Националният филхармоничен хор с бляскава изява в Скопие

Националният филхармоничен хор с бляскава изява в Скопие

Националният филхармоничен хор се включи снощи в изпълнението на "Военен реквием" от Бритън във величествената катедрала "Св. Климент Охридски” в Скопие под диригентската палка на израелско-американския маестро Бенджамин Шварц. В мащабното събитие взеха участие оркестър на Северно-македонската филхармония, Детски хор при ДМБУЦ „Илия Николовски“ и солиститеВесна Гиновска – Илкова – сопран, Стеван Каранац – тенор и Горан Начевски – баритон. С този концерт Северно-македонската филхармония закри своя сезон. 

Певците на Националния филхармоничен хор получиха възторжена оценка за своята работа от организаторите и нестихващи аплаузи от публиката, препълнила красивата катедрала. 

Бенджамин Бритън пише Военния реквием по повод възстановяването и освещаването през 1962 г. на Катедралата в Ковънтри, която е била разрушена по време на Втората световна война. И добавя още един символ в замисъла си да повери соловите партии на артисти от враждуващи по време на войната страни – сопрановата партия е създадена за Галина Вишневская от тогавашния Съветски съюз, тенорът е Питър Пиърс от Великобритания, баритонът – Дитрих Фишер Дискау от Германия. Съветските власти не разрешават на Галина Вишневская да участва в премиерата, но все пак година по-късно я пускат да осъществи първия запис на творбата под диригентството на автора с Питър Пиърс и Дитрих Фишер Дискау, Баховия хор, Лондонския симфоничен оркестър и хор.

Концертът в Скопие, наречен „Свобода“ напомня, че войната никога не може да бъде решение.

 

Коментари

  • нов

    20 Май 2022 15:14ч.

    Следващия път- рапсодия "Вардар"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    20 Май 2022 15:23ч.

    Писах преди да прочета вашето мнение. Изпреварили сте ме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    20 Май 2022 15:21ч.

    Северно-македонската филхармония е трябвало да изпълни и Панчо Владигеровата "Рапсодия Вардар". Много емблематично произведение с вълнуващо посвещение: "На борещата се за независимост Българска младеж във Вардарска Македония". Апропо, не е зле да се въздържате от страховити съкращения като използваното в дописката ДМБУЦ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи