НАТО започва най-големите досега военновъздушни учения в Германия

НАТО започва най-големите досега военновъздушни учения в Германия

Най-големите военновъздушни маневри в историята на НАТО започват днес в германското въздушно пространство с двуседмични учения с участието на около 10 000 войници и 250 самолета от 25 държави, предаде ДПА.

Ръководено от германския Бундесвер, учението „Въздушен страж 2023“ ще продължи до 23 юни и цели да се отработи отблъскването на фиктивна атака на агресор от изток.

Въпреки че маневрите се провеждат, докато бушува война между Русия и евентуалната кандидатка за членство в НАТО Украйна, представители на германските ВВС казаха, че идеята за учението датира още от 2018 г., преди началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, започнала през 2022 г.

Маневрите съвпадат с пика на летните ваканционни самолетни пътувания и оценките доколко ще бъде нарушен гражданският въздушен трафик варират.

Инго Герхарц от германските ВВС каза, че закъсненията в гражданските полети ще са от порядъка на няколко минути, но Матиас Мас от профсъюза на авиодиспечерите смята, че ученията ще се отразят осезаемо върху гражданската авиация.

Три зони във въздушното пространство на ФРГ ще бъдат засегнати от маневрите: части от Северна Германия и Северно море, части от Източна Германия и Балтийско море и части от Югозападна Германия.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Писна ни от НАТО

    12 Юни 2023 12:51ч.

    Защо имаше толкова много войни все участието на НАТО, след като мисията му е да пази мира!? Защо не пазите мира бе, НАТО?! Да се пази мирът означава ДА СЕ СЪХРАНИ ЖИВОТЪТ на всяка цена, защото винаги има начини да се постигат нормални човешки споразумения в името на Живота! Писна ни от това НАТО, което още не е отговорило ЗАЩО БОМБИХТЕ БАЛКАНИТЕ С ОБЕДНЕН УРАН, защо бе, НАТО и отровихте всичко на Балканите - най-бързо измиращите народи са българският и сръбският, които нищо лошо не са направили нито на НАТО, нито на Вашингтонските сат.апи, аман се каза от войни и смърт, аман.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    12 Юни 2023 13:16ч.

    убиици стига сте пълнили гушите на впк на запада никои няма да ни напада искаме мир ам бази до кога ще дерибеистват в германия след като няма руски воиски защо има амер

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аналогия

    12 Юни 2023 16:04ч.

    Предните учения в Германия бяха съпроводени с даването на танкове. Вероятно скоро ще пратят някакви самолети към Украйна. Но времетраенето от учение + осигуряване на техника, до използването им щурм трае към 3-4 до 5 месеца. Тази работа със самолетите може да изисква дори повече време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи