Научно откритие на експерти от „Софийска вода“, част от Веолия, и партньори е представено в едно от най-престижните списания в света

Научно откритие на експерти от „Софийска вода“, част от Веолия, и партньори е представено в едно от най-престижните списания в света

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Метод за откриване на вируса SARS-CoV-2 в отпадъчните води, разработен по проект „CoV-Water”, получи световна популярност, след като престижното швейцарско издание „Water” публикува обширна статия за него.

 

Методът беше разработен от експерти на „Софийска вода“, част от Веолия, в партньорство с Лабораторията по Екологична биотехнология, Катедра „Обща и приложна хидробиология“, Биологически факултет, СУ чрез Центъра по компетентност Clean&Circle. Той дава възможност за ранно предупреждение за разпространението на коронавирус в различни общности. В материала, озаглавен "Comparison of Two Methods for SARS-CoV-2 Detection in Wastewater: A Case Study from Sofia, Bulgaria", се описва подробно работата на екипа на проекта, както и постигнатите резултатите. 

Използвайки четири различни метода за концентрация на РНК, екипът на „Софийска вода“ и партньорите по проекта откриха, че основният фактор, възпрепятстващ успешното идентифициране на вируса, е наличието на PCR инхибитори в отпадъчните води. Най-ефикасният начин за преодоляване на тяхното присъствие се оказва прилагането на специализирана полимераза. Данните от проучването показват още, че използването на такъв ензим увеличава ефективността на откриване от 1,9 % до 70,5 % в проби с контролен вирус.

Цялата статия можете да откриете тук. https://www.mdpi.com/2073-4441/15/4/658

 

 

 

Коментари

  • Спиноза

    13 Фев 2023 16:48ч.

    Знаете ли за какво е това "научно откритие" - всеки път, когато някой "открие" опасен патоген в отточните води, по заповед на СЗО ще се започва масова "имунизация", със сурватки на корпорациите, за милиарди. Статистиката показва, че най-много ваксинираните народи, имат най-висока наднормена смъртност през 2022 г., спрямо предковидния период 2016-2019 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи