Националната гвардия на Тексас завзе част от мексиканската граница, блокираха федералните граничари

Националната гвардия на Тексас завзе част от мексиканската граница, блокираха федералните граничари

 Следвайте "Гласове" в Телеграм

Националната гвардия на Тексас завзе част от американско-мексиканската граница и така напълно блокира федералните агенти от Граничния патрул, съобщи CNN. Епицентърът на враждата между тексаските и федералните власти е градчето Ийгъл Пас - там тече спора за юрисдикцията над тази част от границата между САЩ и Мексико.

Стана ясно също, че губернаторът на Оклахома Кевин Стит ще изпрати Националната гвардия на Оклахома в Тексас, за да охранява и защитава границата.

Спорът се изостри на 10 януари, когато властите в Тексас ефективно блокираха достъпа на агенти на американския граничен патрул до 2,5-километрова зона в Ийгъл Пас, в която се наблюдаваше рязко увеличение на броя на преминаващите мигранти. На тази дата Тексас отказа на граничния патрул достъп до няколко мили от границата и започна да издига телената ограда за да затвори достъпа до парка Шелби, прилежащото голф игрище и зоната под моста на входното пристанище, която федералните агенти са използвали като място за изчакване на мигрантите.

На 12 януари, след като щатските власти на Тексас "завземат и обезопасява Шелби Парк", две деца и една майка се удавиха в близката част на Рио Гранде. Властите на Тексас и САЩ се обвиняват взаимно, че са допринесли за обстоятелствата около трагедията.

"Изпълняващият длъжността началник на граничния патрул се отзова на входната врата на Шелби парк, която при пристигането му беше затворена", пише в жалба до Върховния съд на САЩ. През заключена врата федералните служители казват на трима гвардейци от Националната гвардия на Тексас (НГТ), че трима мигранти са се удавили, а двама са в беда от американската страна на реката. 

Тексаският патрул обяснява на граничният патрул, че "им е наредено да не пускат граничния патрул през портата и да не дават достъп на граничния патрул до Шелби парк".

На 15 януари администрацията на Байдън подаде заявление до Върховния съд, включващо подробности за удавянията на мигранти на 12 януари. Министерството на вътрешната сигурност на САЩ определя 17 януари като краен срок, в който властите в Тексас трябва да прекратят блокадата и да позволят на федералните агенти да възобновят операциите си в района. Ако Тексас не се съгласи да спази условията до края на деня, Министерството на вътрешните работи заяви, че ще "отнесе въпроса до Министерството на правосъдието за предприемане на съответните действия". 

Главния прокурор на Тексас Кен Пакстън отговаря, че "Тексас няма да се предаде". Тексаският военен департамент не е пречил на граничния патрул да спасява мигранти, но федералните просто са нямали дори лодка да извършат това, казва Пакстън. Тексас започва да арестува мигранти и да ги обвинява в "престъпно нахлуване". 

На 22 януари Върховният съд на САЩ отсъжда с 5-4 гласа в полза на Вашингтон - разпорежда се граничните патрули да премахнат режещата тел по границата. Министерството на вътрешната сигурност приветства решението на Върховния съд.

Губернаторът на Тексас обаче заяви, че няма да отстъпи. Той обвини президента Байдън, че не е изпълнил конституционното си задължение да защитава границите на страната. "Като прахосва долари на данъкоплатците, за да разкъса инфраструктурата за сигурност на границата на Тексас, президентът Байдън подмами нелегалните имигранти да се отклонят от 28-те легални входни точки по южната граница на този щат - мостове, където никой не се удавя - и да навлязат в опасните води на Рио Гранде", написа губернаторът Абът.

На 26 януари, петък изтече вторият краен срок, поставен от Министерството на вътрешната сигурност, в който Тексас трябва да се съгласи да отвори напълно спорните части на района на Шелби Парк за федералните гранични патрули.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

  • не съм тръмпе, но...

    28 Яну 2024 14:42ч.

    Този път измамникът Байдън няма да може да фалшифицира вота, ако не продължат да пускат мигрантите поне със същите темпове, с които го правят към момента (около 350 хиляди на месец).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Яну 2024 15:47ч.

    Става същото като в СССР ..........................................само че в Тексас има закони !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доставяйки оръжие за Тексас, Русия набляга , че не е страна в конфликта.

    28 Яну 2024 16:39ч.

    д-р Психопатов-демократов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 28 Яну 2024 16:39ч.

    28 Яну 2024 18:11ч.

    Само ни губиш времето с идиотиите си. По въоръжен щат в Америка от Техсас едва ли има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доставяйки оръжие за Тексас, Русия набляга , че не е страна в конфликта.

    28 Яну 2024 18:40ч.

    Тази шега е малко тъжна за Русия. Брутният вътрешен продукт на цяла Русия е по-малък от този на Тексас. Така че нема нужда, морална подкрепа стига.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига бе

    28 Яну 2024 19:32ч.

    Стига с това клише, че руският БВП бил по-малък, отколкото на еди кой си щат. Първо, БВП е типично американски показател за отчитане на икономическото състояние, с който Русия изобщо не е длъжна да си съобразява стандартите. Например сума ти руски засекретени (главно военни) производства не се осчетоводяват от ЦРУ, изготвящо тези рейтинги. И второ, има си други, по-твърди и значими показатели, по които се съди за руската икономика, включително и по отношение на устойчивостта й спрямо санкции и военни въздействия от страна на колективния Запад. При това положение БВП съвсем увисва. И като така и така използваш термина за пропаганда, кажи какви икономометрични критерии се използват, за отчитане на БВП на щата Тексас!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БВП е измислен, за да се ползва от проамериканските тролове по всички земни кълбета като "аргумент"

    28 Яну 2024 20:14ч.

    Той за друго и не става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    28 Яну 2024 20:21ч.

    БВП има научен смисъл, само ако доходите и цените, както и обществената задлъжнялост, навсякъде са равни. Във всички останали случаи БВП е един пропаганден балон, чрез който се капитализират прераздутата сфера на услугите, огромните държавни дългове и най вече огромното оскъпяване на живота в западния свят, доколкото всичките тия свръхраздути номинали в долари попадат в категорията БВП. Много по-наукообразна категория е например категорията "национален доход", която умишлено беше изхвърлена от (масмедийните репрезентации на) съвременната политикономия, защото е свързана силно с реалната икономика и потребление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чък Норис

    29 Яну 2024 9:19ч.

    Така е, там и котките ходят с кобур на кръста !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    28 Яну 2024 14:42ч.

    Краварите от Тексас показват топки...лайк. Белким от Тексас почне осъзнаването на златния милиард, че иначе тук в БГ пак ще има "Даваш ли даваш, балканджи Йово"...сещате се..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Топки, щото новите заселници са докарани от демократите

    28 Яну 2024 18:12ч.

    Тая "поточна" линия от емигранти е спонсорирана и насочена с цел. Да обърнат вота в полза на демократите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво и поздрави

    28 Яну 2024 14:51ч.

    за тексасци,това е истинската Америка,това е бялата Америка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • P.S.-интересно,защо в северната

    28 Яну 2024 14:53ч.

    част на Щатите не са така войнствено настроени спрямо демократската партия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На север е бая далеч, а и е студено

    28 Яну 2024 15:14ч.

    ...и от студа, де що има останали кохонес, са им се свили до наноразмери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ми на север

    28 Яну 2024 15:29ч.

    Всичко е маймун ! Кой да се опълчи на демократите ? Питай българите в Чикаго на какво е заприличал този прекрасен в миналото град ! И кметицата е моймуно-прогресист , на север е леш. Детройт не е останал бял човек. Белите кой може финансово се изнасят на юг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Навсякъде е черно, без да проявявам расизъм

    28 Яну 2024 18:14ч.

    Маями какво е? Там бяла продавачка в мол да видиш е екзотика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е истинската Америка,това е бялата Америка

    28 Яну 2024 18:26ч.

    https://substack-post-media.s3.amazonaws.com/public/images/054e4125-c751-4443-abf0-a8a8e69f8fa3_776x591.jpeg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    28 Яну 2024 15:05ч.

    Президент Байден объявил о начале проведения СВО в Техасе. https://t.me/Mikle1On/22121

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    28 Яну 2024 15:29ч.

    Гледай Тексас, мисли за България. Федералните са Фронтекс, а щатските са родните ни граничари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    28 Яну 2024 18:39ч.

    Много точно.Явно лека полека се осъзнаваме.Вчера направих същата аналогия.Но .........не изключвам Тексас да имат повече институционална свобода в САЩ спрямо България в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    28 Яну 2024 15:31ч.

    Каква ирония на съдбата.Демократическата партия срещу своя някога любим щат! Не знам дали знаете, но Тексас винаги исторически е бил цитадела на демократите.Над 100 години републиканците не можеха да хванат ръка.Между 1876 и 1976г... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демократите от онова време нямат нищо общо с демократите сега, както и републиканците

    28 Яну 2024 16:45ч.

    Линкълн е републиканец и е за свобода на негрите. Цялата разлика е, че по- късно парите господстват в САЩ. Републиканците и преди и сега са за “който не работи не трябва да яде”. Демократите са за “богатството е за богатите, но да се дават трохи и на мързеливите”. Именно на мързеливите се опират демократите - комунистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    28 Яну 2024 23:37ч.

    ЗИП-е ако не бъркам Тексас е бил независим щат около 10 години. Не помня подробности, но е някъде около Гражданската война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Панмакедонец

    28 Яну 2024 18:02ч.

    Това, което се вижда на горната част на колоните, не е ли македонското знаме? Знаех си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Македонското е!

    28 Яну 2024 21:12ч.

    Тексас, земьо македонска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    28 Яну 2024 18:57ч.

    Крайно време е Тексас да напуска империята на земното зло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    28 Яну 2024 20:02ч.

    Това е истинската Америка която ми харесваше навремето. За която четяхме и гледахме филми. Замениха я с някакъв ерзац.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Тексаска Народна Република

    28 Яну 2024 20:29ч.

    Горните ми догатки май са верни! 1.Тексас май има КОНСТИТУЦИОННО право /единствен щат/ по свое усмотрение да напусне САЩ!И не само право но икономически обосновано.Доходите от нефт на глава от населението ще са по-вече от Русия+С.Арабия+Ю.Корея!2.Тексасците имат особенно самосъзнание.И с право като си помнят историята 3.Тук малко на посоки.Но нищо случайно не е толкова случайно.Там в Далас застреляха Кенеди! 4.Това което става там е повече от разстрел на Байдън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    28 Яну 2024 20:32ч.

    Забравих.За ТНР говори Д.Медведев преди година две.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Яну 2024 23:00ч.

    Така ми харесват американците, че напоследък започнаха да ги превръщат в безополови плужеци! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи