"Не съм предател" - как мъже напускат Украйна въпреки забраната

"Не съм предател" - как мъже напускат Украйна въпреки забраната

ГКПП Медика на границата между Украйна и Полша

Автор: Ирина Чевтаева, dw.com

Каналджийски услуги до границата, фиктивни записвания в чужд университет или за шофьор на хуманитарни помощи: съществуват немалко начини за избягване на забраната мъже да напускат Украйна. И мнозина се възползват от тях.

Антон (името е променено от редакцията) е бил бизнесмен в Украйна. На 24-и февруари потеглил със съпругата си и с двете си деца към границата, за да избяга от войната. Пътували цял ден и именно в този момент президентът Зеленски наложил забраната за напускане на страната от мъже на възраст от 18 до 60 години. Затова и само съпругата и децата на Антон успели да минат границата. 

След това той започнал да търси начини да се присъедини към семейството си защото за него „ангажиментите към семейството са приоритет". Първо опитал да стигне до Румъния през едно гранично село. „Бяхме много мъже. Но местните хора ни издадоха и бяхме заловени", разказва Антон. След това чул, че трафиканти искали по 5000 долара за откарване до границата. Междувременно бил мобилизиран, но в армията така и не му намерили подходяща задача. Затова се прибрал у дома и продължил да крои планове за бягство.

Забраната за напускане на страната не се отнася за самотните бащи, за бащите с три и повече деца, както и за хората с увреждания. Изключени са и студентите в чуждестранни висши учебни заведения, шофьорите, превозващи хуманитарни помощи, както и хората с постоянно местожителство в чужбина.

Мъжете, които не попадат в тези категории, но въпреки това искат да напуснат Украйна, правят това например през Крим. Някои се записват в чуждестранни университети, други си търсят работа като шофьори доброволциили се опитват да напуснат Украйна пеша през границата.

В социалните мрежи не липсват съвети, предназначени за тези хора. В групови чатове се разпространява информация как може да се получи справка за започнато следване в полски или друг европейски университет още преди началото на войната, и то в рамките на десет дни – срещу 980 евро.

Антон успява да напусне страната - чрез фондация на приятели. „Фондацията поиска разрешение за напускане на страната. Всички заминахме, като колите с хуманитарните помощи се върнаха в Украйна, а аз останах в ЕС. Хората като мен биват наричани предатели", казва той. „Не се страхувам от фронта и ако нямах деца, отдавна щях да съм там. Но не сме ги родили, за да се грижи жена ми за тях сама."

Интересът към възможното заминаване е висок. От канали, наречени „Легално преместване в чужбина" или „Помощ на границата", става ясно, че срещу 1500 долара може да се получи удостоверение за непригодност за военна служба по здравословни причини. А за маскировката „шофьор" на хуманитарен транспорт се плащат по 2000 долара. Предполага се, че по около десетина мъже напускат ежедневно страната по този начин.

В социалните мрежи има и отзиви на хора, използвали съветите: „Заминах като помагач, всичко стана много по-бързо и по-лесно, отколкото мислех"; „Благодаря ви, че помогнахте на сина ми - той сега е в Италия"; „Стигнах до България, много съм благодарен". ДВ се опита да се свърже с много от тези потребители, но получи отговор само от един. Той написа, че „не иска да рискува нищо и не иска да разказва".

„За" и „против" забраната за заминаване

Одеският адвокат Александър Гумиров стартира през май петиция за отмяна на забраната мъжете да напускат Украйна. Само за няколко дни се събраха 25 000 подписа и петицията трябваше да бъде разгледана от президента Зеленски. Той реагира остро и заяви, че петицията трябва да бъде отправена към родителите на войниците, дали живота си за защитата на Украйна.

Опашките от коли по украинско-полската граница не намаляват

Според Гумиров забраната е безсмислена: „Ако някой иска да защитава своята любима родина, своя дом и семейството си, той няма нужда от забрана да напуска страната. Но и ако някой не иска да защитава родината си, тази забрана пак е ненужна".

Гумиров казва, че в момента много мъже в Украйна не могат да си намерят работа, респективно нито могат да изхранват семействата си, нито да плащат данъци. Освен това забраната води до корупция. В рамките на адвокатската си практика той ежедневно получава запитвания какви „пролуки" могат да се намерят, за да се заобиколи забраната. Но всички те са свързани с подкупи, посочва Гумиров.

 

Източник: DW.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • Йосариян

    20 Юли 2022 7:47ч.

    Няма начин и сред украинците да няма разумни хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    20 Юли 2022 7:54ч.

    Аз мога да се обзаложа,че в случай на конфликт у нас, в страната ще останат около 25 до 30 процента желаещи да воюват. Останалите ще са като описаните в репортажа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    20 Юли 2022 8:06ч.

    проблемът е, че от тези които останат 60% са пушечно месо, а останалите ще бъдат убити поради липса вече на елементарни познания за войска, война, боравене с оръжие и тн... ..но да като цяло няма кой да воюва..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До боклуците от безвремието в Булгаристан

    20 Юли 2022 8:16ч.

    но да като цяло няма кой да воюва., освен ДЕПУТАТИТЕ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ваксиниран веган

    20 Юли 2022 8:18ч.

    Миналата година гледах едно европейско изследване за готовността на мъжете да воюват и да умрат за Родината си. Най-висок процент 70% в Турция. Най-ниски проценти в "цивилизованите страни" - Германия, Франция, Белгия и т.н. - около 15-20%. Ние бяхме малко над тях - 27% май бяха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    20 Юли 2022 17:36ч.

    Какво беше сазал Ботев? "патриот е , душа дава за наука, за своода, ала не своята душа брате, а душата на народа..." Колко партийни величия и синовете им напр. в Украина са на бойната линия? Едно време само сина на Сталин остана в пленнически лагер и загина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    20 Юли 2022 8:27ч.

    Там е работата, че това само се представя за "умиране за родината", а всъщност става въпрос за умиране за една нацистка хунта, която е поета на ръчно управление от наглосаксите. Естествено, че ако не си жежко зомбиран, няма как да искаш да ходиш да мреш заради такива престъпници и негодници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ваксиниран веган

    20 Юли 2022 8:43ч.

    ...Още повече, че за около 80% от украинците матерния език е руски като голяма част от тях се считат за руснаци въпреки, че им се набива обратното. Така че това "умиране за Родината" при тях е малко сложно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И за кого и срещу кога да бъда

    20 Юли 2022 8:27ч.

    готов да се сражават тук?За новата ни капиталистическо-буржоазна прислойка(класа такава няма в България),за Петков или другарчето му “ПИДАЛ”,за Иван Костов или Нинова,за Данчо Ментата или три мореца президент?Никога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дррр

    20 Юли 2022 10:08ч.

    Точно в десятката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    20 Юли 2022 8:51ч.

    Требе да си луд за връзване за да умираш за интересите на САЩ, Англия и Израел и техните олигарси ! :)) ПО-добре да си пийваш сутрешното кафе с кроасан в ръка и да си пускаш видео от поредната брутална руска бомбардировка на Украйна....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много ясно. Война е. Да не се лъжем.

    20 Юли 2022 9:21ч.

    Ще има много такива. Но бягат все на запад. Тези, които се оказаха в Русия, бяха закарани насила от окупираните, ако ви харесва повече, от освободените територии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освободени територии, разбира се!

    20 Юли 2022 9:32ч.

    И защо да ги карат "насила"? На кого му се остава на територии, където няма работа и падат натовски снаряди? Първо се мисли, после се трака по клавиатурата, за да се изкара тролската надница от "Козяк"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много "умни"

    20 Юли 2022 10:12ч.

    Те са такива, до един с прогресивно американско мениджърско образование.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади

    20 Юли 2022 10:17ч.

    Я погледни Дневник там троловете на Козяк и Прокопиев не разрешават да има друго мнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    20 Юли 2022 10:41ч.

    Окраинските мигранти в Русия, преди СВО, са около четири милиона. Не словоблудствай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малка поправка

    20 Юли 2022 10:57ч.

    " Но бягат все на запад" Прочете ли статията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Я погледни Дневник там троловете на Козяк и Прокопиев не разрешават да има друго мнение"

    20 Юли 2022 11:09ч.

    Нормално е. Козяк плаща и затова поръча музиката. А троловете играят по нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както писах преди доста време

    20 Юли 2022 10:55ч.

    Само по-заможни "бягат". Само те могат да си го позволят. Сиромасите си стоят по домовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кои защитават Зеленски и хунтата му

    20 Юли 2022 11:02ч.

    НАТО отдавна тренира нацистите в Украйна, която дефакто бе част от НАТО. Подготвиха 75 хиляди нацита, които сега се бият до смърт. Те оформят заградителни отряди и не позволяват обикновените войници да напускат фронта. Факта, че въпрекизабраната да напускат страната, много мъже го правят, говори, че народа не поддържа Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи