Найден Тодоров: Казусът с Народния театър вече е от компетенцията на съда

Найден Тодоров: Казусът с Народния театър вече е от компетенцията на съда

Конфликтът в Народния театър в момента е в компетенцията на българския съд. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ министърът на културата Найден Тодоров. По думите му, артистичният протест на Александър Морфов е излязъл извън границите на това, което министерството може да направи.

Найден Тодоров уточни, че в министерството е открил папка, в която са събирани документи за директора Васил Василев. "Материали от проверката, която е приключила без открити нарушения, болнични. Има становища, но нито едно от тях не е категорично за установени нарушения, които да доведат до уволнението на Васил Василев, нито пък на Александър Морфов".

Повече от половината сценични институти в България може да излязат в дефицит до средата на годината, ако не се промени начинът на финансиране в културата и не се коригират законовите промени от 2019 г., предупреди министърът. По думите му, тогава са взети грешни политически решения, довели до срив във финансирането на сценичните изкуства и парадоксално едно от нещата, които ги е спасило, са спешните мерки на държавата по време на ковид кризата.

Хроничното недофинансиране е част от културата от 90-те години насам, но големият проблем не е в липсата му, а че то се разпределя неправилно - т.нар. финансиране на бройка, обясни Найден Тодоров.

"Говори се за комерс, защото колкото повече публика имаме, толкова повече субсидия ще имаме според настоящото законодателство. Това логично измества въпроса - ние ще правим култура или ще правим пазар? Културният пазар е за едни структури, които не са обвързани с държавата. Държавата трябва да работи за културата на обществото чрез своите институти и това не се случва", каза министърът.

В момента няма нужда от паника, защото не се говори за някакви драстични корекции във финансовата политика, включително и в сферата на културата, заяви Тодоров. Коментира още, че трябва да се работи за достойно заплащане на хората на изкуството.

"Ние дори не говорим за високи заплати, а за сравнително достойни, защото заплатите в културния сектор са в сферата на комичното. Не е непременно липсата на финанси, а начинът, по който се финансира и това е тема, която аз мога да поставя на колегата, който ще ме наследи, мога да започна подготовката, но тази политика трябва да бъде осъществена от един редовен кабинет".

Вижте разговора във видеото

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • bodar4uk

  19 Март 2023 15:42ч.

  Театърът е извънгалактически, дори не е в юрисдикцията на МНС. Гледайте за Пури, балони и други НЛО, загрижени за бъдещето на Планетата ни, засега човешка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи