претърпяха загуби в големи размери, а значителни бизнес възможности в глобален мащаб пропаднаха, отбелязват от "Нексо". Като пример за това те посочват, че е спряна съвместната работа на "Нексо" с три от най-големите американски инвестиционни банки по първичното публично предлагане на акциите на компанията на знакова фондова борса в САЩ. Оценката на "Нексо", дадена от тези банки тогава, е между 8 и 12 милиарда щатски долара, отбелязват от компанията. Осуетено бе подписването на дългосрочно сътрудничество на "Нексо" с един от най-популярните европейски футболни клубове с над 330 милиона привърженици в цял свят, посочват още от компанията и обясняват, че цел на колаборацията е била създаването на ексклузивен, съвместен, новаторски финансов продукт, осигуряващ достъп до потенциала на дигиталните активи на милионите фенове на футболния гранд. Опетненото име и репутация на "Нексо" и на служителите й пред местни и международни органи, партньори и институции чрез тиражирането на вече доказано неверни твърдения, доведе до пропускането на поредица от бизнес възможности, потенциални приходи и многомилиарден спад в стойността на компанията, агрументират се още от "Нексо" .

"Макар атаките на българските власти през януари 2023 г. да нанесоха своя удар върху "Нексо", ние съумяхме да удържим бизнеса", посочват от ръководството на компанията, цитирани в съобщението. "Но стремглавият ни растеж бе горещо попарен. Безвъзвратно унищожени бяха многогодишни усилия и пропуснахме уникални възможности, които трудно ще се повтoрят. Сега, след като самата българска прокуратура оневини "Нексо", дойде време да поискаме справедливост и обезщетение за нанесените огромни репутационни и финансови щети. Вярваме, че с нашите действия ще покажем на властимащите, че властта и отговорността са неделими и подобен произвол не може да остане без последствия. Това ще бъде както изстрадана и справедлива реабилитация за "Нексо" и служителите ѝ, така и ключова стъпка към една по-прозрачна и добра среда за развитие на държавата, която ще бъде в полза както на българския бизнес, така и на цялото общество", посочват от компанията.

От "Нексо" съобщават още, че възнамеряват да дарят до 20 процента от полученото обезщетение за най-силно нуждаещите се и пренебрегвани сектори в страната – детското здравеопазване и образование. Основен приоритет ще бъде подкрепа за изграждането на така необходимите детски болници и отделения в България, както и различни инициативи за повишаване конкурентоспособността на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на глобалната образователна сцена, отбелязват от компанията.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • министър-измамник

    24 Яну 2024 14:06ч.

    Асен Василев е свързано лице към НЕКСО. Като финансов министър той определя "защитата" на "държавния интерес" Калинките стават много нагли-виновни са сащ, сорос, демократите и всички полезни идиоти в България. Както и медиите! Съд и затвор. Солидарна отговорност за всички изброени без изкуфелия електорат. Включително коалиционните партньори от ГРОБ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Яну 2024 17:04ч.

    Неграмотните Български власти са лесна плячка за изпечените Харвардски мошенници ! Нека поръчителите да платят иска !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    24 Яну 2024 14:11ч.

    Ха ха. Баце, Шиши и Кики ще я затрият държавата окончателно. На печелившите честито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    24 Яну 2024 14:15ч.

    Така е, няма безплатен обяд! Проблемът е само в това, че сметката винаги я плаща данъкоплатеца, а не този, който всъщност го дере. В случая политиците. Абе, казано по-простичко, на древно-римски език, "да го духат бедните"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    24 Яну 2024 14:19ч.

    Като им платят ще отчетат увеличение на БВП с три милиарда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    24 Яну 2024 14:34ч.

    Защо ми се струва, че някой ужили държавата с 3 млрд. долара?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Нексо" завежда иск за над 3 млрд. долара срещу България

    24 Яну 2024 15:41ч.

    На това мяза, май?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    24 Яну 2024 16:03ч.

    Сложи си име- Балък!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баш балъците

    24 Яну 2024 16:50ч.

    си слагат имена в сий форум

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мина

    24 Яну 2024 14:50ч.

    Още един начин да държат в шах " евроатлантиците".Ха са мръднали , ха са изгубили дело за 3 милиарда и закопали държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантиците са в комбина с ужилващите

    25 Яну 2024 14:14ч.

    По-умнокрасивите де

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А пък

    24 Яну 2024 15:11ч.

    А пък като в САЩ официално бяха обявени за измамници съдиха ли държавата? Или тука щото Асен държи кесията и са решили да откраднат още пари, защото тука съдът е несправедлив към народа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бартер

    24 Яну 2024 15:25ч.

    Да им платят с еФките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    24 Яну 2024 15:32ч.

    Т.е. тия димпатяги искат да им платим пропуснати ползи, отложено IPO, и "страхотни и невероятни" пропуснати сделки? Тея явно са на някакви наркотици. Да осъдят първо САЩ за пропуснати ползи за скамърската си платформичка, пък после тука. НЕКСО е пирамида, а собствениците и са скамъри. Цял свят го знае това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България не дължи нищо на Нексо!

    24 Яну 2024 15:48ч.

    Прокуратурата на България е защитила ИНТЕРЕСА на българския народ и на българската държава от измама и вреда! Точка. Нахалство е с тарикатството - "колко сме умни и хитри, печелим от балъците" днес да искаш "обезщетение" за ВИРТУАЛНИ предположени ползи като листване на борса и прочие крипто измишльотини за ограбване на хората. Ай сиктир и на нахалниците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    24 Яну 2024 16:02ч.

    Шарани, не бързайте да кълвете на заглавието? Нексо завели иск, съдят държавата???? пред кой съд???? аааа, не било съд а пред търговски арбитраж, аха, ама държавата ни има ли договор с Нексо, според който при разногласия да се обърнем към търговски арбитраж???? Опааа, някой май се замисли? Само един колега по-горе е обърнал внимание на рекламната врътка на Нексо. Това заглавие и всички лакърдии на Дневник са само една реклама на Нексо. Не бъдете шарани, не кълвете на заглавието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • данъкоплатец

    24 Яну 2024 16:26ч.

    Съгласен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Justa causa

    24 Яну 2024 18:41ч.

    Когато твърдя, че нивото тук е обидно ниско, имам предвид точно такива повърхностни коментари, дължащи се на онова, което Хегел наричаше "разсъдъчно мислене". Пропускаш споразуменията за взаимно насърчаване на инвестициите, които обикновено включват клауза за обезщетение за претърпени вреди, пропуснати ползи и т.н. настъпили поради промяна в законодателството или промяна в стопанската среда в следствие на действие или бездействие на държавен орган, както и клауза за частен арбитраж за разрешаване на спорове между компаниите и приемащата държава. След 90-те и особено 2000-ните години България подписваше подобен тип споразумения геройски и с размах с множество страни, без да се мисли за последиците и без да се съобразява дали в съответните страни е установен наш собствен капитал, чийто интерес заслужава да бъде пазен. Опитах да разбера, къде е регистрирана NEXO, но не успях. Ако са регистрирани в САЩ, както предполагам, споразумението ни за взаимно насърчаване на инвестициите с тях е едно от най-бруталните и най-често променяни, обикновено по инициатива на самите САЩ, често пъти конюнктурно, с оглед конкретен казус (например във връзка с претенциите на двата американски теца в Марица Изток - 1 и 3). Този тип двустранни споразумения, вкл. клауза за арбитраж бяха част от опитите на глобалната върхушка да подрине и ликвидира националните държави като същевременно създаде наднационален механизъм чрез който транснационалния капитал да се превърне от обект в пълноценен субект на международното право (в което по традиция субект са единствено държавите, както и народите борещи се за независимост с признато право на държава). Вероятно тъкмо на споразумението за взаимно насърчаване на инвестициите със САЩ ще се основава и иска на NEXO, поне ако съдя по статията: "Искът е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, съгласно международните спогодби за защита на инвестициите". Виждате на какво се позовават: "съгласно международните спогодби за защита на инвестициите". Искът, дори да е фиктивен (повечето подобни дела завършват със споразумения), е достатъчно сериозен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    25 Яну 2024 7:51ч.

    Нексо оперират чрез различни дружества в различните юрисдикции, за да си ограничат рисковете точно от такива дела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-искът

    24 Яну 2024 18:37ч.

    Не се и съмнявайте ,че ще е юридически изпипан.Тука гледам форумът се обърнал ,обаче когато коментирахме действията на дър.органи всите ги подкрепяхте.Че ще завърши с иск Ви го казах тогава.Чесно казано нямам думи.Държавата НИ се управлява от пълни идиоти.Треторазредни шмекери обаче си я ползват като.........................!И ще става по зле.Днес гледам Пеевски се репчи на Сарафов!А мога ли да попитам тая свиня що не е в затвора?А да Сарафов виновен.Ами НИЙ?Що за народ сме да търпим малоумни престъпници да управляват държава?Нашата държава!!!Не тяхната,не окраденото от тях а държавата НИ!Дето стотици хиляди са умрели за нея!.........................................!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Държавата НИ се управлява от пълни идиоти."

    25 Яну 2024 14:19ч.

    При това от доста време и става все по-зле с всяка нова реколта идиоти. Чак ми става интересно докъде можем да изпаднем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи