НАТО разположи в Румъния самолети AWACS за наблюдаване на Русия

НАТО разположи в Румъния самолети AWACS за наблюдаване на Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Самолет на НАТО за наблюдение пристигна в Румъния във вторник, за да подкрепи източния фланг на военния алианс и да помогне за наблюдението на руската военна дейност, съобщи "Ройтерс". Други два се очаква да кацнат по-късно през деня и в сряда в база близо до Букурещ. Те трябва да останат няколко седмици.

НАТО обяви миналата седмица, че ще разположи самолети за наблюдение със система за въздушно предупреждение и контрол (AWACS) край румънската столица. Те ще извършват разузнавателни полети само над територията на НАТО.

"В контекста на незаконната война на Русия срещу Украйна НАТО ще наблюдава военната активност на източния фланг с помощта на самолети AWACS", каза румънският министър на отбраната Ангел Тилвар във "Фейсбук".

 

НАТО разположи в Румъния самолети AWACS за наблюдаване на Русия© Reuters

След като Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, НАТО засили въздушното си присъствие в Източна Европа и Балтика, използвайки изтребители, самолети за наблюдение и летящи цистерни.

Самолетите, разположени в Румъния, принадлежат към флотилия от 14 такива за наблюдение на НАТО, обикновено базирани в Германия. Те могат да открият други самолети на стотици километри разстояние, казват от алианса.

"Тъй като незаконната война на Русия в Украйна продължава да заплашва мира и сигурността в Европа, не трябва да има съмнение относно решимостта на НАТО да защитава всеки сантиметър от съюзническата територия", каза говорителката на НАТО Оана Лунгеску на 12 януари във връзка с разполагането в Румъния.

 

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • бау

    17 Яну 2023 18:32ч.

    Войната на Русия била незаконна, а натовските войни всичките до една били законни. Незаконното присъствието натовски нерези на територията на ненатовски държави , като въпросната Усрайна, също било законно. Според чии закони, не се уточнява, но това няма никакво значение, защото над всичко са само божите закони, а НАТО е изчадие сатанинско, воюващо с божията църква, за което неминуемо ще си получи това, което заслужава по божите закони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • основи на радиоелектронното противодействие

    17 Яну 2023 19:01ч.

    Н ги разполага - такива си имаше и преди тази дата, а просто им вдига броя. Защо ли? Защото излязоха първи съобщения в руските медии, че при последните две масирани въздушни атаки на руснаците върху радарните екрани на дежурните натовски сили във въздуха са се появили множество лъжливи цели, които сринали бойната работа на разчетите. Затова и украинската ПВО тоя път не е могла да реагира даже и на сиренно ниво - специално при нощната атака в Киев първо са избухнали ракетите, поразили целите, и едва след тях са зазвучали сирените.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    17 Яну 2023 19:47ч.

    да, това е нещо, за което почти никой не говори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАТО разположи в Румъния самолети AWACS за

    17 Яну 2023 19:46ч.

    демек САЩ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи