НАТО с най-мащабните си учения от десетилетия с около 90 000 военни, сценарият - руско нападение

НАТО с най-мащабните си учения от десетилетия с около 90 000 военни, сценарият - руско нападение

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Около 90 000 военнослужещи ще участват в най-мащабното учение на НАТО от десетилетия насам, известно като "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще започне следващата седмица и ще продължи до месец май, заяви днес американският генерал Крис Каволи, цитиран от Ройтерс.

"Алиансът ще демонстрира способността си да укрепи евроатлантическата зона чрез трансатлантическо придвижване на сили от Северна Америка", заяви американският генерал пред репортери в Брюксел след двудневна среща на началниците на отбраната на страните членки. По думите на Каволи войските ще дойдат от съюзниците от НАТО и Швеция.

Според информация, получена днес от ДПА, сценарият на учението е руско нападение на съюзническа територия, което задейства член 5 от Северноатлантическия договор, съдържащ обещанието за колективна отбрана. Член 5 е бил задействан само веднъж, след атаките на "Ал Каида" срещу Съединените щати на 11 септември 2001 година.

През 2018 г. бяха проведени най-големите учения на НАТО след края на Студената война. Те се проведоха предимно в Норвегия и в тях участваха около 51 000 войници, припомня БТА.

Франция пое командването на многонационални сухопътни сили на НАТО

Франция пое за една година командването на многонационални сухопътни сили на НАТО, наброяващи до 120 000 души, които ще бъдат разполагани в случай на необходимост в нейни страни членки. Това стана днес на церемония в Лил, предаде Франс прес.

Генерал-лейтенант Еманюел Голен, командир на френския Корпус за бързо реагиране, базиран в северния град Лил, получи от турския бригаден генерал Бирол Арслан флага, символизиращ предаването на командването, което е в сила от началото на януари.

"Войната в Украйна... ни напомня, че трябва да сме готови, готови да вложим цялата си сила в нашите колективни усилия за възпиране, за да възпрем нашия враг, нашия противник, да не нарушава мира", подчерта генерал Голен на церемонията, предупреждавайки, че "всичко е възможно, дори и немислимото".

Френският Корпус за бързо реагиране има около 450 войници от 14 националности. Това е единственият многонационален щаб на армията, оперативен и годен за разгръщане, който изпълнява мисии за Франция, НАТО и Европейския съюз.

През 2022 г. Корпусът вече беше поел командването на силите за реагиране на Организацията на Северноатлантическия договор, когато той наброяваше 20 000 души.

"Ролята на Корпуса за бързо реагиране е да се намеси като стратегически резерв" на НАТО, обясни генерал Голен пред журналисти. "Украйна е огромна промяна: войната се върна в Европа, докато преди участвахме повече в стабилизационни операции или на други континенти, изправени срещу противници, които не бяга непременно държави и чиито оръжия не бяха толкова усъвършенствани", подчерта генерал Голен.

Основополагащият договор на НАТО залага на принципа на колективната отбрана, според който всяко нападение срещу една от страните членки - 31 днес - трябва да доведе до колективен отговор от страна на военния съюз. 

Междувременно Москва съобщи, че руски военни са поели контрола над село в Източна Украйна

Руските сили са поели контрола над село Веселе (Весьолое) в източната част на Донецка област в Украйна, гласи изявление на руското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Ведомството не предостави подробности за селището. Село със същото име, в което живеят около 100 души, се намира на 20 км североизточно от контролирания от Русия град Бахмут в район, в който се наблюдават интензивни боеве.

Министерството съобщи само, че селото е било превзето с помощта на това, което нарече активни усилия на части от южната военна група на Русия.

"На Донецкото направление, в резултат на успешни активни действия на подразделенията на група войски "Юг", е освободено селището Весьолое в Донецката народна република", се казва в съобщението, предаде ТАСС.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • По-малко вероятен сценарий от извънземно нападение

    18 Яну 2024 20:15ч.

    ТИПИЧЕН ЗАПАДНЯШКИ ФАЛШ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Яну 2024 19:59ч.

    Да ги пратят в Газа да тренират сблъсък с Русия !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта на "Монополи" продължава

    18 Яну 2024 20:22ч.

    Преди години бях в абсолютно изумление, когато видях тази игра, картон начертан като нашето "Не се сърди човече" и опциите там да спечелиш или да попаднеш в затвора. Що за култура, що за претенции! ..... А войнствените електронни игри, да не са случайни? Еди живот, втори живот и накрая виртуалност от която не можеш да излезеш! ...... Странен 21 век, античовешки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дружба с Болгарией вернется вместе с нашими полевыми кухнями на улицах ее городов

    18 Яну 2024 20:26ч.

    https://svpressa.ru/world/article/401773/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напълно съм съгласен и подкрепям

    19 Яну 2024 8:37ч.

    тази идея!Отсега виждам крадливото Ленче и еврейското и другарче как махат и разливат руски борш на изгладнелите софиянци а да не говорим за другарят ни Борисоф,Методиев който охранява полевите кухни на руските сили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А -50

    18 Яну 2024 20:35ч.

    Да назначат Залужни - той има норма по 300 мужика на ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ....

    18 Яну 2024 20:48ч.

    Тая дебела леля Залужни не може да командва командирът на сухопътните войски ген.Сирски, толкова са жалки че са изпокарани, разделиха контраатаката и започнаха без единоначалие, което е най важното за една армия! Това е натовската подготовка, разделение и вазелин, а за тази шайка хората са казали орташката работа и кучетата не я ядът, определено тези 90 000 хиляди кучетата обаче ще ги ядът!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Яну 2024 20:42ч.

    Спомням си кратката кариера на първият ни офицер в НАТО. Присъства на учение във Франция. Три батальона първият стига до целта и маркира артиреликски нашьот, вторият закъснява с два часа, третият се загубил по пейзажа(още не бяхме в НАТО, а и gps беше нова система, все още четяхме карти) командването отчита успех, от куртоазия питат вътрешният старши лейтенант какво мисли за занятието-диването откровено заявило че за такава издънка ще хвърчат пагони поне до шеф на КСВ.Това три -четири години след Варшавският(то и Руснаците бяха Партньорство за мир) на просто останал сащисан колко зле е всъщност"партньора".Изрита го като мръсно коте. След трийсет години вече вярвам че сме "оперативно съвместими" с НАТО. Не взводният, а командир на дивизия(упс-батальонно-бригадна система сме, за "експедиционни корпуси" на майната си) не може да начертае огнева картичка и му трябва компютър да си намери задника. Отделно че цяло НАТО не може да намери снаряди за месец работа на артилерия за ефективен пробив на хиляда километра фронт(второстепенните -да кажем боекомплект на ден, за пробив на 50 км -три. Плюс резерв за механизираните части). .Пълен ташак и то след като при Варшавският не са могли кво остава след трийсет години деградация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безумен КОНТАРАСТРАЙК за наш масраф

    18 Яну 2024 20:48ч.

    от КРАДЦИТЕ на Ф-ки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Яну 2024 21:18ч.

    Всъщност миг 29 е по-нов. Друга тема че авансово плащаме двойно ф35

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Яну 2024 21:19ч.

    Да не говоря за грипен. Половин цена, налични и офсет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тагаренко

    18 Яну 2024 21:24ч.

    Жълто-сините у нас дали си дават сметка, че, ако бяхме взели грипените, не само щяха вече отдавна да летят, но и можеше тогава да харижем останалите миг-ове на славната и героичната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    18 Яну 2024 22:25ч.

    ... и боекомплект че да се научат малките да стрелят ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Яну 2024 21:31ч.

    Бе...фърчилото е платформа. Незалежная сложи на планера джепане на НАТО и без елби системс , в оперативен порядък. Що да фърляш платформата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    18 Яну 2024 21:40ч.

    Учение, натовци, 90 000 - плача! Първо 90 000 - то даже не е смешно, предвид това, което гледаме 2 години. Натовци - една трета са педали, една трета са зелени, една трета са от бирфеста. Учения имаше едно време, днес е пърформанс. Какво е пърформанс и по какво се отличава от инсталация: Инсталация е, когато първо се изсер@ш на стълбите и после звъниш по вратите, хората да излязат и да разгледат. Пърформанс е, когато първо звъниш на вратите, хората да излязат, и сер@ш пред тех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    18 Яну 2024 22:11ч.

    Бе, не знам какви са натовци, ама барем не са убийци и насилници, взети от каторгата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 18 Яну 2024 22:11ч.

    18 Яну 2024 23:45ч.

    Как да знаеш, какво са натовци. Къде по света НАТО е влизало в директен сблъсък? Никъде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех “капитане”,ех Копейкин,

    19 Яну 2024 8:42ч.

    разбирам мъките ти по т.н. Запад и техния добре уреден свят но разбери най после че тук е България и рано или късно руски ботуш ще стъпи на врата ти и тогава ще квичиш като недоклано прасе и ще викаш “здраствуйте братушки” а дотеб ще бъде Борисоф,Методиев и той ще квичи по силно от теб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    18 Яну 2024 21:45ч.

    На тия Мъск ако им спре интернета, как ще се ориентират? :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    18 Яну 2024 22:04ч.

    Бе помня как биха едни натовчета кацнали накриво в една царевична нива...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    18 Яну 2024 22:22ч.

    Не бяха "едни натовчета", а елитно подразделение, ама мургави и го отнесоха тежко и в нарушение на правата на човека :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    18 Яну 2024 22:14ч.

    политиците , които всяват страх , трябва да бъдат изхвърлени от властта, както и докторите, които ни изнудват..всички трябва да се обединим за да се спасим, те са силни, докато имат достъп до нас.в противам случай следва сценария на Украйна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    18 Яну 2024 22:21ч.

    Трансатлантическо .... 90 000 калпака ... на по-малко от 1000 км се бият над 700 000. Чудя се да плача или да се смея. щели да демонстрират ?! Демонстрира се в компютърна игра, ако ви подпукат ще мирише на яйца, лук и лошо храносмилане, после на кръв и ужас. Тъпаци !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    18 Яну 2024 22:22ч.

    Пексиметя! Прегледайте мешките, вижте бойната готовност - самобръсначки, сапун, хавлии и юнашки фланелки. Тези учения не се правят за тоя, дето духа. Явно наближава времето НАТО да влиза във войната. Сещам ви, да не ви сварят неподготвени. Скоро ще е. До изборите в САЩ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    18 Яну 2024 22:37ч.

    пепел ти на устата бе су ! Викам преди това да дадат фира те, ще спести време и бой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Яну 2024 23:08ч.

    Плаща-наметало вижте. Да се завиеш кога каската почне да ти капе на кубинките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя

    18 Яну 2024 22:41ч.

    Слава на героите. Легионите са тук, ще ги посрещнем с хляб и сол!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    18 Яну 2024 23:15ч.

    Тия сатаНАТОвски клоуни няма да издържат един ден в реални бойни условия.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От цялата тази подготовка

    18 Яну 2024 23:24ч.

    Разбирам, че колективния запад е осверипял за ресурси. Не може вече да краде от колониите, от Китай, Азия, затова е така мобилизиран и иска да спечели Русия. Просто няма от къде да взима, за да се издържат обществата които отглеждат т.нар. "елити". Видяхте ли нашите клоуни, Лаурел и Харди, как говорят чист английски и разсмиват публиката на Давос?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но евентуална война е още по-лошо за тях

    19 Яну 2024 0:01ч.

    Война ще ги отслаби още повече. В тази война ще загива бялото им население. От бившите им колонии ще нахлуят десетки милиони. Вече имат “пета колона” в страните си от десетки милиони. Тези, вече стотици милиони, ще ги избият с тояги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    19 Яну 2024 1:09ч.

    Големи мъже и жени, хванали и яхнали бутафорни оръжия и реквизит, ще се правят на много печени пред една от най-силните армии на света. Смея се и се кръстя едновременно....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    19 Яну 2024 1:35ч.

    ако го няма нато и сащ никъде по света няма да има воини русия никого няма да напада западът започна маидана в украина 2014 г гмо мозъците непрекъснато си измислят заплахи правете си ученията в арктика и ни оставете да живеем спокоино

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нека

    19 Яну 2024 8:17ч.

    хутите да получат тежки ракети, както укрите от макарон и бунак, да ги видим гемео-краварите и островните бирени пирати как изчезват като древна атлантида. Дваесе хиляди меки китки не струват и памперсите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    19 Яну 2024 9:32ч.

    Хахаха, с тия ли 90 000 лъскачи ще борят Русия? Те руснаците ще изпопадат от смях,бе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ БЯГАТ, ЗАЩОТО ...

    19 Яну 2024 9:46ч.

    Само факти: Самолетоносачът Джерълд Форд се изтегля заедно с бойната си група от района на Йемен, поради "непрекъсната заплаха безответен от ракетен удар" от хутите. База в Сирия на граноцата с Ирак с персонал 350 калпака се "евакуира" поради непрекъснат обстрел от Иракска територия. Парламента на Ирак взе решение за освобождаване на страната от "чуждо военно присъствие" - САЩ и Великобритания. Иран и Пакистан си размениха странни ракетни удари по границата на двете държави, но с една цел: бой по прокситата на САЩ - Идил/ДАЕШ/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    19 Яну 2024 10:03ч.

    КНДР ,в хода на военно учение на САЩ, Япония и Южна Корея проведе изпитание с подводно ядрено оръжие "Хеил- 2/ Цунами/ в Японско море . Изпитанието се ръководи от Ким и се отчита успех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ... сценарият на учението е руско нападение...

    19 Яну 2024 10:07ч.

    Вие представяте ли си как остатъците от родната армия тръгват да воюва с Русия под командването на (нашия според правителството) "турския бригаден генерал Бирол Арслан"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи