НАТО отхвърли призива на Киев за забранена за полети зона над Украйна

НАТО отхвърли призива на Киев за забранена за полети зона над Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в петък, че алиансът няма да наложи забранена за полети зона над Украйна след призивите на Киев да помогне за спиране на руските бомбардировки. "Единственият начин да се въведе забранена за полети зона е да се изпратят изтребители на НАТО във въздушното пространство на Украйна и тази забранена за полети зона да бъде наложена чрез сваляне на руски самолети", заяви Столтенберг след проведената днес спешна среща с външните министри на НАТО.

 

"Ако постъпим така, ще се стигне до нещо, което може да завърши с пълномащабна война в Европа, в която ще бъдат въвлечени много повече държави и която ще причини много повече човешки страдания. Така че това е причината, поради която вземаме това болезнено решение", обясни Столтенберг.

 

Позицията на ръководения от САЩ блок идва въпреки призивите на украинското ръководство да помогне за спиране на безразборните бомбардировки срещу градове в страната.

 

Столтенберг предупреди, че "следващите дни вероятно ще бъдат по-лоши, с повече смърт, повече страдания и повече разрушения, тъй като руските въоръжени сили вкарват по-тежко въоръжение и продължават атаките си в цялата страна".

 

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба се обърна към алианса чрез видеовръзка от Киев. След това написа в Туитър: "Моето послание е: Действайте сега, преди да е станало твърде късно. Не позволявайте на (руския президент Владимир) Путин да превърне Украйна в Сирия. Ние сме готови да се бием. Ще продължим да се сражаваме. Но имаме нужда от партньори, които да ни помогнат с конкретни, решителни и бързи действия, сега".

 

Членовете на НАТО изпратиха хиляди военнослужещи в Източна Европа, за да подсилят най-близкия до Русия фланг на алианса, и изпращат оръжия, за да помогнат на Украйна да се защити.

 

"Ще продължим да правим необходимото, за да защитим и отстояваме всеки сантиметър от територията на НАТО. НАТО е отбранителен алианс. Основната ни задача е да осигурим безопасността на нашите 30 нации", заяви Столтенберг. Той посочи, че войски на НАТО няма да участват във войната между Русия и Украйна.

 

"Ние не сме част от този конфликт и сме длъжни да гарантираме, че той няма да ескалира и да се разпространи извън Украйна."

 

Киев заяви, че ако НАТО не желае да затвори украинското въздушно пространство, тогава съюзниците трябва да доставят военни самолети и системи за противовъздушна отбрана, за да помогнат за спирането на руските въздушни атаки.

 

Досега европейските държави са заявили, че няма да доставят самолети, а повечето оръжейни доставки са съсредоточени върху леки оръжия и противотанкови и зенитни ракети, изстрелвани от рамо.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

Коментари

  • По този повод

    04 Март 2022 17:30ч.

    Ще си поделим една бутилка с приятелите на троих.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • спиране на безразборните бомбардировки срещу градове

    04 Март 2022 17:38ч.

    Безразборно ПОВРЪЩАМ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    04 Март 2022 17:43ч.

    Русия връща златния стандарт... край с глобалистите, САЩ, ЕС и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бамби

    04 Март 2022 17:53ч.

    Голяма глупост. Нали вече ние дадохме 30 броя самолети СУ и МИГ, каквито могат да управляват украинските пилоти. И другите бивши соц. държави /сега в НАТО/ са направили същото. А НАТО ги въоръжава ударно със всякакви оръжия. Че да не спира братоубийствената война. Има много печалба в тая работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Атаката на кой как го разбира

    04 Март 2022 18:06ч.

    Язък, трябваше да опитат да наложат но флай зон овър Юкрейн! И да поканят Шон Пен да снима филм за това. Щеше да стане монумент на киновото изкуство, също като онова стихотворение за кавалерията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глоса

    04 Март 2022 18:26ч.

    Руският политолог Дмитрий Абзалов: Европа има само два рационални изхода - крах на икономиките им или незабавни преговори с Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • надявам се да се инатят достатъчно дълго, за да се разбута непоправимо икономиката им

    04 Март 2022 20:17ч.

    Не виждам друг шанс да се отървем от ЕС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    05 Март 2022 1:28ч.

    Крах на икономиката. От санкциите и Русия и Европа ще пострадат, от което живота на населението им ще се влоши. Но има съществена разлика. Руснаците ще знаят защо и ще оправдаят влошаването. А европейците няма да са доволни, защото знаят, че нищо няма да спечелят от това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    04 Март 2022 19:10ч.

    спрете да въоръжавате украина така мир няма да настъпи махнете се от изт европа ние искаме мир тук сме от векове за векове не разширяваите нато на изток защото сте заплаха за всички нас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПШИБАЕВ

    04 Март 2022 19:41ч.

    много тъпанари се упражняват на тема аха-аха Русия ще се скапе но не се сещат ,че когато голямата част отруския народ мине в "режим война" ни санкции ни липса на някои продукти ще го спрат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    04 Март 2022 19:43ч.

    Зеленски с развитието на разкритията за пълномащабна корупция, тайни лаболатории и убийства на журналисти, заприличва вече на кандидат смъртник !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чой бал сан

    04 Март 2022 19:54ч.

    укрите си повярваха ,чеса най -великите и ,че могат да си правят каквото си искат НО ....сбъркаха ,реши ли Русия да връща ресто, го връща с лихвите ,сега реват към НАТО - елате да ни избършите нас... зад... лошото е ,че сметката им ще платят невинните - жени и деца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    04 Март 2022 20:11ч.

    Мечти,мечти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    04 Март 2022 20:47ч.

    Гледам този Столтенберг е много обран в изказа, явно ги тресе голям страх, че ядреното копче вече е в ръцете на един психически неуравновесен човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петниш ника "мутра" само!

    04 Март 2022 21:16ч.

    Дори мутрата има повече достойнство от теб, по ти плилича "плюнка".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спасете украинските нацисти, моля ви, в името на мира!

    04 Март 2022 21:14ч.

    После всички ще се хванем за ръце и ще минем под дъгата заедно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола

    04 Март 2022 21:28ч.

    Ми то дефакто войници има само Украйна… ония меки китки на война, вие серизно ли? Оръжията били модерни, ако ви дадат авомобил последен модел, ама си слаб шофьор кво прайм?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мадалото падна

    04 Март 2022 21:47ч.

    Ами то небето над Украйна отдавна е затворено от руската ПВО. Дори врабченцата ходят пеша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи