НАСА и Роскосмос се договориха да продължат съвместните полети до 2025 г.

НАСА и Роскосмос се договориха да продължат съвместните полети до 2025 г.

НАСА и Русия се споразумяха да удължат съвместните полети до Международната космическа станция (МКС) до 2025 г., предаде АФП, като цитира Роскосмос. Подписани са два анекса към споразумението между Русия и НАСА за полети до МКС. Международната космическа станция е модел за международно сътрудничество с участието на Европа, Япония, САЩ и Русия. Предвиждаше се тя да бъде изведена от експлоатация през 2024 г., но НАСА изчисли, че може да функционира до 2030 г.

"С цел да се запази надеждността на работата на МКС като цяло" и да се гарантира присъствието на поне по един представител на Роскосмос и НАСА на съответните сегменти на станцията, "през 2023 г. беше постигнато споразумение с американските партньори за удължаване на съвместните полети до 2025 г.", се казва в прессъобщение.

Русия обяви през юли 2022 г. намерение да се оттегли "след 2024 г." от МКС, където постоянно има нейни космонавти и ключова роля. Заради това създаването на нова руска орбитална станция се представя като приоритет от Роскосмос.

През октомври руският президент Владимир Путин обяви, че първият сегмент на тази нова руска космическа станция трябва да бъде изведен в орбита през 2027 г., като обеща да продължи да покорява космоса въпреки неотдавнашните неуспехи, припомня АФП.

Космическият сектор на Русия, който в миналото беше гордостта на страната, от години страда от проблеми с финансирането, корупционни скандали и неуспехи, сред които загубата на лунната сонда "Луна-25" през август т. г.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • "войната" е за пред балъците

    29 Дек 2023 8:44ч.

    В реалността е ДОГОВОРНЯКЪТ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    29 Дек 2023 8:52ч.

    В полята около Бахмут какъв спретнат космодрум може да направят....Те за това и двете страни много усърдно се стараха месеци наред да подравнят качествено терена...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • галакси

    29 Дек 2023 9:50ч.

    Само за глупаците не е ясно ,че без решаващата помощ на братушките САЩ няма как да поддържат изпращане на астронавти в космоса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • • ВАЛЕРИЙ ИЛЬИН ИСТОРИЯ И КУЛЬТУРА

    29 Дек 2023 12:17ч.

    ВАЛЕРИЙ ИЛЬИН ИСТОРИЯ И КУЛЬТУРА Как астронавтите на NASA се разхождаха на Луната ... • https://www.fondsk.ru/news/2023/04/12/kak-astronavty-nasa-po-lune-guljali-58994.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тъй тъй

    29 Дек 2023 13:58ч.

    всичко е хибридна история...бойните действия и оръжия не пречат да се поддържат каналите за връзка..кво ся ще унищожаваме планетата и живота ли...ми и при втората СВ хитлер си преговаряше със запада задкулисно...че и на сталин правеше предложения-напр.да освободи сина му от плен срещу фелдмаршал паулус...а за договорняка...имате много здраве...всеки гледа да си постигне интересите...така,че договорняк може да има-вовата взема окрия и се договарят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи