Националното следствие разследва покупката на газ през посредници при предишния кабинет

Националното следствие разследва покупката на газ през посредници при предишния кабинет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Прокуратурата е образувала наказателно производство по сигнала на ГЕРБ за покупката на газ през посредници. Това се разбра от думите на главния прокурор Иван Гешев по време на срещата с парламентарната група на ГЕРБ-СДС в парламента. Именно от партията подадоха сигнал до ДАНС и МВР за покупката на газ от частната фирма МЕТ през лятото, което по техни твърдения е оскъпило цената на синьото гориво с поне 30%.

Още в предишния парламент от ГЕРБ обвиниха кабинета на ПП, че по врене на неговото управление отново е бил купуван руски газ, въпреки прекратените доставки от "Газпром", но чрез посредници. Темата на срещата с Гешев поде зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който обърна внимание, че са подавали сигнали, свързани с посредниците по газовите доставки.

"Не забелязваме някакво движение в прокуратурата по тези казуси, а ми се иска да разбера сега това на сблъсък на институциите ли се дължи, или е нужно по-задълбочена работа", заяви Митов.

Той укори главния прокурор, че "малко е простил" на бившия премиер Кирил Петков, който е нарушил Конституцията, като е подал документи с невярно съдържание. "Това е установено и от Конституционния съд, тук спорове няма. Мисля, че прокуратурата трябваше да реагира по различен начин", отбеляза Митов. И попита главния прокурор на какво се дължи забавянето на реакцията по тези казуси.

"Не аз съм простил на бившия премиер, лицето Кирил Петков. Съответният наблюдаващ прокурор, който се е произнесъл, е преценил, че са налице основания за отказ за образуване на наказателно производство", отговори Гешев. "Аз съм административен ръководител, конкретните решения взимат прокурорите", уточни той.

Снимка: Булфото

"Ще кажа само едно изречение конкретно за случая с газа - известно ми е служебно, че има образувано наказателно производство в Национална следствена служба", обяви Гешев и добави, че не е запознат с подробности, а и не може да изнася информация.

Това е втора среща на главния прокурор с парламентарна група, след като вчера той се срещна и с ПГ на "Български възход". Днешната с ГЕРБ идва след писмото, което Гешев изпрати до всяка от политическите сили в Народното събрание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова припомни, че в края на 47-ия парламент главният прокурор е депозирал предложения за законодателни промени, по които може да се води сега диалог. Тя отбеляза, че друга тема за разговори е в контекста на сформирането на постоянна комисия по конституционни въпроси. В контекста на последните решения на Венецианската комисия ще бъде обсъждане на законодателни решения в частта за отговорността на главния прокурор, коментира Атанасова.

По думите ѝ третата тема, по която ГЕРБ-СДС иска да разговаря с обвинител №1, засяга всички законодателни мерки, които от формацията са заложили в предизборната си програма. Атанасова спомена бързината на процеса и очакването на българските граждани за справедливост.

Снимка: Булфото

Иван Гешев коментира, че е изпратил писма до депутатите, защото прокуратурата е загрижена от ситуацията, в която се намира правоохранителната система. По думите му има пълен провал на борбата с престъпността, с "размери почти на национална катастрофа". Гешев подчерта, че между институциите трябва да има диалог.

"Няма как да има отделни власти, които не си взаимодействат, защото това би означавало да няма държава. Като част от това взаимодействие аз разбирам диалога с народните представители", коментира обвинител номер едно. Главният прокурор посочи, че наказателното правосъдие е 10% процента от цялото правосъдие, в останалите 90% не участва прокуратурата.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Начи

    26 Окт 2022 18:30ч.

    Значи вече могат да си избършат ръцете и да кажат: готово. Така правят с всички неща. Последната новина, която публиката вижда е: "Започна разследване...". Никога не сме видели след това някой политик в затвора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • митето

    26 Окт 2022 18:51ч.

    Разследването ще трае точно толкова,колкото е необходимо овчиците да забравят за него,а досиетата на някои хора да бъдат допълнени с нови компромати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, ко прайм ся с таз умбрела

    26 Окт 2022 20:27ч.

    дет съй разпънала и над Кирча? Уш беши сал над Тирана пък Гешефф са указа чи сиди пуне на два стола и идин шеслонк пударък ут Козак

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    26 Окт 2022 21:36ч.

    Гешефф започна почти да ме кефи на фона на патка Деси Атанасова, клоуна Томи Дончев, Кирето, Асеня. Характер северен твърд. Последователен. Спокоен. Сравнително знаещ - нищо, че е завършил право в Симеоново. Някак си не ме дразни, колкото онези. Казват го като психологически феномен, а не че е полезен за БГ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    26 Окт 2022 21:42ч.

    Симулира дейност с цел димна завеса. Така няма да го "търсят" толкова... Докато е тук, правосъдие няма да има. Мислих, че "европейците" ще направят "нещо" - тe взеха че го потупаха по рамото. Чудих се - Що? Пък ми стана ясно - от една партия са ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Накратко:

    26 Окт 2022 22:05ч.

    Куче влачи рейс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    26 Окт 2022 22:24ч.

    Хименно :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички знаем,

    26 Окт 2022 22:51ч.

    че простокиро. Кокорчо и ЕугЛена парапета трябваше отдавна да са в панделата, защото са предатели и и американски подлоги. Както се казва:" Възмездието може и да закъснее, но никога не пропуска".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    27 Окт 2022 6:28ч.

    Нищо няма да се случи, само приказки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Петков

    27 Окт 2022 7:51ч.

    Много пара в свирката, малко в турбината. И от този гръм заек няма да изскочи. Гешефф стреля с халосни патрони само, за да пунтира някаква дейност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Газпромовските мекерета

    27 Окт 2022 10:03ч.

    са го активирали тоя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи