НАТО: Най-голямата руска подводница е излязла за изпитания на торпедо с ядрена бойна глава

НАТО: Най-голямата руска подводница е излязла за изпитания на торпедо с ядрена бойна глава

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Командването на НАТО е изпратило предупреждение до съюзниците си относно мобилизацията на руската ядрена подводница К-329 "Белгород", която носи оръжие, известно като "Паладин на апокалипсиса". Алиансът предполага, че "Белгород" е излязла в Арктика, за да изпробва торпедо с ядрена бойна глава "Посейдон", което може да измине 10 000 км под вода, пише италианският в. "Република", като се позовава на източници от НАТО.

По данни на американското разузнаване руската подводница е изчезнала от базата, за да проведе в района на Карско море изпитания на ракетното торпедо "Посейдон", известно под кодовото име "Статус-6". Според военни експерти това оръжие ще принуди съюзниците от НАТО да преразгледат концепцията за планиране на военноморските сили на Алианса.

"Това е изцяло нова категория оръжия, която ще наложи промяна в принципите на планиране на западните военноморски операции, което ще доведе до нови изисквания и нови средства за противодействие", твърди американски военен експерт.

Подводницата К-329 се смята за прототип на нова концепция за водене на война, която Русия разработва в условията на напрежение със САЩ. Наблюдателите отбелязват, че Русия, която не разполага с големи самолетоносачи или крайцери, които да се конкурират с ВМС на САЩ, се е съсредоточила върху усъвършенстването на подводниците.

"Белгород" постъпи на въоръжение в руския флот на 8 юли 2022 г. Всъщност това е най-дългата подводница в света - дълга 184 метра и широка 15 метра, тя може да се движи под вода със скорост от около 60 километра в час и е способна да остане под вада около 120 дни, без да се налага да се издига на повърхността. А витлата й се смятат за иновативни, тъй като са проектирани да не бъдат засичани от сонари.

Дължината на подводницата не е въпрос на преследване на рекорди, а на носене на първите в света ядрени стелт торпеда и оборудване за събиране на разузнавателна информация.

 

Снимка: Минобороны РФ

Суперторпедото е проектирано така, че да избягва инфрачервеното сателитно наблюдение на САЩ. Според руски източници торпедото е способно да достигне целта си на междуконтинентална дистанция на дълбочина над 1 км със скорост 60-70 възела (110-130 км/ч). 

Когато "Посейдон" достига крайбрежието, експлозията на многомегатонната бойна глава предизвиква "ядрено цунами", способно да унищожи живота на обширни територии. Освен това торпедата могат да бъдат оборудвани с конвенционални бойни глави, като в този случай те могат да бъдат насочени срещу групи самолетоносачи, крайбрежни укрепления и инфраструктурни съоръжения.

В крайна сметка наблюдателите отбелязват, че пускането на подводницата "Белгород" на вода за тестване на новото торпедо ще позволи на Кремъл да демонстрира оръжие, срещу което няма защита, и по този начин да получи предимство в противопоставянето със Запада.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Куци Коньов

    03 Окт 2022 13:31ч.

    Русия вече скъса с лъжливия псевдодемократичен Запад и играе вабанк. Да му мислят евроатлантиците, които поддържат в непрекъснат страх гражданите в своите страни, за да оправдават дрънченето на оръжия. Все едно Русия смята да удря умишлено цивилни, а всъщност точи зъби именно за натовските бази и оръжия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • саса

    03 Окт 2022 13:41ч.

    Дементният джо бидон честити "победата" на скандалния кирил 5коф!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо

    03 Окт 2022 15:19ч.

    ви припари на Границата... а когато искахте да сте на руската граница, бяхте неудържими и беше естествено нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    03 Окт 2022 15:32ч.

    Доколкото разбирам двете крайбрежия на САЩ са незащитими.Мисля е пропусната важна характеристика на Посейдоните?Могат при достигане на зоната за поразяване да отлежават неопределено време.Получава се нещо като миниране с ,,ядрени Цар бомби'' на цял континет.Какво могат да направят САЩ?Да не изпускат и за секунда подводницата!Могат ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    03 Окт 2022 15:35ч.

    Нищо не могат да направят. Подводниците са практически невидими. Тази са я видяли, защото руснаците нарочно са решили да им я покажат. Освен нея, сигурно има още 5-6 (или 20), които нито се виждат, нито ги знаят къде са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    03 Окт 2022 15:46ч.

    Тектонически най-уязвимите места по източното и западното крайбрежия на САЩ са ядрено минирани и то отдавна - още преди 50 и повече години. От време на време минава някоя подводница да попрегледа зарядите и провери караула - стада от китове и акули, възпитаници на ГРУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изпитания на ракетното торпедо "Посейдон"

    03 Окт 2022 15:59ч.

    Мислят ли, когато пишат тези глупости?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи