Найден Тодоров е новият министър на културата - единствената промяна в служебния кабинет

Найден Тодоров е новият министър на културата - единствената промяна в служебния кабинет

С указ от днес президентът Румен Радев назначи служебно правителство от 3 февруари с министър-председател Гълъб Донев. Гълъб Донев остава премиер и в новия служебен кабинет. Единствената промяна е в Министерството на културата - Найден Тодоров сменя досегашния министър проф. Велислав Минеков.

От 2017 г. Найден Тодоров е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа – зала „Бозар“ – Брюксел, Музикферайн – Виена, голямата зала на Берлинската филхармония. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти. Той е завършил с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив. Продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.

През 1996 г. е поканен от йерусалимската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан.

През 1997 г. Найден Тодоров създава в родния си град фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра. В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

През 2000 г., само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.

През 2013 г. Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции. Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и много други. През 2021 г. издава първата си книга с разкази „Полъх от ангели“.

Състав на служебния кабинет:

Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Лазар Манолов Лазаров – служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Владимиров Алексиев – служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Росица Атанасова Велкова-Желева – служебен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов – служебен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев – служебен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Сашо Георгиев Пенов – служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков – служебен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков – за служебен министър на правосъдието;

Найден Владиславов Тодоров – служебен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова – служебен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев – служебен  министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов – служебен министър на икономиката и индустрията; 

Росен Иванов Христов – служебен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев – служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Павлинов Димитров – служебен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева – служебен министър на младежта и спорта.

Георги Георгиев Тодоров – служебен министър на електронното управление.

 

Правомощията на служебното правителство, назначено с указ от 1 август 2022 г., са прекратени. На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Източник: БТА, БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • teridan

    02 Фев 2023 9:30ч.

    Очертава се с това правителство да завършим 2023 г. С още едно преназначаване на същия състав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    02 Фев 2023 9:57ч.

    Ами тъкмо ще натрупат опит в управлението на държавата. Киро и Кокора нямаха достатъчно опит и затова се издъниха безобразно. Е, и защото са си тъпи, но това е друг разказ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно единствено качествено попадение след 5 служебни кадри на Радев!

    02 Фев 2023 10:28ч.

    НАЙДЕН ТОДОРОВ е българче, голям професионалист и много качествен човек. Да видим как ще отстоява българското в духовната култура на българския народ, как ще отстоява нравствения и културен код на българската нация! ........ Защото БЪЛГАРИТЕ сме ДУХОВЕН НАРОД - истинските български историци са събрали куп доказателства за високата духовност и откривателска МИСЪЛ на българите, за най-съвършената организация на човешкото общество на планетата ни!! ...... Но както знаем за съжаление винаги се намират продажни жалки "български" души, които се скъсват да унижават качествата и достойнствата на народа ни Български. .... Успех на човека и професионалиста Найден Тодоров!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно единствено качествено попадение сред кадрите на 5 служебни правителства на Радев!

    02 Фев 2023 10:31ч.

    Доживяхме да видим Найден Тодоров за министър на българската култура!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    02 Фев 2023 10:33ч.

    Радев остави връзкарчето Пеканов, както и хитрите очички на енергетиката, за да докаже че е истински антибългарски президент. Остави и антибългарския Донев, дето уж ни бил върнал държавата. Лошото е, че и през април няма много да се решат нещата, ще трябва да се мъчим до края на годината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако не направят някоя шашма с резултатите

    02 Фев 2023 10:56ч.

    през април ще има ПАРЛАМЕНТАРНО правителство - жизнено важно за здравето на нацията е - да няма повече служебни правителства!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За шуро-баджанашката коалиция пп+дб да прогледнат българите

    02 Фев 2023 12:21ч.

    и да не гласуват за употребяващите неприсъщ за българската култура, език на злостното и недопустимо обидно говорене към своите колеги и към българските граждани! Особено и след ИЗМАМАТА, които сами разкриха, със снабдяването на нещастната Украйна с оръжие - тайно от народа?! И с кредитния камък само за 7 месеца от МИНУС 15 млрд.лв. към чужди институти. Такива самопредставящи се като гамени в политиката и в обществото лица, нямат място в Народното събрание на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-вредно е оставането на Пеканов

    02 Фев 2023 14:52ч.

    да продължи да ни тика като булдозер към еврото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    02 Фев 2023 12:13ч.

    И други бяха за смяна ,но Радев си ги харесва другите, Външния министър е една подлога и беше за смяна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Външният ни министър

    02 Фев 2023 14:37ч.

    е лоялен и дългогодишен съветник на Румбата, защо да го сменя? Представи се отлично при съставянето/ редактирането на "текста на френската посланичка" за РСМ, който НС прие... Само ще гледаме да видимЕ как ще продължи сагата със съседите ни, след като съветник на д-р Стево Пендаровски е не друг, а синът на Джордж Сорос - Александър...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    02 Фев 2023 12:23ч.

    Поздрави за г-н Велислав Минеков, бори се толкова време с чиновническата сбирщина. Г-н Минеков, работата на талантливите хора и на интелектуалците е да се борим за родината си с дейността на създатели на култура и образование. Пък колкото успеем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знаем какво имате предвид

    02 Фев 2023 13:21ч.

    "чиновническата сбирщина", но като гледаме с какво представя родината си във Венеция е много долно, неинтелигентно. Намесата му в скандала с драскането по вратите на народния театър Ив.Вазов беше неграмотна и срамна проява - как може да се изцепи Минеков като министър, по повод протестно писмо на колектива - "не го чета, а го хвърлям директно в кошчето"? Моля, това отношение на интелигентен човек ли е???! За изцепките на любимецът му Св.Трайков с гурметата от Давос платени от народа, срещу нищо принос - покровителствен от министъра е меко казано долно и срамно т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...какво представя родината си във Венеция е много долно, неинтелигентно..."

    02 Фев 2023 14:44ч.

    Долно или не - това е реалността, представена в СНИМКИ! След 30 години преход към нищото, стигнахме то там: 1400 затворени училища, и нови 770 000 наши събратя отчаяни до степен, че са готови да спрат да се борят с трудностите и мизерията... https://epicenter.bg/article/Nad-770-hil--balgari-imat-naglasata-da-napusnat-Balgariya/307166/2/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След 30 години преход към нищото, стигнахме то там: 1400 затворени училища...

    02 Фев 2023 15:57ч.

    Ми браво на "демократичните сили", които направиха този преход към нищото! Нали те бяха основният двигател и промяната...... Обаче, кажете КАКВО ИМ ПУКА НА ЗАПАДНЯЦИТЕ за "този ПРЕХОД към НИЩОТО на България и българите?! Кой ограби България, кой направи българската нация най-бързо изчезващата в света по данни на ООН, кой?! И всъщност кажете КАКВО ИСКА ДА ПОКАЖЕ на света МИНЕКОВ С ТОЗИ НЕЩАСТЕН ИЗБОР ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРИЯ?! На кого му пука, освен на нас самите и като го показваме пред света ще се подобри ли нещо?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да какая же

    02 Фев 2023 12:34ч.

    эта культура?…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Културата, образованието, здравеопазването и отбраната —

    02 Фев 2023 12:39ч.

    това са Ахилесовите пети на всяко общество, но най-вече на българското такова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    02 Фев 2023 14:22ч.

    До Не знаем какво имате предвид 02 Фев 2023 13:21ч. Много добре знам кого и какво имам предвид. Нямам време в момента да ви разкажа 2-3 случая със срещата ми с чиновници от т.нар. културни институци. Никога с чиновници! Още веднъж, поздрави на г-н Минеков!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • осведомен

    02 Фев 2023 14:34ч.

    Проф. Минеков бе най-слабият министър на културата за последните 30 години. Разруши собственото си министерство, затлачи значими и елементарни неща, наложи се да го спасяват от ГЕРБ и другите депутати и в двата бюджета, действаше примитивно и неадекватно с единствената цел да дава интервюта. Подхрани измисления скандал в Народния театър и издигна за държавни постове протежето си от Отровното трио, което се занимава с писане на фалшиви статии във фалшив сайт. Катастрофа бе неговото управление. Заедно с Атанас Атанасов загубиха две години за българската култура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    02 Фев 2023 14:47ч.

    Министърът на Отбраната според мен трябваше да бъде отдавна сменен. Непрозрачна политика, слугинаж към Украйна и тайни проекти за мобилизиране на цивилни, които да бъдат хвърлени на сигурна смърт във войната срещу Русия. "Зесекретяване" на военни помощи за Украйна, този се оказва поредната мижитурка, която подготвя смъртта на десетки хиляди българи срещу някаква имагинерна переспектива да получи синекурна длъжност в НАТО. Учудвам се как всички си затварят очите и си мислят, че ще им се размине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    02 Фев 2023 15:25ч.

    След Наско ПП Културата веки изглежда слаб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъха от него, нощна халтура

    02 Фев 2023 15:28ч.

    WS култура

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    02 Фев 2023 17:10ч.

    До Осведомен 02 Фев 2023 14:34ч. А министърката на Мадридския, дето харесваше картините на Панчо Владигерон и музиката на Златю Бояджиев, или министърът на Кюлчо, дето се биеше с полицията, или пък Москова, дето изгони Пламен Карталов, добре че Стефан Данаилов го върна, та операта оцеля, и най-вече последният на ПП.... Много си осведомен, няма що!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • осведомен

    02 Фев 2023 19:35ч.

    Нина Чилова беше един от най-добрите и адекватни министри на културата от прехода. Стефан така и не благоволи да управлява, но не вършеше щети. Информирайте се, преди да коментирате

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    03 Фев 2023 9:17ч.

    Понеже парламентарният свинарник издиша за пореден път, ще имаме отново служебен гълъбарник. Честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи