Най-малко 40 убити и над 100 ранени в терористичния акт в Подмосковието

Най-малко 40 убити и над 100 ранени в терористичния акт в Подмосковието

Най-малко 40 души са убити и над 100 ранени в терористичния акт в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието, предадоха световните агенции, като се позоваха на руската Федерална служба за сигурност. Руската прокуратура е започнала разследване за терористичен акт.  В концертната зала, намираща се в голям търговски комплекс в Подмосковието, има хиляди места. Не е ясно колко зрители е имало в залата. Най-малко петима са били нападателите, открили огън с автомати по време на концерта. Руски медии казаха, че те са били в камуфлажни облекла.

Служители на специалните части на Националната гвардия на Русия претърсват концертната зала "Крокус сити хол", за да открият извършителите на нападението тази вечер. Според Ройтерс пожарникари са овладели разразилия се пожар, но според ТАСС пожарът, който е на площ от близо 13 000 квадратни метра все още не е локализиран. 

Руски медии първоначално съобщиха за взрив, за стрелба с автоматично оръжие и за пожар в голямата концертна зала по време на концерт на руската рок група "Пикник".Една трета от залата е в пламъци. Хеликоптери участват в гасенето на пожара. Десетки линейки, полиция, националната гвардия, специални сили, бяха изпратени в зоната. Покривът на сградата, в която се намира концертната зала, може да рухне, според сведения в социални мрежи. Смята се, че в горящата сграда може да има около 100 души, предаде ДПА. По-рано беше съобщено за около 100 евакуирани през подземията на залата. Съобщаваше се и за хора, намиращи се на покрива на сградата.

На президента Владимир Путин е било докладвано за стрелбата още в първите ѝ минути, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "В първите минути на събитията в "Крокус сити хол" на президента е било доложено, че е започнала стрелба. Президентът постоянно получава по линията на всички съответни служби информация за случващото се и за мерките, които се предприемат. Президентът е дал всички необходими указания", заяви Песков, цитиран от ТАСС.

Украйна каза, че няма нищо общо със стрелбата в Москва, предаде Франс прес, като цитира Михайло Подоляк, съветник на украинското президентство. Той определи стрелбата като терористичен акт. "Нека да бъдем ясни, Украйна няма нищо общо с тези събития", увери в Телеграм Подоляк. Междувременно украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието. Според него атаката е била организирана от тях, за да бъде обвинена Украйна и да се оправдае ескалация във войната.

Белият дом изрази съболезнования за стрелбата и заяви, че САЩ не разполагат с предварителна информация за извънредната ситуация. Вашингтон заяви, че инцидентът не е свързан с действията на Киев. ООН заяви, че е опечалена от съобщенията за стрелбата и се опитва да получи допълнителна информация. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува изявлението на ООН. "Офисът на генералния секретар на ООН заяви, че е опечален от съобщенията за стрелбата. Опечален? Стрелба: това кавга на стрелбище ли е или нещо подобно? На живо по телевизията хората излъчват кадри от чудовищна кървава терористична атака, която предизвиква не "опечаление", а ужас, шок, потрес, безусловно осъждане, справедлив гняв и състрадание към жертвите", написа Захарова в Телеграм. Същевременно тя попита "на какво основание официалните лица във Вашингтон правят каквито и да било изводи в разгара на трагедията за нечия невинност? Ако Съединените щати разполагат или са имали надеждна информация в това отношение, тогава тя трябва незабавно да бъде предадена на руската страна".

Своите съболезнования за случилото се и осъждане на инцидента изразиха Египет, Казахстан, Азербайджан, Киргизстан, Италия, Сърбия, Германия, Люксембург, Катар, Куба, Палестина, Боливия, Иран, Венецуела, Узбекистан, Република Сръбска, Турция, Армения, Малта, Абхазия, Йордания, Саудитска Арабия, Франция, Таджикистан, Мексико, Колумбия, Австрия, ОАЕ, Сирия, посочва ТАСС.

До този момент не разполагаме с информация за пострадали български граждани, каза министърът на външните работи в оставка Мария Габриел в предаването „Панорама“ на БНТ. Следим ситуацията ежеминутно. Трябва да кажа, че получихме информация, веднага след като се е случило, допълни Мария Габриел. Разбира се, България винаги е осъждала терористичните актове и ние няма как да бъдем в тази ситуация без ясна позиция, каза още Габриел по повод призива на руското министерство на външните работи светът да осъди терористичния акт край Москва.

"Крокус сити хол" е концертна зала в Красногорск на територията на бизнес центъра "Крокус". Собственост е на компанията Crocus Group на бизнесмена Араз Агаларов. Сградата е на седем етажа, като общата използваема площ е повече от 38 хиляди квадратни метра. Комплексът, който разполага със зала с над 9500 места, бе открит на 25 октомври 2009 г.

Източници: БТА, ТАСС

Коментари

  • ?????

    22 Март 2024 23:11ч.

    Яндекс Такси» сделает бесплатными для пассажиров все поездки из района «Крокус Сити Холл» - https://www.mk.ru/incident/2024/03/22/yandeks-taksi-sdelaet-besplatnymi-dlya-passazhirov-vse-poezdki-iz-rayona-krokus-siti-kholl.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ създадоха и използват ислямска държава и други терористични организации

    23 Март 2024 8:17ч.

    САЩ въоръжават Киев с далекобойни оръжия, за да нападат руска територия. САЩ дават оръжие и пари на Израел, докато на думи осъждат геноцида срещу палестинците, без дори да го наричат с правилното име.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    22 Март 2024 23:13ч.

    България НЕ изрази съболезнования... Не сме народ, а мърша!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    22 Март 2024 23:18ч.

    Щото Бацетата, Шишитата, Кикитата чакат ясни знаци и силни сигнали. Или беше обратното? Вече се обърках.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Krokus" и на руски и на английски е минзухар

    22 Март 2024 23:31ч.

    За да се осъществи това нещо, голяма пара и голяма конспирация е било.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    22 Март 2024 23:15ч.

    Пак да повторя Крокус сити се намира на външната страна на околовръстното на Москва и никой не го смята за Подмосковие. Там има дори станция на метрото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    22 Март 2024 23:23ч.

    а ние, не осъждаме терористичния акт, президентът и той ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гумен Брадев Гадев

    22 Март 2024 23:31ч.

    Да си очаквал нещо друго от тази американска подметка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    22 Март 2024 23:29ч.

    Украинский ТГ-канал: Из Киева побежали чиновники и политики на фоне происходящего в Москве - https://topwar.ru/238888-ukrainskij-tg-kanal-iz-kieva-pobezhali-chinovniki-i-politiki-na-fone-proishodjaschego-v-moskve.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, киевчани се разбягаха

    23 Март 2024 1:51ч.

    Но има ли накъде?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    22 Март 2024 23:35ч.

    Пепе Ескобар твърди, че войски на Франция, Германия и Полша са влезли в Украйна и вече са разположени окооо Киев. Става дума за значителни сили. Терористичния акт идва тъкмо навреме - очеводно целта му е да скове руското ръководство и население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Монтян твърди, че отдавна чужди войски има в Украйна

    23 Март 2024 1:50ч.

    И няма начин Русия да не го знае. Колко време дърпаха опашката на мечката, за да я вкарат във военен конфликт, сега искат да я вкарат в Киев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скуиз

    22 Март 2024 23:38ч.

    Някой иска да приключи набързо "случая Украйна".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    22 Март 2024 23:43ч.

    Р.Радев мълчи, а за т.н ''премиер'' изобщо не питам...Какво чакате(?), някой да ви подскаже нещо? Двойкажиите никой не ги харесва.Снишаването няма да ви помогне, неуважаеми! Кръвта на убитите невинни ...Руснаците имат много интересен израз в подобни ситуации:"Това е твое погребение'', когато загине някой от семейството му..., ОСТАНАЛОТО Е ИСТОРИЯ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ......

    23 Март 2024 7:38ч.

    радев е нищожен, най-меко казано

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    22 Март 2024 23:47ч.

    Тази работа ще има големи последствия, смърди на обор...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ван дер Путин си подпали Райхстага

    23 Март 2024 1:14ч.

    Адолф Хитлер си подпали Райхстага , а Адолф Путин си подпали КОНЦЕРТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горинов, да не ти пламне задника.

    23 Март 2024 1:17ч.

    Апчетата и легация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Остави го човеко, опорките пламнаха по целия интернет

    23 Март 2024 1:47ч.

    Все пак служи на демокрацията. Трябва да лъже, да си измисля, да изопачава, какво ли друго му остава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А концертът в крайна сметка провел ли се е?

    23 Март 2024 2:56ч.

    Ако не, поне да компенсират хората и им върнат парите за билетите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    23 Март 2024 4:20ч.

    Вече няма специална операция ! Тръгва жестока война !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    23 Март 2024 4:21ч.

    Пусть земля жертваме будет пуха !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Превод с транслатора

    23 Март 2024 5:03ч.

    За тези, които все още не разбират: Когато Сашко Белий се появи в Западна Украйна през февруари 2014 г., те започнаха да крадат оръжия и тълпата викаше „Москаляк срещу Гиляк“, вие казахте, това е беззаконие, но „няма фашизъм в държава." ...... Когато през март 2014 г. младите момчета Жудов и Шаров бяха застреляни от прозорците на националистическата „Просвита“ на Риморской в Харков, вие казахте, че това е политика – „няма фашизъм в страната“. .................................... Когато през април същата година отрядът „Ягуар“ зарови в земята повече от седемдесет активисти на антимайдана и след като всички те бяха изпратени в затвора и предварителния арест за много месеци и години, вие казахте - ще бъдете по-спокойни в града - "няма фашизъм в страната." .............. Когато на 2 май 2014 г. повече от 60 жители на Одеса бяха изгорени живи в къщата на „Профсъюзите“, вие казахте – все още трябва да разберем кой е бил там – „няма фашизъм в страната“. .............................. Когато на 9 май 2014 г. в Мариупол бяха разстреляни невъоръжени цивилни от танкове и бронетранспортьори, вие казахте, че всичко е фалшиво - „няма фашизъм в страната“. ....... Когато на 2 юни 2014 г. въоръжените сили на Украйна обстрелваха от авиацията Луганск, вие казахте - гръмнал е климатикът - „няма фашизъм в страната“. .......... Когато започнаха да бомбардират Донбас, вие казахте, но ние сме живи, „няма фашизъм в страната“. ............ Когато започнаха първите нощни факелни шествия, когато през септември най-големият паметник на Ленин беше съборен в Харков сред всеобщи писъци и лудница. ... Когато на ултрасите беше дадена индулгенция за беззаконие и в страната беше въведена АТО, вие казахте - стига да няма война - но „няма фашизъм в страната“. ....... Когато през следващата година те натискаха, вкарваха зад решетките, измъчваха всички, които не харесваха, казахте - предупредени сте и никой не ви е питал - но "няма фашизъм в страната". Когато бяха разкрити фактите за безброй военни престъпления на националните батальони „Азов“, „Донбас“, „Айдар“, „Торнадо“ и др. срещу цивилни жители на Донбас: насилие, изтезания, убийства, грабежи. ...... Когато бяха открити десетки масови гробове на измъчвани и екзекутирани цивилни. Когато откриха Алеята на ангелите в Донецк, вие не казахте нищо, но замълчахте - „няма фашизъм в страната“. Когато Донбас започна да се спасява и освобождава, вие потръпнахте и се изненадахте - но „няма фашизъм в страната“. ............... Когато първите прозорци в Харков паднаха от експлозии, вие изпаднахте в паника, „какво правите, това е невъзможно“, определено нямаме „фашизъм“ в Харков. Когато къщите и инфраструктурата започнаха да се унищожават от снаряди и ракети, цивилни появиха се жертви, уплашихте се, „видяха светлина“ и започнаха да викат: „За какво сме ние?“ „Ние не искаме такова освобождение! Такъв "руски свят" не ни трябва! Фашистите ни нападнаха!" ............... Когато убедително ви обясниха и показаха, че руснаците стрелят само по военни цели и местата, където са концентрирани националните батальони и въоръжените сили, че националните батальони и въоръжените сили на Украйна крият военната си техника в ж.к. зони между жилищни сгради, че насочват оръжия към високи сгради в Салтовка със същия този Тюренки, а ХТЗ лети от Шишковка за спални чували, че националните батальони са разположени в училища и жилищни апартаменти и стрелят оттам, че... , затворихте очи и уши, за да скриете страха си и повтаряхте „всички лъжете, това са вашите руснаци фашисти.“ ......... Когато във всички градове хората започнаха да бъдат връзвани на стълбове без съд и да им се подиграват, когато „ Азов" започна да се крие зад жителите на Мариупол като жив щит; Когато мръсник от Азов се обажда на майката на убит руски войник и й се смее по видеовръзка и й разказва подробно как е убил сина й; Когато руски пленени войници са простреляни в краката от бандитите Чили и Немичев в Харков и довършиха ранените; ............ Когато в мазето на жилищна сграда в Мариупол, където „Азов” се укриват, те намират осакатеното тяло на младо момиче, без ръце с издълбана на корема свастика; Когато отрязват пръстите на руски военнопленник и го изгарят жив, когато виницки нечовек от военната отбрана публично на видео изтезава и убива човек с нож в окото; ............. И към списъка с изброените престъпления ще добавя „Горловската мадона“ и Зугрес. Трагедиите се случиха през лятото на 2014 г. ..... А през същата година в Мариупол бяха застреляни и изгорени 52-ма полицаи в Дирекцията на вътрешните работи, защото не искаха да стрелят по близките си, по своите хора, убит беше и началникът на КАТ. ........ И ще добавя: когато вашият президент Порошенко заяви пред целия свят: „Ние ще имаме работа – те няма. Ние ще имаме пенсии - те не. Ще имаме подкрепа за деца и пенсионери – те нямат. Нашите деца ще ходят на училища и детски градини – децата им ще седят по мазета. Защото не знаят как да направят нищо. Така ще спечелим тази война...” – аплодирахте геноцида на вашия народ, – но вие „нямате фашизъм”. ...... Дори сега имате малко доказателства. Все още не разбирате от какво се е спасила Русия. Вашите въпроси "защо сме тук?" и защо?" Така че бяхме заседнали във вашето „не сме поискали да бъдем освободени!“ и „нямаме нужда от такъв руски свят“. ............................................................... Знайте, вие, които „нямате фашизъм в страната” сега освобождавате не вас... а от вас!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • щам

    23 Март 2024 7:35ч.

    Нама значение кой е извършителят, защото всички знаем кой е подбудителят на това сатанинско деяние! Най -напред се обадиха извършителите и подбудителите r;, за да заявят че не са били те. Това са уродиливи същества , които не могат да бъдат наречени човешки, защото най вероятно не са от човешкия род., а от онзи който в момента е инсталиран на всички ръководни постове по цялата им рептилска планета. България също си има от тях в изобилие. Те в момента ликуват. Те се опиянянават, когато виждит да се лее славянска кръв, защото те открито и гордо заявявят че не са славяни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СТАЛИНКА

    23 Март 2024 8:14ч.

    Братята руси направо да арестуват вещицата Нюланд и оня гАй конгресмен с женското име където и на която територия се намират. Със сигурност имат пръст в това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    23 Март 2024 8:32ч.

    Срещу определени ангажименти ислямска държава е била въвлечена в конфликта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знайте!

    23 Март 2024 8:37ч.

    Нека да ви обадя нещо, за което малко хора знаят. Красногорск е градътq в който се намира военната болница носеща името на А.А.Вишневски. Именно в тази болница веднага след Пасха през май 2022 на всички стъклени врати на реанимациите и хирургиите по чудодеен начин се появява вградено изображението на Божията Майка. Явлението се повтаря отново през юли август 2023г. В интернет е пълно с фотографии и видео, запечатали светия лик върху стъклата. Достатъчно е да напишете на търсачката „На всех дверях 12-ти реанимаций в госпитале Вишневского“ и ще го видите и вие, ако не сте ослепели вече, като управниците, които сте си избрали. Не случайно на герба на Красногорск стои логото на оптичния завод Зенит - призмата която пречупва светлината. Точно по тази причина не е никак странно, че вчерашния сатанински акт на воюващите със светлината, е поръчан да се случи в същия град на богородичното явление. Наближава Пасха. В 2024г тя се пада на същата дата, на която се появява изображението в 2022г , скоро след началото на военната операция. И понеже всички знаем, че звярът продължава да воюва срещу жената облечена в слънце и нейното потомство, вече знаем къде се пази това потомство и защо се води тази свещена война с православието. Така че всеки който вдигне ръка срещу това потомство, където и да се намира, даже и на жълтите павета да потрива доволно ръце, ще бъде застигнат от копието на този, който стои на московския герб, че и на Подмосковският красногорски. Нека който има очи да гледа, а който има уши да чуе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я па Я

    23 Март 2024 9:25ч.

    Шестимата предполагаеми извършители са от Таджикистан. Двама са заловени Издирват се: 1) Насридинов Махмадрасул 37 лет 2) Исмонов Ривожидин 51 год 3) Сафолзода Шохинджонн 21 год 4) Назаров Рустам 29 лет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи