Найден Тодоров: Актьорите, които защитават Морфов, искат да накажа директора, въпреки че няма основания за това, т.е. говорим за желание за линч

Найден Тодоров: Актьорите, които защитават Морфов, искат да накажа директора, въпреки че няма основания за това, т.е. говорим за желание за линч

Найден Тодоров, снимка: архив

Говорим за линч, а това е обратното на правовата държава, към която се стремим, каза още той. Ако има основания да освободя директора на Народния театър, ще го направя, но такива няма, каза министърът на културата Найден Тодоров в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Министър Тодоров коментира казуса с уволнението на Александър Морфов - главен режисьор на Народния театър "Иван Вазов", който преди дни беше уволнен от директора на театъра Васил Василев.

Личното ми мнение е, че уволнението на Александър Морфов не трябваше да се случва по подобен начин, допълни той. По думите му, артистите, които защитаваха Морфов, са поискали от него да освободи директора на театъра, въпреки че няма основание за това. Говорим за линч, а това е обратното на правовата държава, към която се стремим, каза още той. Ако има основания да освободя директора на Народния театър, ще го направя, но такива няма, добави министър Тодоров. 

"Проблемът в Народния театър не е там, където си мислим. Проблемът е в разделението, което се получава между артистите. Тези хора започнаха да се гледат накриво и започват да не си говорят, а това е много сериозен проблем. ... Ако имам основания да накажа директора на Народния театър, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, но такива нямам. ... От мен се иска да реагирам на нещо, което е неправилно, но не е незаконно. Неправилното не е раздялата между двамата (Васил Василев и Александър Морфов - б.р.), неправилен е начинът. Актьорите, които защитават Морфов, скочиха и поискаха от мен да накажа директора, въпреки че няма правни основания за това, т.е. говорим за едно желание за линч. Това е нещо, което е обратно на правова държава, към която се стремим", каза служебният министър на културата Найден Тодоров.

Служебният министър подчерта, че от 2014 г. културните институции имат извоювана сравнителна самостоятелност, която е описана и в Закона и в длъжностните характеристики на директорите и Министерството на културата няма право да им се меси.

"Внесъл съм приет от МС законопроект за изменение на Закона, който трябва да бъде внесен в 49-ото Народно събрание, който предвижда директорите на държавните културни институти да се отчитат ежегодно за изпълнението на своята стратегия за развитие на културния институт. Неспазването на концепцията ще води до санкции. Когато има тотално отклонение от концепцията, това може да доведе и до отстраняването на директора", посочи Найден Тодоров. 

По думите му Васил Василев не може да бъде определен като некадърен директор на Народния театър, защото "през последните два месеца видяхме на сцената (Тимофей) Кулябин и Джон Малкович, това не е точно дефиниция за некадърен". 

Тодоров заяви, че ще работи за това да събере директора Васил Василев и режисьора Александър Морфов:

"Надявам се срещата да се осъществи, защото вярвам, че въпреки събитията, които се случиха, никога не е късно една рана да бъде оздравена по някакъв начин. Това е единственият път напред".

Министър Тодоров съобщи, че лично е говорил с Василев, който е обещал пред него, спектаклите на Морфов да останат в програмата на Народния театър.

"Не стои добре пиар на партия да бъде пиар на Народния театър", заяви той в коментар за назначението на Велислава Кръстава, която от 1 март вече не изпълнява тази длъжност, и припомни, че през 2013 г. Василев и Кръстева са били заместник-министри на културата и ги определи като "екип от много дълго време и това няма общо с техните пристрастия":

"Не стои добре, но пак казвам, че трябва ли да съдим хората за тяхното минало, когато в него няма криминални деяния". 

Интервюто на Явор Стаматов с Найден Тодоров в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Ретранслатора

    05 Март 2023 10:49ч.

    А това с Морфов не е ли линч!? Впрочем още едно мнение: https://www.google.com/amp/s/www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Neshka-Robeva-Gledah-i-slushah-absolyutno-onemyala-1587753%3famp=true

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ти ли ...?

    05 Март 2023 10:58ч.

    Тогава върни Морфов, след като проблемът почива на отношения от междуличностен (и личностен) характер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @alo

    05 Март 2023 11:03ч.

    Сакралната дума тук е искам. "Искай, и ще ти се даде" - крайъгълен постулат на успешния човек. А орантата къде е? С езика на тялото, иска се чрез оранта. Киевската царичка плаче. Софийската царичка плаче. За какво са ви построени, бе, вдигайте ръцете към небето и искайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигири бигири

    05 Март 2023 11:16ч.

    В нормална държава алкохолендъра Морфеус отдавма щеше да се лекува в някое специалзирано заведение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коя държава е нормална за теб?

    05 Март 2023 13:31ч.

    Тия дето налагат смяната на пола за норма?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дездемона

    05 Март 2023 11:21ч.

    Както каза един актьор, беше правилно Морфов да бъде глобен с една заплата, заради надрасканата врата и с това да се приключи, но да се стига до драстични уволнения е вече прекалено агресивно от страна на Василев и нездравословно за цялостния състав в Народния. Така че, хайде, работете за тяхното сдобряване и за възстановяване на хармоничните отношения между всички в институцията. Защото Морфов има още много работа в театъра !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • [email protected]

    05 Март 2023 11:31ч.

    За линч са политиците главорези, които резнаха главата на майка България. И ще си го получат, там където е дадено да се състои, и лично от обезглавената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моля предайте

    05 Март 2023 12:08ч.

    На Морфов, че непременно трябва да обжалва заповедта на директора за уволнение. Нека стане ясно как се уволнява за изразяване на несъгласие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    05 Март 2023 12:16ч.

    Ами Морфов да не действа па хъшовски, ами да действа с техните законни методи - да обжалва в съда незаконното си уволняване. Иначе чиновниците и присъдружните им високоплатени артисти ще го наричат пиянде, нахал и прочие епитети, извиращи от финните им души с добро възпитание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • momo

    05 Март 2023 12:21ч.

    Не е нормално пиар-ът на Народния театър да се занимава с политика... но нормално ли е Захари Карабашлиев (на длъжност писател на театъра) да се занимава с политика? Двойният стандарт - това е слабото място на ропота на Морфов. За едни може, но за други не може. Цялата работа прилича на политически и лични пристрастия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    05 Март 2023 12:32ч.

    Въпросът изобщо не е за политическите възгледи и пристрастия. Въпросът е, че келепираджиите от политическите си връзки се крият зад уж политическите си възгледи и се правят на политически репресирани. Морфов извади на повърхността фалшивите им и лицемерни душички, и затова вдигат такъв джангър. В интервю Морфов казва, че артисти в Народния са получавали премии между 8 и 18 хиляди лева. Е, как няма да защитават директора си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • momo

    05 Март 2023 12:55ч.

    Самият Морфов, като режисьор в Народния, получава месечно над 20 хиляди лева. За премиите няма смисъл да говорим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    05 Март 2023 12:59ч.

    Освен това, Карабашлиев е творец, а другите са гола вода, затова търсят политическо препитание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    05 Март 2023 13:00ч.

    Освен това, Карабашлиев е творец, а другите са гола вода, затова търсят политическо препитание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    05 Март 2023 13:03ч.

    И какво като получава? Явно не са го купили, щом рита срещу келепираджиите. И ги е яд, че не са могли да го купят, затова сега изливат помия върху личността му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @alo

    05 Март 2023 13:06ч.

    Не получава 20 000 лева, лъжец. Виж се какъв си парцал на екрана. Единствената ти гениалност е да прекрачиш нормите и да пиеш и пушиш в ефир, грабнал сърцата на публика от ученици, правещи същото в час.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • momo

    05 Март 2023 13:08ч.

    Карабашлиев е голям творец. Твори основно с Иван Костов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    05 Март 2023 13:22ч.

    И теб те е яд, че не си на неговото място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    05 Март 2023 12:28ч.

    На представители на политически формирования мястото им не е в институцията Народен театър. Имам предвид и двамата! Допреди 20 години не излизахме от театрите, операта, оперетата, зала "Бълария" и за всичко, което се сетите. Като излезехме от "Театър 199" на постановката "Театър, Любов моя" със Славка Славова и Таня Масалитинова, пак се нареждахме на опашка да ги гледаме отново. И за много такива... Последното невероятно представление беше "Слънчеви момчета" с Константин Коцев и Георги Русев! През последните години два пъти ходя на театър... излизам си по средата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    05 Март 2023 12:41ч.

    Аз не съм гледала пиеса в Народния вече 3 години. Последната, която гледах, беше с продължителност от 3 часа, и си тръгнах - щях да заспя на стола. Оня ден исках да купя 3 билета онлайн за "Калигула", но сумата ми се стори твърде висока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @alo

    05 Март 2023 13:15ч.

    Преди 20 години имахте живот изтичащ от наврени по лудници и затвори бедни. Беше друго, истинско. А сега, със смекчаване на репресиите на елитарната порнография, поради по-човешкото отношение и ограничаването ви в злоупотребите, и животът ви не е като на кокаин. Само от войната може да пиете кръв днес, ако искате да се чувствате както преди 20 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чедомир

    05 Март 2023 12:30ч.

    Прав е министърът.А иначе цялата патардия/извинявам се за думата,но тя ми се струва много точно описваща казуса в Народния театър /си е направо криворазбрана цивилизация в действие.Всеки бг гражданин по Конституция има право на труд и политически права,които държавата му гарантира.Стига упражняването на тези права да не засяга правата на останалите граждани.В случая не разбирам как точно политическите пристрастия на пиарката Кръстева,пък била тя и бивш пиар на законно регистрирана бг партия ,нарушават трудовите и политически права на уважавания от мен режисьор Морфов.Освен ако тя ,разбира се,не ги натрапва и използва в ущърб на институцията и работещите в нея-актьори,режисьори,драматурзи,администратори.Но за подобно нещо досега поне аз не съм чувал..Това което разбирам дотук е,че на режисьора Морфов не му харесват партийните възгледи на Кръстева и нейните политически занимания в извънработното и време и затова тя трябва да напусне. Въпреки че към работата и като театрален пиар той няма претенции. No comment,както се казва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    05 Март 2023 12:36ч.

    Какви политически права, какви политически възгледи, какви 5 лева, бе, съфорумнико? Келепираджии, бе, келепираджии. Това е мотивацията на Морфов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    05 Март 2023 13:50ч.

    Няма никакъв същностен проблем при Морфов, има отново тъпи ченгесарски технологии на задкулисието заради неполиткоректност, които ченгетата сума ти години прилагаха на Сидеров, предварително издебващо завличайки го в изрежисирани ежедневни сценки и скандали, които, въпреки че не се разиграват на сцена, пак се управляват от задкулисие. Затова още от библейски времена е казано, че лечителят трябва преди всичко да се научи да лекува себе си - в този смисъл препоръчвам на Морфов да изрежисира същия номер на ченгесарницата, но едва ли ще му стигнат силите и времето да се занимава продължително с нечистотиите на такава септична яма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    05 Март 2023 14:03ч.

    Само да поясня, че в конфликта заставам зад позицията на Морфов, въпреки че и той има доста трески за дялане. В същото време смятам горната позиция на министъра за правилна - няма правно основание за уволняване на директора. Проблемът е, че Народният театър чрез директора си жестоко се дискредитира като културно-просветна институция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Директорът на тетъра

    05 Март 2023 12:45ч.

    Не е трябвало да назначава ПР-ката. Голям грешка, за съжаление! При толкова добри журналисти и ПР! Има нещо съмнително в тези хора. А Морфов е съхранил чувството за справедливост, дано всеки да си разбере грешката и да се смири. Не са ни необходими вътрешни конфликти, има достатъчно външни, в които са ни вкарали насила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    05 Март 2023 12:53ч.

    Знам, че ще изтрият поста ми, но да си кажа. Проблемът на директора е, че е на нивото на ПР-ката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леле, Мимето,

    05 Март 2023 23:25ч.

    Проблемът на Мимето е, че директорът и Кръстева са класи над нивото на Мимето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Не стои добре пиар на партия да бъде пиар на Народния театър"

    05 Март 2023 13:26ч.

    Какво повече, с едо изречение си го каза!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Akul40

    05 Март 2023 14:14ч.

    Правовият ред не е говорене на лъскави купешки фрази, а спазване на законите. Нашите евроатлантици за пореден път демонстрираха касапската си природа. На думи - първи демократи, на дело - късопръсти джелати. Морфов е същият юрганен айдук книжен хъш. Някога Ренито миела коридорите на Учебния театър на ВИТИЗ, за да може той да папка и крещи по улиците революционерската. Хората не се променят. Робът в главата е обречен на несвобода. С мед да го намажеш, Морфов ще те прокълне, че му предизвикваш мухи да го лазят. Направете го министър на културата, той пак ще вие на умряло, че му газят свободата, гаче ли е гащат петел на купчина тор, вместо на гърба на цяло съсловие, за което трябва да има грижа. Хаспел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От линч има нужда, но не театрален

    05 Март 2023 16:42ч.

    а на зависимите политици, които отново се канят да ни управляват. Това с театъра е просто театър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор, от село Парамун социален антрополог

    05 Март 2023 17:44ч.

    Двамцата днешни култур-трегери Найденчо и Василчо са като астрални братчета-близнаци. От едни и същи ръчички омесени,от една и съща смес овъртолени - арт санитарен силикон, марка "Америка за България". Това, което е Найденчо за филхармонията, е същото, което е Василчо за театъра. Отговорни, предвидими, коректни, кротички, позволяващи си само дискретна pianissimoа флатуленция и то след залез слънце. Едни такива чистички, възпитанички, умилително благочестиви и трогателно добри мъжлета! Хиляди мили засукани бабетта, пълнещи софийските театрални и музикални зали са влюбени и в двамата, желаят страстно да ги нацелуват и нагушкат . И тайно копнеят внучките им един ден да случат на мъжлета като тях - добри, хрисими домошари. Да се прибират веднага след представлението направо у дома, а не да се влачат като някакви Морфовци из кафаните и да се наливат без мяра до първи петли. А подир този грях на друг, още по-страшен, да се отдадат - под ръка с лекомислени шафрантии да се щурат из кулоари, да смущават съня на уморените труженици, да драскат неприлични послания по вратите, да крият и чупят диригентски батони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До кога ще се хващаме на подобни елементарни трикове?

    05 Март 2023 23:32ч.

    Един "голям" режисьор се напил, започнал да буйства, да драска по вратите и да чупи, казано иначе - хулиганствал. За такова деяние получил съответното наказание - уволнение. Ако толкова много му е тежало присъствието на Кръстева на "великия" режисьор, могъл е да намери поне десетина други форми на изразяване на мнение и отношение. Политическите пристрастия на един или друг член на обществото не могат да бъдат претекст за дискриминация! Защото Морфов е постъпил именно така - дискриминирал е Кръстева по отношение на нейните политически обвързаности. Трябва ли да сатанизираме Морфов, че е крайно десен-бесен? Сега на някого му хрумнало какви дивиденти могат да се извлекат от ситуацията и се започва... Жълтопаветният планктон организира протести. Целта е привличане на вниманието в предизборната обстановка. Както се казва, лоша реклама няма. Целокупният народ е принуден да се занимава с хулиганската проява на един пияница и го превъзнасят, сякаш е сътворил пепетуум мобиле. Това изместване на центъра на тежестта е характерен похват от рекламната дейност. Впрегнати са достатъчно на брой популярни лица, които да представят насилника за жертва. До кога ще се хващаме на подобни елементарни трикове?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи