Най-малко двама загинаха в потопа в Царево. Председателят на съда и дъщеря ѝ са сред изчезналите

Най-малко двама загинаха в потопа в Царево. Председателят на съда и дъщеря ѝ са сред изчезналите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Двама души са загинали по време на потопа в Царево, съобщи кметът Георги Лапчев. Едното тяло е открито в квартал Василико, а другото  - на плаж Нестинарка.

Все още не е ясна самоличността на загиналите. От полицията все още няма официална информация.  Продължават да са в неизвестност районната съдийка на Царево Мария Москова и дъщеря й.

Данните, с които разполага Кризисният щаб и към 16:10 часа са, че съдия Москова и дъщеря й са опитали да се евакуират сами с Нисан Джук – бял на цвят. Те са били завлечени от пороя върху моста при гръцкия квартал Василико.

Да се предприеме спасителна операция към морето и към момента е невъзможно. Около 30 минути по-късно, до същото място се е опитал да се добере местен жител - мъж. Той искал да види какво точно се е случило, но е отнесен от придошлите води. Видян е от очевидци, но засега Флагман.бг се въздържа да съобщи самоличността и възрастта му.

Малко по-късно от ОД МВР Бургас съобщиха, че загиналите са мъж и жена, без да уточняват самоличността им.

Да се предприеме спасителна операция към морето и към момента е невъзможно. Около 30 минути по-късно, до същото място се е опитал да се добере местен жител - мъж. Той искал да види какво точно се е случило, но е отнесен от придошлите води. Видян е от очевидци, но засега не е ясна самоличността и възрастта му.

Снимките показват мястото в Царево, където пороят е отнесъл трима души преди около 4 часа. Досега оглед бе невъзможен. Тук за последно са видени председателят на Районния съд в Царево Мария Москова и дъщеря ѝ, които са опитали да избягат с бял „Нисан Джук“. Виждат се и други отнесени автомобили.

Мъжът, който се издирва, по данни на очевидци, се е опитал да се закрепи за автомобил, но водата е придошла изведнъж с още по-голяма скорост и го е отнесла в морето.

На място е и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов, който лично е поел разследването.

Малко по-късно стана известно, че е открито тялото на изчезналия мъж в кв. Василико в Царево. Смята се, че е местен жител, но все още не е идентифициран от близките му. 

На място са директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов и началникът на Сектор "Охранителна полиция и КАТ" на ОДМВР-Бургас комисар Марин Димитров. 

Междувременно на плаж Нестинарка е намерено друго тяло на мъж. Той също се води на този етап неизвестен. Дъждът и към 17 часа над Приморско и Созопол продължава да се излива и няма изгледи облаците да се разсеят. 

След река Караагач в Китен, току-що прелива и река Ропотамо, която се намира на около 10 километра северно. 

Бедствено положение по Южното Черноморие. Поройни дъждове заляха Царево, Ахтопол, село Кости, къмпингите Арапя и Нестинарка. На места дъждът е достигнал до 250 л/кв. м. за денонощие. Създаден е кризисен щаб, който заседава в община Царево. Той е председателствен от кмета на общината Георги Лапчев.

Обилните валежи от последните часове предизвикаха големи наводнения по морето. Под вода са улици и обекти в Ахтопол и Царево, съобщават от Meteo Balkans, цитирани от БНР. Наводнени са пътища, преливат реки, коли са под вода, има отнесени автомобили в морето.

Пострадали са и Варвара, къмпингите "Нестинарка" и "Арапя". Тече евакуация от двата къмпинга и от с. Лозенец, от което 60 души са настанени в кметството.

Няколко човека в района на Царево имат нужда от помощ, каза директорът Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Александър Джартов. Част от тях са в къмпинг "Арапя", други - в къмпинг "Нестинарка". Екипи на пожарната са изпратени, за да ги изведат. Проблем в момента са високите води, заради които придвижването е трудно, каза Джартов.

В морето са завлечени каравани, автомобили, домакински уреди. През системата за предупреждение хората в Царево са предупредени да стоят на по-високите етажи заради опасност от наводнение. Потопът в цифри е 330 л. на кв.м., измерен в с. Кости. За сравнение - в Карловско миналата година бяха измерени 150-160 на кв.м.

"Тотален потоп в Ахтопол, пътят Ахтопол - Царево е затворен", написа очевидец в социалните мрежи. От АПИ съобщиха за затворен участък на пътя Варвара - Бургас заради наводнение. От кадрите се вижда, че нивото на водата е много високо.

Община Царево обяви бедствено положение заради обилните валежи в региона. То ще е в сила следващите 5 дни. Река Велека е преляла при с. Кости и залива населеното място, обяви кметът на общината Георги Лапчев.

Без ток засега са Кости, Бродилово, Ахтопол, Варвара и Резово - екипите са затруднени заради затворените пътища.

"Направили сме пълна организация да бъдат евакуирани хората, които са били в опасност. Водата е невиждана, която се излива", сподели градоначалникът пред БНР Бургас.

Лапчев призова да се ограничи движението на юг от Царево, много участъци в момента са затворени. "Към този момент всички населени места имат ток, но дъждът не спира. Няма бедстващи хора, има няколко паднали коли, които са пострадали".

Поройният дъжд запуши дере, от което водата се оттича в морето, затова и има много наводнени жилищни сгради, както и хотелски комплекси.

Министерството на туризма и община Царево призоваваха туристите и туроператорите да не се евакуират сами. Евакуация, ще бъде направена само там, където към момента се налага такава, организирана от кризисния щаб в града.

Двата язовира на територията на община Царево преливат. Ще информираме хорота от Лозенец да бъдат излючително бдителни и да се изтеглят към по-високите части", съобщи пред БНР кметът на Царево Георги Лапчев.

"Количеството на падналите валежи е такова, каквото никой не виждал. Имаме скъсани мостове и едно цяло село - Кости, което в момента е под вода. Започнали сме евакуация на хората. Има и автомобили, ударени от приливната вълна, която е дошла много бързо". Водата продължава да приижда, отбеляза кметът. По негови думи в Царево продължава да вали, а пикът на дъжда не е преминал.

Предварителните данни са, че в два хотела в Царево са блокирани хора, съобщи гл. комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". "Дадени са им инструкции да се качат по високите етажи. Има и граждани, които са в затруднение в автомобилите си. Навсякъде ще окажем помощ", добави той. Прекъснат е пътят между Царево и Синеморец. Пътуват екипи, които да окажат помощ, каза гл. комисар Джартов и посъветва: "Най-добре е тези, които са предвидили да пътуват в този район, да не го правят"
"Хората в сградите да се разположат на най-високите етажи. Тези, които имат възможност да се евакуират, да го направят и да отидат на по-високи терени", каза още той.

Сложна е ситуацията в къмпингите „Нестинарка“ и „Арапя“, откъдето сигналите са най-голям брой. 

В община Царево ще бъдат задействани сирените за оповестяване на населението. Паркираните автомобили са под вода в Лозенец и Царево и се вижда само тавана им. Също така се съобщава и за отнесели леки коли в морето.

"Деретата преливат. Има отнесени в морето бунгала, коли и каравани“, каза пред bTV кметицата на Варвара Бистра Димова. По думите ѝ в бунгалото е имало хора, но са успели да се спасят. Няма пострадали. „Има една отцепена къща от водата. В долния край на селото две дерета се сливат на едно място и там те са отцепени от селото, трудно можем да стигнем до тях", каза Димова, но уточни, че хората нямат нужда от помощ.

Тя предупреди който се движи по Южното Черноморие край Варвара да кара с повишено внимание, защото е отнесена пътна настилка.

Силен вятър и пороен дъжд се излива и в Ахтопол – от тази сутрин в градчето няма ток, мобилна мрежа и интернет обхват, разказа пред националното радио почиващ в курортното селище. "Цяла нощ валя, но сутринта дъждът се засили, много силен вятър задуха, а гръмотевиците падаха една през друга", разказа Аспарух Йорданов. "Улиците са реки, водата се оттича от целия град надолу, на кея е като езеро. Вероятно има и отнесени коли, но дано няма пострадали. Мен лично ме е страх да изляза навън", допълни той.

В цялата община по крайбрежието е тежка ситуацията, има къщи и хотели с откъснат достъп. Това пък заяви пред БНТ областният управител на Бургас Пламен Янев по повод наводнението в община Царево. Той призова хората за спокойствие и да останат на по-високи етажи, тъй като евакуацията в момента може да бъде по-рискована, отколкото оставането на място.

Най-важно е хората да останат в безопасност, каза още Пламен Янев.

Валежите в Югоизточна България се дължат на антициклона Оленка. Опасно време се стовари и в Гърция. Прогнозите са до историческите 1000 л/кв.м в Централна Гърция, пише "Метео Балканс".

Помощ от държавата

От Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане (АСП) реагираха и обявиха, че ще окажат максимално бързо подкрепа на хората, пострадали от наводнението в община Царево.

Към пострадалия регион пътува заместник-министър Гинка Машова, която ще участва в заседанието на кризисния щаб.

След спирането на валежите и оттичането на водата екипите на АСП са в готовност да започнат обходи на пострадалите имоти и да направят комплексна социална оценка на нуждите на хората от социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа, както и да ги консултират за възможностите да получат помощ от различни институции.

Потоп и в Гърция

Валежите на много места в Централна Гърция, Тесалия, Атика и Егейско море ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок остава рискът и от материални щети. Очаква се средна и едра по размер градушка. Бурите към края на деня ще формират мезо - конвективни системи. Валежите ще са средно около – 40-80л./кв.м., като на места в Централна Гърция и Тесалия - над 400-500 л./кв.м

Източници: epicenter.bg, "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Не може

    05 Sep 2023 21:21ч.

    да се кара през пръсти и бюджетът да се пилее за глупости. Тука има скрита немарливост. Длъжностни лица са за затвора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да припомним, че министър Асеня...

    05 Sep 2023 21:49ч.

    ...наскоро бил одобрил 140.000.000,00 лева за т.н. ваксини срещу ковид...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    05 Sep 2023 21:28ч.

    Важно е да има оръжие за украйна.. другото е .... между другото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Източник: narod.bg

    05 Sep 2023 22:18ч.

    Тайно и под пара: Французи оцениха оборудването на АЕЦ „Белене“, сглобката продава 05 Sep 2023 19:06ч. Източник: narod.bg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    05 Sep 2023 21:43ч.

    Ха ха ха, сухото дере се напълни с вода и отнесе всичко по пътя си! Застроихте дерета и разливни тераси..... природата не прощава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    05 Sep 2023 21:52ч.

    Кратък и точен коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде са верижните машини и хеликоптерите на...

    06 Sep 2023 0:51ч.

    ...Гражданска защита, а всъщност къде е и самата Гражданска защита?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бегайте в Русия, бе

    05 Sep 2023 22:09ч.

    Аман от вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така, така ...

    05 Sep 2023 22:24ч.

    Путин е виновен !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Навсякъде, където са правени пътни ремонти, положението е трагично..

    05 Sep 2023 22:10ч.

    Най-много се краде именно, чрез намаляване на разходите за отводняване, липса на канавки, шахти и прочие съпътстваща инфраструктура..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо Христов:

    05 Sep 2023 22:16ч.

    "Резово, Синеморец, Ахтопол, Варвара, Костѝ, Царево, Лозенец… Можем единствено да съчувстваме. Да пишем колко неочаквано и жестоко природните стихии са се отнесли с нас. Да вдигаме рамене и да казваме: “Такова бедствие никой не е предполагал, че може да дойде” Не са чакали. Мислеха, че единствено ще печелят и ще лапат безкрай. Когато десетилетия изсичаха Странджа; Когато не почистваха или имитираха грижа за речните корита, за да усвоят огромната част от отпуснатите пари; Когато засипваха “сухи” дерета и ги превръщаха в “УПИ”, а след това безогледно презастрояваха; Когато имитираха строежи на мостове и изграждане на отводнителни съоръжения; Когато се правеха, че реновират канализацията; Когато превръщаха всяко възможно ъгълче в парцел за строеж; Когато алчно приканваха хора да дойдат, за да ядат и серат по родните им места… Тогава кражбите и безотговорността не им пречеха. Гласуваха си за ГерП, после и за пепета, дебета, депесета… Бяха арогантни и забравили Бог. Искаха още, и още, и още, и още… Не забелязваха тировете, които отнасят горите им; Не им пречеше, че крадци и мошенници управляват - стига да има къшей за тях; Не мислеха, че това безхаберие един ден ще руши и ще убива. Този ден дойде. Такъв ден ще настъпи за всеки от нас, където и да сме из страната. Защото чумата ГерП, пепета, дебета и депесета развращава. А идва време, в което тази чума - отприщила плъховете си - ѝ ще убива. Ще ни трепе, но ние, в голямата своя част, това заслужаваме. Инак няма да дойдем на себе си. Такива времена са, че колкото е по-зле - за по-добре е. Няма оправяне инак. Не може да си плюскал три десетилетия, а да не платиш сметката. Няма как. Христо Христов"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Wagner

    05 Sep 2023 22:29ч.

    Колко вярно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    05 Sep 2023 23:56ч.

    Абсолютно вярно! Странджа я разсипаха от сеч, а така е из цялата страна! Иначе има безброй екоорганизации и всичките НПО-та които ударно усвояват средства! Ако някъде в градовете се отсече дърво, ще е гнило или пречи за някакво благоустрояване, вдигат врява до небето за да симулират дейност, но когато се изсича Странджа планина, Стара планина, Родопите, Рила или Пирин планина, те са си глътнали езика! За презастрояването не ми се говори! В София строят и небостъргачи и това е модерно, защото в САЩ или Япония имало такива! Глупци и идиоти! Това, което се случва си е единвид Божие наказание за нашето безхаберие! Лошото е, че страдат тези, които имат най-малка вина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милена Йончева Йончева

    06 Sep 2023 3:39ч.

    Много точно и ясно написано! Обърнаха гръб на Бога и се хванаха ръка за ръка със сатана и си го избраха в лицето на герб, ПП, ДБ, и ония другите ( без Възраждане), и ето , че Господ ги показа кой е по голям от всички!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милена Йончева Йончева

    06 Sep 2023 3:39ч.

    Много точно и ясно написано! Обърнаха гръб на Бога и се хванаха ръка за ръка със сатана и си го избраха в лицето на герб, ПП, ДБ, и ония другите ( без Възраждане), и ето , че Господ ги показа кой е по голям от всички!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато ...

    05 Sep 2023 23:13ч.

    ...погинат властниците е много добре!То не може само бай Иван и баба Пенка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Базилико 96

    05 Sep 2023 23:15ч.

    Вярвате ли в знамения? Защото ако не вярвате, ще бъдете принудени да повярвате именно по този начин. Потопът в Царево идва в навечерието на 6.9, или за т.нар. Съединение на две сестри, а всъщност на майка и дъщеря. И най-пострадало от Царево било село Кости. Но същото било положението и във Варвара. А Помните ли Голямото нощно къпане на Варвара? На 1 декември ще направи 43. А обесеният във Варвара, помните ли? Роден е на 11 септември, което пък идва да рече, че обесените са били двама. Или просто е обесен два пъти! Но кости от обесения няма! А вести вече има. От Василико! Казано е, че ако е писано да се обесиш, няма да се удавиш, или обратното беше? Случайно или не, днес се навършват 80 години от 5септември1943 и погребението на Борис-III в Рилския, и пак случайно или не Василико е преименуван на днешното потопено Царево в чест на Борис III. А вярвате ли в такива случайности? Защото отнесените от потопа в ноевия Нисан Жук били майка и дъщеря - Москови, които сами са опитали да се евакуират от потопения кв.Василико. И всичко това в навечерието на Съединението. На майка и дъщеря . От Царевия съд. А може би на действащи лица от Страшния съд?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Биляна НРБ

    05 Sep 2023 23:40ч.

    В допълнение , помните ли на коя дата потъна туристическия кораб Илинден на Охридското езеро и отнесе със себе си на дъното 15 български граждани? Граждани които вече не бяха граждани на НРБ, а бяха граждани на РъБъ. Твърдят, че причината за потъването на Илинден е авария на кормилната уредба на кораба строен още в 1920. Е те за тази кормилна уредба иде реч! И за една изгубена буква - Н, която по българско време е равна на 14, а по московско време на 15. Това за информация на тези дето искат да отрежат главата на 3 март (3.3) за да направят 24 май национален празник, без да отчитат факта, че българската кирилица има с 3 по-малко букви от руската кирилица, която си има точно 33. Защото Я, това е самата Тя. Началото и края.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    06 Sep 2023 1:04ч.

    Неадекватното поведение на МВР, доведе до жертви. Коментирам от първо лице.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    06 Sep 2023 3:30ч.

    Ето го резултата от управлението на "визионера" и "новатора" (както тук беше наречен в една рекламна статия за Артекс), кмета трети мандат от ГЕРБ г-н Лапчев. ПП Преди няма и масец въпросният индивид и арх. Мирянов благославяха Господ, е днес получиха отговор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мичурин / Царево

    06 Sep 2023 6:12ч.

    Българите ? Абе не че нещо , ама защо през няколко години сменяте имената на всичко ? Градове, села, улици, празници , училища и квото се сетите ? Нещо сбъркани ли сте или да ? Уж не сте зомбита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Климатолог

    06 Sep 2023 11:48ч.

    Да се потопи във вода крайбрежно селище , все си мислех, че е възможно само при морско бедствие - цунами , ураган който тласка вълните към сушата...но не и при силни валежи. При валежи на брега водата просто се оттича в морето ! Физически закон. За да не се оттича водата в морето има нещо дълбоко сбъркано в инфраструктурите на крайбрежието ! Царят го каза преди двадесет години, обидиха му се. Чипът ! Чипът е сбъркан, драги сънародници...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    06 Sep 2023 16:20ч.

    Дали Киро и баща,собственици на къмпинг-Корал-,където се подвизаваха през лятото ,карайки сърфове,и забраниха изрично да припарват до тях лодките на работещите рибари-дали ще проявят милост и състрадание,и ще се притекат като доброволци????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи