Най-тайният световен банкерски клуб – с какво се занимава и каква е истинската му цел

Най-тайният световен банкерски клуб – с какво се занимава и каква е истинската му цел

Автор: rybar.ru

В неотдавнашен материал за Международния институт за банкови изследвания – Institut International d’Etudes Bancaires (IIEB), публикуван във „Файненшъл Таймс“, журналисти разказват за вероятно най-тайния и ексклузивен клуб на банкери, в който се взимат решенията за бъдещето на Европа и периферните страни.

Ще се постараем да оставим извън скоби церемониално-тайнствената част и да се ориентираме относно реалното занимание на тази организация и какви са целите, които тя преследва.

И така, да се обърнем към първоизточника, на който се опира в своето разследване кореспондентът на „ФТ“ Оуен Уокър. Виждаме, че работата му се основава също и на разследването на Илария Пазоти, което е било публикувано още през март 2021 г. и до този момент не беше привлякло интереса на медийното или на научното общество. Естествено, при положение че няма сензация. Това е просто проучване на част от архива на италианската банка Intesa Sanpaolo. Да, там има изрезки от работата на IIEB и отчети от срещите на ръководствата на банките в банкетни формати, които не са нищо особено, в сравнение със съвременните корпоративни партита.

Самият формат на срещите не представлява нищо особено. Всяка професионална среда има своите обединения и знакови събития, изложби, симпозиуми и други подобни. Това са платформи за срещи, общуване и определяне на тенденции. Естествено, подобни мероприятия има и в банковото общество в Европа.

Соченото за знаково събитие, на което 40 банкери се събраха в Цюрих в разкошния хотел Dolder Grand, срещнаха се с министъра на финансите на Швейцария и началник на Централната банка, за да обсъдят огромната операция за спасяването на Credit Suisse от неговия конкурент UBS, не е заговор, а работен процес.

Самият формат на подаване на материала, с уклон към ексклузивност и тайнственост, навежда на мисълта, че това е просто начин за отвличане на вниманието от същността.

История на създаването на IIEB

IIEB е основан в Париж през 1950 г. от ръководителите на четири кредитни организации от целия континент – Crédit Industriel et Commercial, Union Bank of Switzerland, Société Générale de Belgique и Amsterdamsche Bank – с цел провеждане на редовни дискусии на висше ниво за развитието на банковия сектор, както и на икономиката и паричната система.

Той става част от цял списък национални институти, създадени през този период за поощряване на по-тесните връзки между организациите на страни, които до неотдавна са се намирали в състояние на война помежду си.

На първото заседание през април 1051 г. в Париж се събират главите на 30 европейски банки.

Британските банки не участват в заседанието, тъй като Английската банка първоначално го блокира. Напомняме, че до 1954 г. на територията на Великобритания в обръщение са купони за хранителни продукти, дрехи и предмети от първа необходимост за населението. Поради това представителите на Великобритания намират за напълно излишно участието във финансиране на проекти на територията на континентална Европа.

Защо материал, публикуван още през 2021 г., се разплита именно сега?

Първоначално целта на IIEB е подобряването на международното движение на капитали и борбата с валутния контрол в условията на засилваща се намеса от страна на националните правителства във финансовата система.

Това е възможно обяснение за появата на материала във „ФТ“ именно сега и именно в контекста на диалога с представителите на локални централни банки и правителства. През 50те години Европа е достатъчно раздробена и слаба във финансово отношение. За възстановяването на икономиката са били нужни координация на финансовите потоци и съгласуване на инвестиционните програми от единен център, който, както сега става ясно, се е противопоставял на усилията на националните правителства.

Сега ситуацията е сходна. В контекста на последиците от пандемията и текущите военни конфликти, икономиката на ЕС, според мнението на американските партньори, се нуждае от силно ръководство. Страна, която ще определя стратегията на развитие, ще бъдат, естествено, не локалните правителства, а неформалните банкови обединения, имащи тесни връзки с банките на САЩ и транс-националните корпорации.

Дневен ред на суперсекретния клуб на банкерите

Въпросите, разгледани от членовете на клуба, по поразителен начин копират политическия дневен ред на Европа през различните периоди. През 50те години активно се обсъжда установяването на финансов контрол в бившите колонии. Което е изпълнено много ефективно. През 60-те фокусът на вниманието е проблемът с долара на САЩ като световна резервна валута, отказът от златно обезпечение, трансформацията на Бретънудската система на международните разплащания и заплахата от поглъщането на европейските банки от американските.

В последно време на преговорите на IIEB по-голямо внимание се отделя на влиянието на еврото, на растящия пазар на производни инструменти, на сделките за сливане и поглъщане между крупните банки.

Като цяло неформалното банково общество е обсъдило същите въпроси, които са обсъждали и локалните правителства. Но за разлика от правителствата, които са ограничени от политическите си програми, сроковете си на пребиваване на длъжността и нуждата от отчитане на интересите на различните социални групи, банкерите са могли да работят без да се разсейват от всички тези формални подробности.

Вероятно именно този формат на управление на колониална територия, в каквато се превръща ЕС, е най-търсен от колониалната администрация на САЩ, представлявана от местните власти. Правителствата на ЕС все по-често действат против интересите на народа на страните си. Ролята им в текущата ситуация е да привличат върху себе си целия обществен негативизъм и по този начин да позволят на банкерите да работят спокойно и с голям хоризонт на планиране.

Контакти на IIEB извън пределите на ЕС

Клубът провежда срещи и извън пределите на ЕС. Такава среща се състоя например в Санкт Петербург през 2013 година. Там бившият президент Димитри Медведев държа реч. Още една среща на клуба се проведе в Истанбул. В нея взе участие Реджеп Ердоган, който сега е президент, а в онзи момент беше все още премиер на Турция.

Ролята на неформалното банково обединение за бъдещето на ЕС

Както виждаме, в дейността на IIEB няма нищо супер тайно. Това е просто работа, която се състои в осъществяване на проекти, които реализират печалба. Сега печалба ще носи трансформирането на банковата система в наднационален орган на управление, чиято власт ще се осъществява чрез въвеждането на дигитално евро.

За максимално бърз и ефективен преход към новия формат за контрол на населението е необходимо банковото общество да има консенсус. IIEB е подходяща площадка за тази цел. Съвсем уместно, за дейността му не са запазени на практика никакви записи или протоколи. Заседанията на този клуб нямат формален характер и не се осветляват в пресата, което позволява да се взимат и осъществяват решения, които не биха минали в нито един европейски парламент.

По аналогия с дейността на транс-националните компании, чиито представители не се появяват в медиите, но определят стратегиите за развитие на цели региони, в ЕС сега се формира паралелна структура на управление. Тя изначално се намира в опозиция на държавата, тъй като е създадена за борба с вмешателството на държавата във финансовата система. Но системата ще бъде достатъчно стабилна, защото се основава на лични договорености. Стабилността е критично важна за реализацията на дългосрочни проекти. А населението на ЕС, както и преди, може да се развлича с борбите между политическите партии и с ексцентричните изказвания на политиците.

 

Източник: rybar.ru

Превод за "Гласове" Екатерина Грънчарова

 

Коментари

  • Неслучайности

    20 Фев 2024 18:32ч.

    Май никак не е случайно, че Шолц беше много разтревожен от перспективата "върлата УфдЛ" да оглави НАТО и трайно да унищожи перспективити пред отношенията с РФ. Едно от условията за въвеждане на ефективното цифрово РОБСТВО е: да няма къде да избягаш от него! При това ПРАВИЛОТО да важи за ЦЕЛИЯ СВЯТ. Знаем, че РФ ефективно прави стъпки към ццифрова рубла. Дали пък някой ден няма да се разберат на осонва на цифровите пари??????! Първо искам тази война бързо да свърши и да видим дали РФ действително приключва ефективно с олигархата или в момента само пеят приспивни приказки! На този етап единствено Австрия е обявила планове за възприемане на конституционно ниво ПРАВОТО НА ГРАЖДАНИТЕ ДА ПЛАЩАТ В БРОЙ. Не съм проследил тази идея чисто процедурно как се развива. Плановете са все по-0прозрачни. Всеки ще си има една комплексно досие, където ще трябва да бъде прозрачен до последната си клетка. Включвам също и чувствителна материя, която съдържа аспекти от потребителски навици, пълна снимка на притежаваното, здравето, емоционалния свят, мислите и убежденията, интимните подробности и т.н. Съвсем открито предупреждават за задаваша се нова пандемия. Кого ще обвинят сега не знам, но номерът с прилепите в Китай вероятно няма да бъде ползван отново. След като ни разредят по брой до предварително одобрено количество, ще има една тънка прослойка господари, останалите ще бъдат номинално потребители, който ще са омотани в заеми и ще живеят зада ги плащат и ... разбира се ЗА ДА СЛУГУВАТ НА ГОСПОДАРИТЕ! Това е вашият задаващ се красив, цифров свят. Днес онова еничарско, депесарско леке, което стана подуправител на БНБ, също излъчва знаци за ненормалщина или някаква рядка синдромна болест - в Епицентъра информираха за напълно изродски думи: https://epicenter.bg/article/Petar-Chobanov--Siguren-sam--che-Balgariya-shte-e-chast-ot-evrozonata/341487/4/0 Някой колега има ли макар и съвсем отчаяна идея и надежда, остана ли въобще нещо на този свят, но което да можем да се опрем и да се надяваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може и да въведат някога някакви цифрови пари у нас, но това няма да е евро

    20 Фев 2024 18:48ч.

    Еврото е дериват на долара, а него го чакат големи турбуленции в съвсем близко бъдеще. Самиа ЕС няма да оцелее още дълго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    20 Фев 2024 20:05ч.

    Щяхме да питаме " Нотариуса ", но ще почакаме собственика на този клуб да ни открехне !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • герито

    20 Фев 2024 21:14ч.

    каква може да е целта на група нещастни от живота психопати - да направят останалите ,като тях самите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • alfa

    21 Фев 2024 11:54ч.

    Единствената надежда сега, в бъдеще и назад във времето винаги е Бог и любовта Му към падналия човек, изкуплението чрез прощение на греховете поради жертвата на Божия Син на кръстта. Нашето дело е да приемем протегнатата ръка и да отстъпим от неправдата, за да не бъдем наказани и ние, заедно със света, върху който скоро идва Божият съд, от който нищо не ще бъде укрито! А тези, горепоказаните, вършейки злите си дела, не знаят срещу кого са се изправили и ще пожънат това, което са посяли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • doro

    22 Фев 2024 22:54ч.

    Кои бяха изгонени от Храма, от Христа и защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    20 Фев 2024 19:15ч.

    В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО ТОВА СА РОДШИЛД -ОСНОВОПОЛОЖНИЦИ НА КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА БАНКИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Фев 2024 19:55ч.

    Банките много скоро ще станат абсолютно ненужни... нито данък дишане, който се опитват да прокарат ще просъществува, нито ще успеят да вкарат хората в цифров концлагер, нито ще успеят да ги накарат да ядат червеи - просто ще се срине всичко! Така е като не знаят къде да спрат, парите вече не могат да купят нищо - те са обикновен боклук... за какви банки говорим? Банки за кръв, че неваксинираната кръв ще стане безценна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви банки, какви пет лева?

    21 Фев 2024 4:08ч.

    Народа толкова обедня, че банкерите скоро ще ударят кепенците. Няма кой да внася пари в тези банки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Палавият пор

    21 Фев 2024 7:28ч.

    Таен, таен, колко да е таен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смях

    21 Фев 2024 17:12ч.

    Хората, не мога се освободят от собственото си робство на слабости - цигари, алкохол, храна, пороци като мързел, хазарт, дрога, . Генерално човек трудно се освобождата от това да лъже, обаче сме тръгнали да се притесняваме, че някой, някъде мисли как да те пороби. Че ние сме роби, първо на себе си и низостите си . Съвсем естествено сме роби и на тия, които управляват банки, корпорации, политици и т.н. Не мога да спра да се чудя, как всички се връзвате на тия глупости, но на прости тривиални неща, като задуха от цигарите, които буквално те убиват, човек не се впечатлява и го намира за едва ли не свобода. Потресън съм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мноо кухо и плитко

    23 Фев 2024 21:36ч.

    ...не мое да е сериозно?! Ще го взема за нескопосано тролене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    22 Фев 2024 2:03ч.

    Очевадно е.Задкулисна кординация на хищници.Обаче в бг. все още има вярващи в свободния пазар.НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО БЕ! Вярващите обрекоха народа си на 34г. геноцид.Нямам и на идея колко време евреите са бродили из пустинята бягайки от робство.Ние вършим точно обратното 34г вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "робство на слабости - цигари, алкохол, храна"

    22 Фев 2024 12:21ч.

    Алоу, четете ли се, като списувате? Ако бяхте продължили в същия дух и след: "Храната е робство на слабости", бяхте допълнили, че и водата е иго (на слабости), а въздухът е тежка робия (на слабости), Клаус Шваб щеше да е доволен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи