Национална стачка във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Национална стачка във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Синдикатите във Франция организират днес национална стачка и протести срещу планираната пенсионна реформа, която ще увеличи възрастта за пенсиониране с две години до 64, съобщава агенция Ройтерс. Влаковете ще спрат, училищата ще бъдат затворени, а работата на предприятията ще бъде нарушена заради стачката. Профсъюзите заявиха, че това е само началото и ще последват още стачки и протести.

Проучванията на общественото мнение показват, че френските гласоподаватели с огромно мнозинство отхвърлят реформата, която правителството определя като жизненоважна, за да предпази пенсионната система от фалит.

На карта е заложен реформаторският авторитет на Макрон, както у дома, така и сред колегите му в ЕС, както и поддържането на контрол върху публичните разходи, отбелязва Ройтерс.

Преместването на пенсионната възраст с две години ще донесе допълнителни 17,7 млрд. евро годишни пенсионни вноски, което ще позволи на системата да се стабилизира до 2027 г., според изчисленията на министерството на труда. Профсъюзите твърдят, че има и други начини да се осигури жизнеспособност на пенсионната система.

Говорителят на правителството Оливие Веран призова работниците да не парализират страната и каза, че правителството е спокойно и решително.

Реформата все още не е приета от парламента, където Макрон загуби абсолютното си мнозинство, но се надява да прокара промените с подкрепата на консерваторите.

Междувременно Макрон и няколко от неговите министри ще бъдат днес в Барселона за среща с испанското правителство.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Детайлите на "реформата"

    19 Яну 2023 8:57ч.

    Принципът е "парите не стигат" - действайте. Всички родени след 1968 са 100 % засегнати и ще работят до 64 години. Всички родени до 1960 се пенсионират /ако вече не са пенсионирани/ по стария режим - на 62. Родените между 1960-1968 , за всяка следваща година им се добавя по един "триместър" да работят в повече, за да достигнат пенсионна възраст. Съответно 1961 - 62 г. и три месеца ... 1964 - 63 г. ...1966 - 63 г. и половина... Йезуитски, типично по френски. Французите са бесни защо добре схващат, че ако "реформата" мине, нищо чудно след 2-3 години да повторят номера и да им добавят още години за пенсионна възраст. Макрон е арогантен циник, никакви стачки и протести не могат да го трогнат. И "Асамбле насионал" = долната камара, и Сената /от който малко зависи/ са под контрола на Дълбоката Държава /"Л ета профон"/ , така че ще оставят народа да се настачкува , да крещи, да потроши едно-две неща ... и пак ще наложат "реформата". При НСР се действа така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яре,

    19 Яну 2023 9:20ч.

    ти ли си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    19 Яну 2023 9:30ч.

    Според нашата пенсионна реформа, дело на "социалиста" Калфин, възрастта за пенсиониране се вдига, докато стигне 65 г. ( засега ). За разлика от французите, за българите това е ок- никой не е протестирал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    19 Яну 2023 10:33ч.

    Нас ни свариха като жаба много отдавна с българската "пенсионна реформа". Даже не гъкнахме!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    19 Яну 2023 11:55ч.

    Същото се опитват да направят с еврото - да ни набутат да финансираме джуджето Зеленокио да убива руснаци и украинци, с двойно обедняване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По същество пенсионните системи от разходно-покривен тип са финансови пирамиди

    19 Яну 2023 12:21ч.

    Държавните пенсии на настоящите пенсионери се изплащат чрез вноските, които постъпват от настоящите работещи. За да има финансово устойчив ръст на пенсиите, държавният фонд разчита на все повече и повече нови участници в схемата да внасят пари. Това е типичната структура на финансова пирамида. От друга страна демографският срив оказва най-съшествения натиск върху всяка така структурирана пенсионна система. Няма хора, които да работят и внасят все по-високи пенсионни вноски. И затова решенията са вдигане на възрастта за пенсиониране и/или осигуровките и/или данъците и акцизите, които попълват държавните пенсионни фондове. И/или увеличаване на процента пенсионно осигуряване в частни пенсионни фондове със съответния риск до колко ще са работещи и ефективни инвестиционните им програми, така че не само да запазват покупателната способност на отпуснатите пенсии, които да покриват инфлацията, но и другите неочаквани неблагоприятни събития като настоящата криза вследствие войната на рашистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Атанас Шалапатов

    19 Яну 2023 13:46ч.

    Преместването на пенсионната възраст с две години ще донесе допълнителни 17,7 млрд. евро годишни пенсионни вноски, което ще позволи на системата да се стабилизира до 2027 г., според изчисленията на министерството на труда. Профсъюзите твърдят, че има и други начини да се осигури жизнеспособност на пенсионната система. https://glasove.com/novini/natsionalna-stachka-vav-frantsiya-sreshtu-pensionnata-reforma-na-makron М света се въртят 21-32 трилиона $ в офшорки(8 минута) - http://www.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo тоест грубо 4-6 трилиона $ не влизат в бюджетите на държавите в света а според преподавателя в американския университет "Бъркли" Габриел Зукман, който е автор на книга за скритото богатство на нациите сумата е 7,6 трилиона укрити данъци които невлизат в бюджетите на всички държави в света. А в 23-тата минута евродепутатка казва за 1 трилион евро данъци които бюджетите на 27-те в ЕС не получават заради офшорките В 12-та минута на филма се казва за Холандия ,че минават 11 трилиона годишно - ''Според документите властите в херцогството(Холандия) са разрешили на около 240 мултинационални компании да плащат само 0,25% данък върху приходите си - http://www.investor.bg/evropa/334/a/disney-i-skype-syshto-sa-poluchavali-danychni-preferencii-v-liuksemburg-185355/ Испанците укриват около 550 млрд. евро в сметки в офшорни зони. От укритите средства държавата губи всяка година по 88 млрд. евро от неплатени данъци - http://www.segabg.com/article.php?id=711179 ,и грубо толкова е бюдж.дефицит(7%) за 2013год. - http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=teina200&language=en Маргрет Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията, нарече корпоративните данъчни вратички „незаконни форми на държавна помощ”. Фирмите в офшорни зони са незаконни защото пред закона всички стопански обекти са равни но когато фирмите в офшорки плащат 30-80% по-малко данъци спрямо другите фирми в държавата означава НЕРАВЕНСТВО ПРЕД ЗАКОНА(Конституцията чл.19 т.2) тоест офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика плюс „незаконни форми на държавна помощ” означава ,че офшорките са вид кражба - косвени убийци. Когато във бюджета на държавата няма пари за животоспасяващи лекарства и операции и т.н. държ.дейности които застрашават пряко или косвено човешкият живот означава ,че офшорките са косвени убийци - същото се отнася и за лихварството тоест когато България дава 1 милиард лева за лихви по държ.дълг а няма пари за здравеопазване и т.н. дейности означава ,че и лихварите са косвени убийци както и сенчестата икономика ,и кражбите през разходите на бюджета с надути обществени поръчки. Само с забрана на ошфорките 3% бюдж. дефицити на САЩ и ЕС стават 2-3% бюджетни излишъци с цел инвестиране в точно определени неща за да се избегнат планетарните катастрофи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи