НАТО няма да влезе във война с Русия, ако не нападне страна от Алианса

НАТО няма да влезе във война с Русия, ако не нападне страна от Алианса

Столтенберг свика утре среща високо равнище заради агресията срещу Украйна

 

Столтенберг предупреди Русия да не посяга на страни от Алианса, защото ще влезе във война с всички


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес на пресконференция в Брюксел, че Алиансът не се готви за война с Русия, но е свикал утре виртуална среща на високо равнище, за да се координира колективен отговор  срещу руското нашествие в Украйна.

 

Той одобри сдържаността на Украйна пред руските провокации и изрази "солидарност с украинския народ и неговото правителство". Страните от НАТО ще продължат да доставят въоръжение и други помощи на Украйна, но няма да изпратят войски на терен. Ако обаче някоя от тях бъде нападната, НАТО ще приложи своята клауза за колективна отбрана.

 

"Имаме в бойна готовност повече от 100 съюзнически изтребителя и над 120 кораба от крайния Север до Средиземно море", каза Столтенберг. Той определи сегашната криза като "най-опасния момент за европейската сигурност от поколения".

 

Преди пресконференцията НАТО разпространи декларация, в която се казва: Свикахме днес консултации по член 4 от Вашингтонския договор. Решихме, в съответствие с нашето отбранително планиране за защита на всички съюзници, да предприемем допълнителни стъпки за повишено укрепване на възпирането и отбраната в целия пакт. Нашите мерки са предпазни, съразмерни и не целят задълбочаване на конфликта. Според текста руската атака "представлява акт на агресия срещу независима мирна държава". Осъждаме и Беларус, че позволи това нападение, се добавя в текста. НАТО определя военните действия в Украйна като тежко нарушение на международното право, включително на Устава на ООН, което е в пълно противоречие с ангажиментите на Русия в Заключителния акт от Хелзинки, Парижката харта, Будапещенския меморандум и Основополагащия акт НАТО-Русия.

 

Призоваваме Русия незабавно да прекрати военните си действия и да изтегли всички свои сили от и около Украйна, да спазва изцяло международното хуманитарно право и да позволи безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ за всички нуждаещи се. Решително осъждаме Русия, че призна отцепническите области в Източна Украйна. Това допълнително нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна и противоречи на споразуменията от Минск, подписани и от Русия. Съюзниците никога няма да приемат това незаконно признаване, се допълва в изявлението.

 

Руските ръководители трябва да понесат пълна отговорност за последствията от своите действия. Русия ще плати много висока икономическа и политическа цена, се посочва в текста.

 

"Разгръщаме допълнителни отбранителни сухопътни, морски и въздушни сили в източната част на алианса. Повишихме готовността на нашите сили, за да реагират на всякакви непредвидени действия. Решихме, в съответствие с нашето отбранително планиране за защита на всички съюзници, да предприемем допълнителни стъпки за повишено укрепване на възпирането и отбраната в целия пакт. Нашите мерки са предпазни, съразмерни и не целят задълбочаване на конфликта", пише в документа.

 

Нашият ангажимент към член 5 от Вашингтонския договор е непоклатим. Обединени сме, за да се защитаваме взаимно, завършва изявлението, което има предвид клаузата, че нападението срещу една съюзна държава се смята за нападение срещу всички в НАТО.

 

Лидерите на Г-7 обмислят санкции

 

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща „подкрепа и помощ“ за Украйна в разговор с президента Володимир Зеленски малко след като Русия започна инвазията в страната. В разговора между двамата, който се проведе в четвъртък сутринта, Байдън каза, че Вашингтон „ще продължи да предоставя подкрепа и помощ на Украйна и украинския народ“, както и че САЩ и съюзническите партньори ще „наложат тежки санкции на Русия“, след като лидерите на Г-7 се срещнат по-късно днес. 

 

Президентът ще участва във виртуална среща с лидерите на Г-7 преди да произнесе обръщение, за да обяви „по-нататъшните последици“ за Русия. САЩ и няколко други западни страни вече обявиха санкции срещу руски юридически лица и служители тази седмица.

 

 

 

 

Коментари

 • Eisblock

  24 Фев 2022 18:32ч.

  Нищо ново не са научили, нищо старо не е забравено. Да пази Бог добрите хора под петите на подобни смахнати бюрократи. Тяхното вредоносно влияние, отровата от действията им поразява неукрепналите психики, дефицита на интелигентност, липсата на собствени мисли, разсъждения и способността за заключения. Примера е тук, по-горе... Декламатор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  24 Фев 2022 18:37ч.

  Ми защо беше това насъскване на укрите, сега какво правим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  24 Фев 2022 18:43ч.

  Яяя тия нали щяха да пазят Украйна .. извинението било като задника, всеки си го носел. Дори и великия 'Алианс' НАТО. Казано накратко - нато( вече с малки букви ) посрались! Дементиралия дрънкаше оръжия и повтаряше санкции ние ще пазим ще нападаме ще възпираме .. ама набързо по самолетите и право към Вашингтон. Напомня ми за Афганистан - а на вас?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На мен

  25 Фев 2022 2:32ч.

  ми напомня за Сайгон

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е значи ще трябва да изключите онези "трибалтийские вымираты"

  24 Фев 2022 18:56ч.

  А ако изключите и България от НАТО цена няма да имате :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сбогом, нато

  24 Фев 2022 19:11ч.

  НАТО е в мозъчна смърт. Единствената защита му останаха бандеровояците. Ислямистките кучета Русия вече ги утилизира. Останалото е гей прайд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  24 Фев 2022 19:26ч.

  Язък им на вресльовците, че цял ден си късаха ризите ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страните от НАТО ще продължат да доставят въоръжение и други помощи на Украйна...

  24 Фев 2022 19:38ч.

  Този ултра-олигофрен ли е или да ? Как ще стане тази работа с "доставянето на оръжие" ? Иска ядрен удар в мордата ли ? Ужас ! Как попаднахме в "алианс" управляван от пълни дебили ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО

  24 Фев 2022 19:49ч.

  Абе знаем само да се дървим, ама дойде ли момента за бой ...оцапваме гащите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "НАТО няма да влезе във война с Русия"

  24 Фев 2022 20:03ч.

  НАТО не може да влезе във война с Русия. От Сирия, Афганистан и особено от днес само платените русофоби в България /се правят, че/ не разбират цялата ви агресивна несъстоятелност. Айде ти у банката, а останалите кой откъде е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя от снимката

  24 Фев 2022 20:07ч.

  Поне си заработва по-висока пенсия. А на Шолц-ите по форумите дали им броят поне по 29 сребърника?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИЗНЕНАДА!?

  24 Фев 2022 20:10ч.

  А аз бях сигурна, че само един взвод яки негри-терминатори ще стигне да отблъсне рашките чак до Урал или поне до Байкал (каквото и да значат тия имена)?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  24 Фев 2022 20:48ч.

  То не бяха американци, то не беше чуден народ, имат се като елфи. Всъщност за алчни, злобни, лъжливи и двулични, а за почтеност и съпричастност нямат наченки в чипа си. Още през 1990 г. прогнозираха, че България ще намалее до 5 милиона население. Още тогава някой по-вещи лица казаха: " Те не прогнозират, те го правят"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мен

  24 Фев 2022 22:13ч.

  И ако руската армия влезе в полша например, пак няма да воювате, чиновнико столтенбелг. Защото ви е страх, и защото не ви пука за поляци, украинци, българи и тем подобни. Като стане напечено, всичко излиза наяве, и лицемерието също

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100 съюзнически изтребителя

  24 Фев 2022 22:38ч.

  Маразъм. А някога превъзхождаха Русия в авиация, в пъти... Су 27 , Су 30 , Су 35 , Миг 31 , Су 57 - ще ви пометат. Кратко и ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  25 Фев 2022 7:21ч.

  Тоя какво се репчи, като няма да се намесва? Сега ще дърпате опашката Путин да нападне НАТО ли? Откачени ли са тия, на коя планета живеят? И как се намира нормален човек още да им вярва? Само че и Путин да нападне НАТО, пак ще си подвие опашката. Щото е подло да създаваш надежди у украинците, а като стане напечено, да ги пратиш "на гуй", както казват "враговете" им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи