НАТО ще подкрепя Украйна, но няма да се намесва във войната

НАТО ще подкрепя Украйна, но няма да се намесва във войната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

НАТО ще подкрепя Украйна, но няма да се намесва във войната. Това заявиха генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и германският канцлер Олаф Шолц. Столтенберг се срещна с канцлера в Берлин, буквално часове, след като Зеленски държа реч пред депутатите от Бундестага и помоли за помощ, съобщава БНР.

Столтенберг и Шолц разговарях близо час. Двамата отправиха остри критики към Русия, но подчертаха, че няма да има военна намеса на НАТО.

"НАТО носи отговорност да предотврати още по-голяма ескалация на този конфликт. Това би било по-опасно и ще причини още страдания, смърт и разрушение. Това е войната на президента Путин. Той трябва да я спре, да изтегли своите сили и да се ангажира с дипломация и добра воля", посочи Столтенберг.

НАТО няма да рискува ескалация на конфликта като се намеси с военна сила, заяви от своя страна германският канцлер Олаф Шолц след среща с генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в Берлин. Германският канцлер обеща финансова и хуманитарна помощ за Украйна, но и доставка на военни средства. 

Столтенберг похвали Германия за подкрепата ѝ за това, че е приела вече няколко десетки хиляди бежанци от Украйна. С готовността си да превъоръжи Бундесфера канцлерът е показал смелост. Берлин ще отделя вече 2% от БВП за армията си, а още тази година ще изхарчи 100 млрд. евро за превъоръжаване. 

Преди това във видеореч пред Бундестага украинският президент Володимир Зеленски помоли Бундестага за още помощ. Той остро критикува германската политика и германския бизнес за твърде близките им връзки с Русия, които са допринесли за подготовката ѝ за война. 

"Казвахме много пъти, че „Северен поток“ е оръжие за Русия, но чувахме само „Това е бизнес, бизнес, бизнес.“ Между нас и вас построихте постепенно стена и „Северен поток“ 2 я бетонира“, заяви Зеленски.

"Не всички разбират, но вие сте отново зад стената. Това не е Берлинска стена. Това е стена в централна Европа между свободата и липсата на свобода и тази стена става все по-голяма с всяка бомба, която пада върху нашата земя, върху Украйна", посочи украинският президент. 

Информацията е на БНР

 

Коментари

  • j.jelevban

    17 Март 2022 19:50ч.

    НАТО се меси открито като праща оръжие.Но го прави през слабите фронтови държави членки. Някоя от тях ще изгори.Орбан го знае и взе мерки.Швейцария също.Полша отказа доставка наМиГ29 вероятно и не допуска друг оръжеен трафик.Остава една тясна ивица Румъния/Сучава-Черновци/ и Молдова/Белци-Виница/.Вероятно скоро да бъде отрязана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е ако е останал един нормален украинец

    17 Март 2022 20:51ч.

    няма ли да разбере, че НАТО с "помощите" си ползва украинците (реални или въображаеми) за пошечно месо в най-чист вид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мона Лиза

    17 Март 2022 20:52ч.

    И глупаците слушат Зеленски, той го порицава, а те му пляскат, върхът на кретенията. Мачкай, Раша, никаква прошка за тия лицемерни малоумници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    17 Март 2022 21:48ч.

    Ми нищо не мачка. Стои на едно място, обкръжила е няколко големи града, бомби ги, но не смее да влезе в тях, щото следват много жертви и пр. В същото време руснаците, които плащат данъците бягат от русия, защото в тая държава не може повече да се прави какъвто и да е бизнес, лихвите са на 20 %, рублата е паднала с 50 % и половината валутни разарви са запорирани. Та така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • волк

    17 Март 2022 21:12ч.

    70 млрд евро са загубили швейцарски банки само за три дни вследствие санкциите на ЕС срещу Русия и преминаването на РФ на извъндоларови разплащания с търговски контрагенти от Азия. Снощи швейцарски банкери са пожелали спешна среща с представители на ЕС и са ги предупредили, че нямат намерение да губят заради политически игри и необмислена грандомания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи