Най-високопоставеният руски служител по сигурността беше в Куба на „работно посещение“

Най-високопоставеният руски служител по сигурността беше в Куба на „работно посещение“

Николай Патрушев - най-високопоставеният съветник по сигурността на руския президент Владимир Путин, беше тази седмица в Хавана и се срещна с бившия кубински лидер Раул Кастро, а кубински медии определиха посещението му като „работно“, предаде ДПА. В сряда вечерта кубинската държавна телевизия излъчи кадри как 91-годишният кубински лидер, който официално е в пенсия, прегръща Патрушев, който след това поздравява настоящия президент Мигел Диас-Канел.

71-годишният Патрушев е хардлайнер, който е работил заедно с Путин в КГБ, а по-късно е директор на Федералната служба за сигурност, която наследява Комитета за държавна сигурност. Впоследствие Патрушев става генерал и в момента е секретар на Съвета за сигурност на Русия.

Кубинските и руските медии съобщиха оскъдни подробности за визитата. Според руската агенция ТАСС Патрушев ще проведе в Хавана „разширени руско-кубински междуведомствени консултации по въпросите на сигурността“.

На срещата, заедно с други руски служители по сигурността, пристигнали с Патрушев присъстваше и дивизионен генерал Ласаро Алберто Алварес Касас. Той е начело на министерството на вътрешните работи, което управлява разузнавателните агенции в страната. На снимките и видеоматериалите, разпространени от кубински медии, нямаше никакви други високопоставени кубински служители.

За разлика от Путин, който рядко пътуваше миналата година, Патрушев, един от най-твърдите защитници на руската инвазия в Украйна, пътуваше в чужбина в опити да събере подкрепа и да заздрави икономическите връзки с други държави за противопоставяне на американските и европейките икономически санкции.

По-рано тази седмица Патрушев посети Венецуела, където се срещна с венецуелския президент Николас Мадуро.

Патрушев е бил в Куба няколко пъти, последно през 2019 г., успоредно с укрепване на двустранните икономически и военни връзки. Миналата година кубинското правителство засили търговията и вноса на руски петрол, а наскоро обяви, че се допитва до Русия за разширяване на частния сектор на острова.

Руското правителство пък се съгласи да отсрочи изплащането на кубинския дълг до 2027 г.

Куба е част от група развиващи се държави, които в ООН или подкрепят Русия, или се въздържат при критични гласувания за осъждане на инвазията на Путин в Украйна. Кубинските държавни медии редовно отделят място на руската военна пропаганда, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Крумов

    03 Март 2023 13:07ч.

    Дали трябва да очакваме появата на руски ракети Куба?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даааа

    03 Март 2023 14:21ч.

    И не само в Куба, но и в Никарагуа и Венецуела!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    03 Март 2023 13:32ч.

    Как ли ще се почувстват краварите, ако на няколко километра от задника им се разположат руски оръжия? Ами по същия начин се чувства Русия, заобиколена от бази на САЩ. Свиквайте, братя американци, вашата хегемония приключва. Стойте си у дома и преглъщайте хамбургери, обилно поляти с кока кола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Краварите моме,

    03 Март 2023 13:38ч.

    Отчитат всеки ден случаи на пристигнали нелегално кубинци въ Флорида, които като стигнат брега целуват земята. Кат почне някой да целува земята на Матушката ти, ела да ми се обадиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не лъжи бе кравар!

    03 Март 2023 15:20ч.

    Изнасяли са се лакейте на Батиста. Но те отдавна се свършиха?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    03 Март 2023 16:03ч.

    Фидел Кастро (в 1992 г.): „Следващата война в Европа ще бъде между Русия и фашизма, но фашизмът ще нарича себе си демокрация...“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добре е

    03 Март 2023 21:43ч.

    Наистина руснаците да форсират пазарни реформи в Куба, да се засили частния сектор ! Русия е истинска пазарна икономика и руснаците живеят добре. Русия е огромен износител на храни, не само на газ и петрол ! А Куба живее мизерно и гладно, и не е само американските мизерии , които имат. Но и икономиката е антично социалистическа и много ги мързи кубинците, трябва малко повече инициатива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи