Недоглеждане на депутатите остави 600 души от отбраната без увеличение на заплатите. Офицери ще могат да работят и частно

Недоглеждане на депутатите остави 600 души от отбраната без увеличение на заплатите. Офицери ще могат да работят и частно

Автор: Евгени Генов, "Гласове" Следвайте ни в Телеграм

Новата система за изчисление  на заплатите в отбраната вече е факт. Тя ще влезе в сила от 1 януари 2025г. Според нея месечните възнаграждения на униформените ще скочат с близо 30%. Те ще се изчисляват не на база 380 лв., за най-ниската длъжност, която не беше променяна от 2009г., а въз основа стойността на средната работна заплата в страната за второто тримесечие на всяка преходна гадина по официални данни на НСИ. На второ четене, по предложение на МО, депутатите решиха същият механизъм да важи  за изчисление и на възнагражденията на цивилните служители. 

За да сме обективни и честни, трябва да признаем, че това е пробив по отношение на социалната политика в армията и по-специално на заплатите на униформените. Защото те в момента са  обидно ниски. Войник започва службата със стартово месечно възнаграждение  от 1400 лв., а лейтенант, взводен командир - с 1800 лв, колкото е заплатата на касиерка в Лидъл. Еуфорията във войските от това решение наистина е голяма. Но затова са си виновни бившите управляващи от ПП-ДБ, които нищо не направиха, за да повишат социалния статус на войската. Тодор Тагарев дори проявяваше пасивност и личеше незаинтересованост да се занимава с този въпрос. Но ето че от ГЕРБ   далновидно издебнаха момента и удариха предизборния джакпот. Сакралните поправки за високите заплати във военния закон бяха приети в предпоследния работен ден на отиващото си Народно събрание. Схемата бе обмислена и отиграна перфектно. Служебният военен министър Атанас Запрянов нямаше как да не е доволен и в изблик на нескрита радост от парламентарната трибуна обеща на депутатите три изтребителя МиГ-29 да прелетят на 6 май над София, за да поздравят депутатите „за това смело решение“. Тагарев да се сърди на себе си.

Трябва да признаем обаче и че  в поправките в закона има сериозен пропуск. Той допуска дискриминация по отношение на 3 структури – агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, Националeн военно-исторически музей и Информационен център (ИЦ) на МО. Те са част от Въоръжените сили на страната по силата на чл.50, ал.3 на Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС). В тях работят общо около 600 души. Но те няма да получават по-високи заплати от 1 януари догодина. Причината е, че законът предвижда новата схема за изчисление  на възнагражденията на цивилните служители да се прилага в структурите, „където се изпълнява военна служба“. Именно този термин в поправките, който е или юридическо недоглеждане или грешка, допусната поради бързане, решава съдбата на стотици. Сега в момента зрее голямо напрежение, хората се чувстват обидени и захвърлени.

А защо се получи така? Защото в тези три структури няма щатове за униформени и някой е преценил, че в тях не се изпълнява военна служба. Новата схема за заплатите на цивилните в отбраната обхваща предимно служителите, назначени по Кодекса на труда. Това са да речем счетоводители, администратори, финансисти, деловодители, ел. техници, водопроводчици, сервитьори, готвачи, шивачи, обущари и т.н. Има ги навсякъде във Въоръжените сили. Но каква е разликата? Ето пример. В МО работят готвачи сервитьори, хигиенистки . Те се водят на щат към структура, която е военно формирование и в нея служат униформени. В агенцията за военно-почивно дело и военните клубове също има готвачи, сервитьори и хигиенистки, но те ще се разминат с по-високите заплати догодина, тъй като се счита, че в нея “не се изпълнява военна служба“, защото няма длъжности за униформени. А и на двете места хигиенистките вършат една и съща работа- чистят и въртят парцала. Така е и с готвачите, така е и със сервитьорите. Но разликата в заплатите на двете места ще е драстична.

Освен това в МО има дирекции и отдели, където работят както цивилни служители, така и униформени. Изпълняват едни и същи задължения. Носят еднаква отговорност. Униформените правят това, което и цивилните - без никаква разлика. Но те са първа категория труд и с по-високи заплати, защото носят пагони. Кому е нужно това? Една очевадна несправедливост в армията, наследена от  времето на соца, която демокрацията не само не отстрани, но дори задълбочи. Въобще темата за паркетните офицери и чиновниците в униформа е време най-сетне да влезе сериозно в управленските приоритети на някой военен министър. Защото тя изобилства от негативни практики, които влияят отрицателно на имиджа на МО в обществото. Иначе проблемът за шестотинте  „низвергнати“ служители има лесно решение – в частта за заплатите на военния закон просто да отпадне терминът „където се изпълнява военна служба“. В МО изглежда са осъзнали пропуска и вече мислят как да се излезе от неприятната ситуация.

Поправките в закона родиха и друга несправедливост. Депутатите възприеха предложението на МО офицерите, които са IT специалисти да сключват граждански договор „за извършване на развойна дейност в сферата на информационните технологии.“ Тоест, разрешиха им да работят и частно. Да си прибавят допълнителен доход към заплатата. Аргументът на законодателя е, че така „ще повишат знанията и уменията си, които да могат да бъдат използвани в интерес на отбраната на страната.“ Струва ми се, че тази поправка ще раздели офицерството и по имотен признак. Освен сегашното разделение на пенсионери и непенсионери. В момента на частно могат да заработват единствено военните лекари. Но това е така, защото са задължени да поемат и възникнали ангажименти в националната здравна система по силата на закона за здравето. Освен от частна практика, те получават и допълнително средства по линия на здравната каса за извършване на лечебна дейност. Легенди се носят за това какви месечни доходи си докарват медиците с пагони от ВМА, особено тези на високи постове. 

Сега изведнъж се оказа, че IT специалистите с пагони са изключително важни за отбранителните способности на Въоръжените сили и трябва допълнително да се стимулират  финансово. Да предположим, че е така. А танкистите не са ли важни? А пехотинците, артилеристите, инженерите, сапьорите, химиците, ракетчиците, бойните пилоти - не са ли важни ? Ами ако и те поискат да им се даде възможност за допълнителни доходи?  Какво ще се случи тогава? Танкистите ще трябва да карат трактори и да орат. Сапьорите да се поставят в услуга на подземния свят като майстори по взривовете. За химиците също има поле за изява- я колко нарколаборатории гърмят всеки ден.

Въобще въпросът не е за подценяване и да се допусне частна дейност в армията, макар и ограничено, се изисква сериозен анализ. Как например ще се съчетава изискването военнослужещият да е 24 часа в денонощието на разположение на службата с ангажираността му в частния сектор? А кой ще каже какви интереси евентуално могат да стоят зад фирмата, с която е сключил договор военният? Няма ли да има риск от пробив в сигурността на войските? Проблемът има и друг аспект. Всяка армия е силна, когато морално е единна. В това отношение важи принципът има ли за един, трябва да има за всички. Разделението е недопустимо, защото то ражда недоверие и отчуждение. Губи се вярата в победата, когато знаеш, че си бил ощетяван за сметка на друг. Появи ли се външна опасност армията трябва да я посрещне като юмрук. А това може да стане, когато всички в нея се чувстват равни- както в мирни дни, така и на война.  Нека се поучим от случващото се в Украйна. Дезертьорството от най-висшия дълг да защитиш страната си вече е с размерите на пандемия в тази страна.

 

 

Коментари

  • Северомакедонец

    29 Апр 2024 8:50ч.

    Военния крах на римската империя започнал когато легтионерите по Дунава станали официально и лодкари по перевоза на стоки и Роби през реката...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тагарев

    29 Апр 2024 9:00ч.

    Офицери ще могат да работят и частно, като продават оръжие на УСрайна от свое име !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    29 Апр 2024 9:00ч.

    Напомня ми на един стар виц - за какво са им пари, нали им дават оръжие. Те ще се оправят сами.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм,тук ми стана интересно:

    29 Апр 2024 9:05ч.

    имаме ли в България нещо което се нарича армия и ако има някакви зачатъци на подобно образувание може ли то да съществува като такова?А че има чиновници зовящи се “офицери”,тук никой не спори!Като ги гледах на последният им “парад” у Софията си зададох следниясакрален въпрос-тия охранени,шкембелии офицери(пази боже),ще ли лежат с дни в калните окопи и дали ще се взривят виждайки че турски или руски войници аха,аха да го пленят?Интересно ,нали?Ако някой познава сегашен български офицер готов да се жертва за Родината,моля да ни го посочи поименно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    29 Апр 2024 15:26ч.

    Имаме 25 000 -на армия. Редовна. Всяка година военните ни университети бълват кадри. Това, че не знаеш какво имаме си е твой проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оф.рез.

    30 Апр 2024 10:15ч.

    Лично аз не бих легнал в калта не защото ще се оцапам,а защото няма да защитавам откраднатото от народа от управляващата ни шайка.Да си го защитават сами.Когато народа проумее и си върне заграбеното и осъди крадците тогава ще ги защитавам.Щом гласуват за тях ,значи така им харесва ,но не осъзнават че те ще бъдат хвърляни на първа линия като пушечно месо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цура

    29 Апр 2024 9:41ч.

    Това решение зависеше изцяло от герб. Запрянов беше три пъти заместник министър по кадровата политика и нищо не направи, а сега се радва. Този отлив в БА е заради липсата на мерки, които той трябваше да предложи. Грешка на Тагарев, че го е взел в екипа си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • о.з. ефрейтор доц. Карачибук

    29 Апр 2024 11:34ч.

    Поантата в дописката не бива да е досадното недоглеждане на депутатите, ощетяващо заплатите на служители от МО. Друг следва да е дневният ред! Нужно е да се отприщи войсковата предприемаческа инициатива! Сегашният войник не е това, което са били предците му. В мирно време маршируващи или застинали на пост като оловни фугурки. На война пък убити, ранени, въшлясали в калните окопи и пак готови да се вдигна в атака "На нож". Днешният войник е сладък глезльо, ракламно лице на здравословни храни, фитнес, копринено бельо и биосекс. Пушката му е с изкуствен интеллект - сама намира и прострелва врага. Ножът му е мегаяк - марка Сантоку сан. С такъв нож дори брачен новобранец може само за час да осалами тъща си. Редно е тези солдати от нов тип да бъде насърчени, да станат проактивни, както е модерно да се казва. Защо например не се разреши на гвардейците да обслужват частни партита? Представете си например следната красива гледка. Градинско парти, изискана украса, още по-изискани гости, пременени като от списание Вог. На подиума под брезата свири духовия гвардейски оркестър. Какво свири ли? Познахте - валс от втора джазовата сюита на Шостакович (https://youtu.be/l-nR8q4w5Rw). Между масите като лебеди се носят снажни гврадейци от първи батальон. Калпаците им украсени с паунови пера, мундирите - снежнобели, бричовете - тъмносини, ботушите - черни с пиринчени шпори. Някой държат в ръце изящни порцеланови супници с уханно димяща шкембе чорба. Други разнасят печено прасе, шпиковани с фазани и родопски катерички. Трети пък валсират с по-нътрпеливите дами. Красота и изящество. Велик е нашият войник! Апропо, крайно време е българският военноморски флот да бъде сертифициран за извършване на круизни плавание по Черно море. На първо време до Истанбул, Синоп, Самсун, Трабзон, а защо не и до Амасра, Кастамону, Орду. Разбира са нужни леки преустройства. Подходящо е да се започне с корветите "Решителни" и "Мълния". Задължително трябва да преоборудват кухните, да се обособят спални каюти, снабдени с джакузита, вагинално-анални душове и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ефрейторе,доценте,чернолулев,

    29 Апр 2024 13:20ч.

    хубаво се гаргариш с тая наша измет зовяща се политкоректна гмеж или тлъсти охранени чиновници с ромбове(не звездички) по новите им НАТОвски униформи и всичко писано от теб е приятно за окото и душата но истината за т.н. ни армия е жестока,плачевна и жалка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    29 Апр 2024 14:23ч.

    Интересен текст с една лека забележка. Перата са орлови.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • о.з. ефрейтор доц. Карачибук

    29 Апр 2024 15:14ч.

    Привет, уважаеми Viva! Знам, че униформените калпачни пера на гвардейците са орлови. Паунови са само на втора ервитьорската рота от първи батальон. Запознат съм с обмунидорвката на гвардейците - пера от делирмански орли, ръчно изработвани ботуши от кожата на котараци в чизми, заловени от приказките на Шарл Перо и т.н. Ако ви е любопитно може да прочетете една по-стара история за юначните гвардейци, настанила се в този мой текст: https://www.hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=99658&mode=thread&order=0&thold=0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    29 Апр 2024 19:50ч.

    о.з. Ефри, разбрах че офицерините щели да чукат частно. Въпросът ми към теб, като добре осведомен и силно ерудиран източник е - какво ще чукат и кого ще чукат тия офицери дето не е ясно какво ги прави офицери?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Губи се вярата в победата! :)))

    29 Апр 2024 12:06ч.

    Каква победа? Какъв юмрук! Победа над кого? - Над турския натовски аскер, който за 48 часа, почти без бойни загуби, е в състояние да окупира цала България - от Бургас и Пловдив - до София, Плевен и Видин или победа на натовските ни въоръжени еничари над остатъчния български народ????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По времето на социализма

    29 Апр 2024 12:24ч.

    в БНА нямаше толкова много генерали и адмирали на толкова малко войници и матроси. Нямаше такива раздути щатове в МО. Нямаше военни пенсионери на служба като държавни служители/вредители, получаващи максималната пенсия (днес е 3400 лв) + тлъсти чиновнически заплати (днес над 2500-3000 лв) без данъчни облагания (държавните вредители са освободени от данъци), с изключение на ДОД. Днес пенсионната система е във ФАКТИЧЕСКИ ФАЛИТ, защото над 50% от парите за изплащане на пенсиите на пенсионерите - бивши пчелички - идват от ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ!!!! Но ДЪРЖАВНИТЕ ВРЕДИТЕЛИ НЕ ВНАСЯТ ПЕНСИОННИ ВНОСКИ! ДЪРЖАВНИТЕ ВРЕДИТЕЛИ, с ПЕНСИЯ+ЗАПЛАТА БЕЗ ОТЧИСЛЕНИЯ ЗА ФОНД ПЕНСИИ, СА НА 100% ИЗДРЪЖКА ОТ РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ БЪЛГАРИ и на другите пенсионери, които за всяка закупена стока плащат по 20% за държавния бюджет, респективно, за необлагаемите заплати на държавните вредители! НА ВОЕННИТЕ ЛАМТУРНИЦИ ДЪРЖАВАТА ПРАВИ ПЕНСИОННИ ВНОСКИ ЗА СВОЯ СМЕТКА (за сметка на работещите пчелички) в размер на 59% от брутните им работни заплати!!!! На работещите пчелички отчисленията за пенсия се правят от самите работещи пчелички и от техните собственици - капиталистите - и са поделени поравно, НО(!) в размер на 17% от брутната заплата, така че като се пенсионират да са нищи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    29 Апр 2024 13:34ч.

    Важното е, че депутатите си вдигнаха своите заплати, а пък за заплатите на другите им е все тая.😂

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    30 Апр 2024 7:43ч.

    НЕДОГЛЕЖДАНЕ? Не, просто в НК седят хора, чието място не е там! Нито знаят как се правят закони, нито се интересуват от интересите на България и българския народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи