НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България

НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България

 

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът се стреми да увеличи усилията си за укрепване на източния си фланг, като предупреди, че заплахата от Русия се е превърнала в "новата нормалност в Европа".

 

В тази връзка Алиансът на НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България на Черно море, а Унгария и Словакия също са обсъждани.

 

"Днес министрите решиха да разработят варианти за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната на НАТО, включително да обмислят създаването на нови бойни групи на НАТО в Централна и Югоизточна Европа", заяви Столтенберг след среща на министрите на отбраната на Алианса.

 

Министрите на отбраната на НАТО са решили да разположат нова бойна група на Алианса специално в Румъния.

 

"Министрите решиха да разгледат нови варианти, включително разполагането на нови бойни групи на изток и югоизток, по-специално в Румъния. Приветствам инициативата на Франция да оглави тази група", каза той.

 

Съединените щати заявиха, че временно разполагат около 4700 допълнителни войници в Полша, членка на ЕС и НАТО, в отговор на струпването на руски войски около Украйна.

 

Алиансът на НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България на Черно море, а Унгария и Словакия също са обсъждани. Франция е предложила да ръководи новото разполагане в Румъния.

 

Дипломати твърдят, че НАТО също така разглежда възможността за подсилване на вече разположените в Прибалтика и Полша бойни групи - понастоящем с обща численост около 5000 военнослужещи - които бяха разположени през 2017 г. в отговор на завземането на Крим от Русия.

 

Запитан за конфигурацията, размера и сроковете на бъдещите бойни групи, той заяви: "Все още не е взето окончателно решение, но Румъния обяви, че е готова да бъде домакин на бойна група на НАТО, Франция обяви, че е готова да я ръководи, ние приветствахме това и сега ще изчакаме препоръките на нашите военни щабове".

 

По-рано източници от НАТО съобщиха, че конфигурацията и размерът на бойната група на НАТО в Румъния ще съответстват приблизително на подобни групи, разположени в балтийските държави и Полша. Това са многонационални батальонни бойни групи с численост до 1000 военнослужещи, всяка от които е под командването на отделна страна от НАТО, която изпраща най-големия контингент в групата.

 

Членовете на НАТО се ангажира и с по-нататъшен диалог с Русия в рамките на Съвета НАТО-Русия. "Многократно сме предлагали и продължаваме да предлагаме по-нататъшен диалог в рамките на Съвета НАТО-Русия и сме готови да участваме в него. Призоваваме Русия да отвърне и да избере дипломацията и деескалацията", се казва в изявление.

 

В документа, изпратен до Русия, се отбелязва, че НАТО призовава Русия към дипломация и "прекратяване на струпването на сили" около Украйна. "Сериозно сме обезпокоени от мащабното, непровокирано и неоправдано военно струпване на Русия в и около Украйна и Беларус. Настойчиво призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията и незабавно да прекрати струпването на войски и да ги изтегли от Украйна в съответствие с международните си ангажименти", се казва в документа.

 

НАТО възнамерява също така да води диалог с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност.

 

"НАТО и съюзниците продължават да водят диалог с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност, включително на най-високо равнище. Подкрепяме всички тези усилия, както и усилията в рамките на Нормандския формат за изпълнение на споразуменията от Минск. Изразихме готовност да участваме в подновения диалог за европейската сигурност, иницииран от полското председателство на ОССЕ", съобщава документът.

 

Най-добрият начин за обсъждане на ракетните и нападателните оръжия с Русия са преките разговори, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференцията.

 

"НАТО е отбранителен съюз, който не заплашва Русия. Години и месеци наред говорим за готовността да седнем на масата за преговори, за да обсъдим опасенията на Русия, свързани със сигурността, и да разгледаме темата за контрола над въоръженията. Ако те са загрижени за ракетите и нападателните оръжия, най-добрият начин да се справим с това е да седнем на масата и да обсъдим как да намалим броя на ракетите. Правили сме го и преди, с Русия могат да бъдат постигнати споразумения, не само в областта на контрола на въоръженията", каза той.

 

Източник: БГНЕС

 

 

Коментари

  • Su38

    16 Фев 2022 21:01ч.

    Тия са от качени, а този хич не го слуша главата... Потрайте си малко, бе идиоти такива. Но явно целта е да се провокира Русия, белким сгафи. Е, сигурно ще стане, ако упорито дърпат опашката на дявола, но кой ще плати цената за това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво повтарят като курдисани за тия "бойни групи"

    16 Фев 2022 21:10ч.

    Руската армия оперира с дивизии, армии, фронтове. Все още на места има остатъци от бригадно-корпусната система, възприета през 90-те, но това е временно. "Бойни групи" има само при мародерите от НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    16 Фев 2022 21:14ч.

    Путин си докара поредна геополитическа катастрофа на равно място. Вместо връщане към 1997г то какво излезе.... :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    16 Фев 2022 21:19ч.

    Всичко си е на мястото, Зипе... Ще викат, ще поджавкат и ще си подвият опашката. Целта е Русия да разбишка Украйна, за да си начешат крастата. За война не са готови. Няма кой да умира за тях.... За толкова се им силиците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • натуффката

    16 Фев 2022 21:26ч.

    Пак оперира с партизански, не с военни термини. Явно подсъзнателно усещат, че ако биха се превъплътили във военни, биха станали за посмешище. Те са си такива - в по-горна категория от партизански отряди и полицейски сили за потискане на туземци не могат да се класират. Воинското не се дава всекиму.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Агресията НАТО вън от България

    16 Фев 2022 21:29ч.

    Не пипайте България. Докога ще работим за интересите на финансовите интереси на американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изненадка

    16 Фев 2022 21:32ч.

    Руският генерал Шаманов: "Отвод одних наших войск от границы не исключает прибытия других".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти му викаш

    16 Фев 2022 21:58ч.

    куме Иване, то търчи за ... да те хване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    16 Фев 2022 23:34ч.

    В България не ни внасят военни случайно... очаквайте военно положение и насилствено ваксиниране, а по-добре... въоръжавайте се ! Потрошиха много време и пари за да се откажат сега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    17 Фев 2022 0:45ч.

    Според новите правила на СЗО, подписани и от България, при обявяване на пандемична ситуация и при евентуална невъзможност да се справи, българското правителство е длъжно да помоли за външна намеса ... подписано през Декември миналата година!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво излезе ?

    17 Фев 2022 7:39ч.

    Нищо не излезе. Силите са там където бяха. Плашат се с ножове, ама дървени... Единственото ново е - американците толкова често препикават териториите си, че ги обърнаха на нужник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха

    17 Фев 2022 7:47ч.

    Старите зелени чорапи нещо сте се възбудили?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Фев 2022 8:25ч.

    Очевидно, тези "бойни групи" няма да са под българско командване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • JVS

    17 Фев 2022 8:31ч.

    Надявам се на ъкъла на нашите военни и на министъра на войната че няма присърце да вземат думите на тоя безличен тип начело на НАТО предвид факта на несъстоятелноста на подобни мераци.Имам предвид факта че подобни групи лесно ще бъдат ликвидирани още в началото на военни действия,както и населението около тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боров

    17 Фев 2022 9:31ч.

    Бе най-умни сме ние-ганьовците.Всички съседни страни на Русия се напълниха с натовски войски и въоръжение заради агресивните руснаци,а само тука в България се удряме в гърдите ,че ще спираме агресорите с пет руски таралясници МИГ-29,30-40 съветски танкове,няколко стари ракети и допотопна радиолакация.Бай Ганьо - БОЛГАР,БОЛГАР,БОЛГАР и се удря в гърдите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой да те държи насила тук?

    17 Фев 2022 9:51ч.

    Сега имаш "право на избор", ваксинирай се и заминавай! Нямаме нужда от теб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ханаански шмекерии

    17 Фев 2022 9:36ч.

    Западното оръжие, дори и рекламно представяно като "високотехнологично", е негодно за реална война. Става само за провокации и евентуално изпробване на върху разгащени армии на туземци от Третия свят. Срещу Русия (и отчасти срещу Китай) тая търговска измама обаче не върви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Фев 2022 10:00ч.

    Какво става? Кога пак Русия ще напада Украйна? Нищо ново не се чува. Стана като бай Тошо - руснаците не щат да нападат, но тези ще се отбраняват... Боже, колко идиоти има на този свят. И по-лошото е, че хората им вярват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заради агресивните руснаци

    17 Фев 2022 10:33ч.

    Тъй като тази тъпня се лее 24/24 от казионните "медии", бихте ли изяснили ? В какво точно се изразява "агресията"на Русия към Европа ? В частност каква агресия са провели руснаците към Румъния ? Може би руски войски са навлезли в делтата на Дунава ? Или руснаци са дебаркирали в Констанца ? Чии ракетни системи на ПРО са разположени в Румъния и срещу кого са насочени ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заради агресивните руснаци 2

    17 Фев 2022 10:35ч.

    Чии военни на една голяма сила са тазположени на 500 км от Москва , в противовес на липсващи руски военни, които да са примерно в Куба, Мексико ими Никарагуа ? Кой кого е "агресирал" в Европа, ако направим ретроспекция ? Русия ли е "аграесирвала" Европа, или поне 4-5 пъти огромни европейски армии са се втурвали от запад на изток в руските земи ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    17 Фев 2022 10:36ч.

    Като гледам напъните на НАТО да ни вкара във война с Русия си спомням думите на отдавнашен наш държавник “като не щеш мира, на ти секира“! Нима народите в Западна Европа много желаят страните им да са в руини?! А НАТО, от него нищо няма да остане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    17 Фев 2022 10:44ч.

    Да, трябва да вкарат още палячовци в униформа из "3-те морета", белким принудят РФ да нападне бандеровците. Ей на, Кратунчо декламира за 60% ваксинирани и някакви 5% за нещо си?! Никога няма да стане и затуй окупационните части ще се заемат с насилственото набоцкване... Малко умират. Малко ще е и в перспектива, малко... План гонят. Показатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • белким принудят РФ да нападне бандеровците...

    17 Фев 2022 11:16ч.

    Русия няма никакво намерение да напада бандеровците заради тях самите, руснаците няма да направят кефа на САЩ да се избиват масово славяни със славяни... Обаче, ако в един момент, ако започне разполагането около Харков на американски нападателни системи, ще последват "точечние удары". В това не трябва да има грам съмнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Фев 2022 12:04ч.

    Днес оглушително мълчание около Украйна... Що ли? Нали до 20-ти се очакваше руснаците да нападнат? Вчера не го направиха, ама що не се бие тъпана, че може утре, вдругиден? Или и на идиотите вече им писна и разбраха, че са идиоти? Не ми се вярва. Явно са "врасплох" и сега се чудят, каква нова дивотия да измислят. Милите тролчета, хич не им завиждам. Свят им се зави от толкоз въртене...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Фев 2022 12:05ч.

    Сега очаквах новата опорка "Благодарения на нашите твърди действия Русия се отказа да напада Украйна". Нещо като вица, за оня дето ръсел със захар срещу крокодили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи