Народното събрание ще гласува кабинета „Денков – Габриел“. "Възраждане" на протест пред парламента

Народното събрание ще гласува кабинета „Денков – Габриел“. "Възраждане" на протест пред парламента

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Парламентът гласува кабинета „Денков – Габриел“ на извънредно заседание от 13 часа. В дневния ред са включени три точки - избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет на Република България.

Припомняме, че до тук се стигна, след като в понеделник ПП-ДБ върнаха папката на президента Румен Радев, а час по-късно той издаде указ. 

По думите на председателя на Народното събрание Росен Желязков процедурата е позната – представя се кандидатът за министър-председател, а той представя кандидатите за министри и структурата на кабинета.

Според него кандидат-премиерът може да направи политическо обръщение и декларация или да представи приоритетите на управлението, след което има възможност за дебат и се провеждат гласуванията – за министър-председател, за структура на кабинет и за персоналния състав, уточни Желязков.

Президентът Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание.
 
След церемонията по полагане на клетва в сградата на Народното събрание, държавният глава ще приеме на „Дондуков 2“ състава на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев, назначен на 3 февруари 2023 г.

Сега ГЕРБ имат 69 народни представители, „Продължаваме Промяната-Демократична България” останаха с 63 места, след като Радостин Василев напусна. Така, общо двете формации имат мнозинство от 132-ма депутати. Хипотетично, ако добавим и ДПС, стават 168.

За първи път страната ни ще има премиер на ротационен принцип. Ще има един вицепремиер – Мария Габриел и 20 министри.

Какви са нагласите на останалите политически сили в Народното събрание.

„Има заявено политическо мнозинство. Така, че тук въпросът е на решение и това, което ще видим на таблото. Дано това, което видим утре, да бъде по-успешно”, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Мандатоносителите увериха, че са сигурни в състава и очакват подкрепа. „На много високо ниво са всички участници в този проектокабинет. Надявам се, че това ще бъда оценено и ще бъде гласувано положително”, коментира акад. Николай Денков от ПП-ДБ, номиниран за премиер.

Подкрепа ще търсят и за конституционна реформа. Засега имат одобрението на ДПС, които обаче още не са решили как ще гласуват за правителство.

„Няма никакъв шанс това правителство да постигне успех, ако не работи в тясна координация с партиите в парламента, включително с ГЕРБ-СДС”, допълни Денков.

БСП днес отказа коментар, но още миналата седмица от партията заявиха, че няма да дадат подкрепа за проктокабинета. Колкото до конституционната реформа изчакват да чуят предложенията. На същото мнение са и от „Има такъв народ”.

„Нека първо да направят това отвратително правителство, после ще видим какво ще ги правим. Така или иначе конституционната реформа си е конституционна реформа и ние си имаме някакви цели”, уточни Тошко Йорданов.

Целият министерски състав име по име разкритикува и председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов в профила си във Facebook.

„Британски граждани, хора на пряка издръжка на американското посолство, откровени американски агенти и шпиони. Уважаеми сънародници, това ли избрахте вие? Тези 60%, които не гласувахте – доволни ли сте?”, написа лидерът на партията във Facebook.

От „Възраждане” изпратиха и позиция, в която съобщават, за протести пред Народното събрание. Първият ще се проведе утре в 12.00 ч., точно преди гласуването на кабинета.

Демонстрация имаше и днес пред Президентството при връщането на мандата.

Протестът беше срещу новия проектокабинет. Той беше организиран от коалиция „Левицата!”. Стигна се и до напрежение. Един от протестиращите, облечен с расо и с кръст в ръка, се опита да мине през полицията и да стигне до съпредседателите на ПП-ДБ, но без успех.

Голямо е недоволството и при нас, и при тях (бел.ред. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ), но трябва да се вземат държавнически решения. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" лидерът на СДС - проф. Румен Христов по повод проектокабинета "Денков", който предстои да бъде гласуван на извънредното заседание на Народното събрание на 6 юни.

"Това е държавническо решение, взето и от ръководството на ПГ на ГЕРБ-СДС и двете отделни партии, както и от колегите от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. На никого не му е лесно. Въпросът е, че ние през тези години, знаейки, че имаме обща цел, обща идеология до голяма степен, хора с дясно мислене сме, не трябваше да изричаме всички тези заклинания и всички тези обиди едни спрямо други, защото после трудно обясняваш, че се налага да работиш, а то друг избор няма, трябва да работим заедно", коментира Христов.

Държавният глава Румен Радев също ще дойде в парламента, за да присъства на гласуването на кабинета. Ако то премине успешно, Радев планира да покани на разговор членовете на служебния кабинет. В зависимост от това кога ще свършат гласуванията в парламента ще се решава дали предаването на властта по министерства да е същия ден или да се отложи за сряда.


Източници: dariknews.bg, epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • Успех на евроатлантическия

    06 Юни 2023 10:34ч.

    кабинет и очаквам по католическите коледни базари да плащам с евра, изтеглени от БГ банкомат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе

    06 Юни 2023 12:03ч.

    Както се развиват нещата на фронта, може да плащаш и в рубли! Ако си останал жив, след предстоящите авантюри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаш все още избор

    06 Юни 2023 12:53ч.

    Билети за Русийката има вече само през Истанбул, Вагнер наема на 2800 омразни долара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Имаш все още избор

    06 Юни 2023 13:46ч.

    А ти можеш да отидеш в Украйна през Румъния и да се присъединиш към укронацистите. Умри и натовците ще те почитат като герой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има много българи, които се бият

    06 Юни 2023 14:13ч.

    За Украйна и умряха, но нито един бг рубладжия. Само по форумите се биете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    06 Юни 2023 10:57ч.

    Казвате, че това е държавническо решение или ако трябва да сме точни държавно поведение, НО на коя държава бре?! Не, не е на България, а на държавите изповядващи евроатлантическите ценности, което ще рече и на нашият псевдоелит! Но това не е България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страполена Кирува

    06 Юни 2023 11:04ч.

    Имахе един дебелан-академик...тва джудже отсщото дс котило ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    06 Юни 2023 11:24ч.

    Реквием за България. Не народ, а мърша! Ако днес не излязат с тояги си жертват децата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Децата са ви

    06 Юни 2023 12:55ч.

    На Запад и ако можеха да прочетат комунистическите дивотии щяха да ви спрат субсидията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Недърта ми реститутке с чене и бастун, децата ни не са на Запад

    06 Юни 2023 13:05ч.

    Там са само децата на прозападните, тези, които са предатели в душата си, които са ги възпитали така, щото да могат да емигрират и да станат предатели и те. Нашите деца са тук, в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Децата са ви

    06 Юни 2023 13:10ч.

    Още едно същество, което изпитва животински страх от комунистите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде портиера

    06 Юни 2023 14:15ч.

    На Митрофанова се обади. Колкото на Нинова отрочето е в България, толкова и твоите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ферди

    06 Юни 2023 11:32ч.

    А как така на протест? Няма ли да влязат поне да натиснат едно "против"? Не че има значение, но въпросът е принципен. Пък после пак да си протестират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Израждане е на заплата

    06 Юни 2023 12:58ч.

    На Герб - 2/3 от гласуванията са им гербаджийски. Трето крило на вилата прави Копейкин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    06 Юни 2023 11:37ч.

    Бойко мъжкаря сам се наведе на педалите. Да му е честито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До секс все пак се стигна

    06 Юни 2023 14:09ч.

    Псуваха се на майка, подебаваха се и накрая се ….залюбиха (за да не кажа нещо друго).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За кон, а не за лъв

    06 Юни 2023 12:26ч.

    Молеца и Жирафа се разбрали да се мивката през 9 месеца. В отпуск излиза жирафа, но след като........, в майчинство кой ще бъде, предполагам молеца. Абе ,каква е тази комбинация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    06 Юни 2023 12:42ч.

    Рано сутрин редовно се разнасяше ужасеният вик на Николай Денков, който се събуждаше и внезапно се опомняше къде се намира. Не че сградата на Народното събрание беше студена, не че беше влажна и смърдеше на ГЕРБ и ДПС. Просто тя се намираше насред София, той трябваше да получи мандат, а колесник не се очакваше в близките два милиона години. Тъкмо влизаше в залата да си получи мандата, когато забеляза внушителното проблясване на светлини през облаците. Докато гледаше, вторачил се с изумление и възторг, в небето, един дълъг сребрист кораб се спускаше в хладния утринен въздух бавно и безшумно, разгъвайки дългите си крака плавно в технологична балетна стъпка. Корабът се приземи леко и малкото шум, който издаде, замря, като че ли приспан от утринното спокойствие. Показа се стълба. От кораба заструи светлина. В люка се появи силуетът на висока фигура. Тя слезе по стълбата и застана пред Денков. „Ти си смотаняк, Денков“ - простичко каза фигурата. “Хъъ?“ успя да произнесе той. Извънземното направи гримаса и погледна за справка в нещо като папка, която държеше в тънките си вретеновидни извънземни ръце. „Николай Денков?” - попита то. Денков безпомощно кимна с глава. “Николай Денков Денков?” - излая извънземното. “Ъъъъдаъъъъ…” - потвърди Денков. “Ти си смотаняк” - повтори извънземното.- “Абсолютен гъз.”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любомир Русев

    06 Юни 2023 13:25ч.

    Да, Дъглас Адамс го е казал подходящо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София е новият Кабул

    06 Юни 2023 13:07ч.

    Но летището е далеч от жълтите павета...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    06 Юни 2023 13:18ч.

    Коалиция "Мутри, Шарлатани и Далавераджии" ще спасява България от мафията и корупцията... Да беснееш или да не беснееш? Това (не) е въпросът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко ще си проличи днес

    06 Юни 2023 14:13ч.

    Ако има политици, за които справедливост и морал са от значение, те няма да влезнат в залата, и няма да участват в гласуването на тази измама. Защо ИТН, БСП и Възраждане, след като не са съгласни, не излезнат от залата? Нека мошениците гласуват за себе си, да си управляват себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    06 Юни 2023 16:07ч.

    Като излязат от залата, само ще гарантират избирането на правителството, защото ГЕРБ и ПП-ДБ имат 131 депутати - предостатъчно за кворум и избирането на правителство. Но ако всички 240 депутати са в залата и част от ГЕРБ и ПП-ДБ гласуват "против" или "въздържал се", може и да не съберат нужните 121 гласа "за" и правителството да не бъде избрано. Именно отсъствието от залата ще осветли скритите съучастници на мафията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май наистина вони на мърша

    06 Юни 2023 14:14ч.

    Отново за: 1. резултатите от изборите при съобразената активност, 2. настроенията в обществото, 3. отвратителните развития след изборния ден, 4. очакваното гласуване днес в парламента и какво би било действително то ако ВСИЧКИ български граждани реално изкажат позиция; 5. СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ЗА МНЕНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ. Снощи в темата за АЛфа Рисърч са направени много ценни наблюдения и забележки. Бяха направени допълнително проучвания, съобразени са множество фактори и допускания - примерно от 60 % негласували на изборите, примерно 10 % (нарочно има включен бонус) биха гласували все пак за това правителство. Герб избиратели са предвидени почти 100 % "ЗА", но при ППДБ ще има разделяне. Разделение ще има също и при избирателите на ДПС и ИТН. Тоест, ако някой претендира, че действително е постигнал едно НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНО ПРОУЧВАНЕ, то резултатите биха гравитирали около: 26 % от гражданите на РБ ще подкрепят правителството; 56 % ще са "ПРОТИВ"; 18 % ща са "КОЛЕБАЯ СЕ". Всичко това при приемане, че изборите са били честни, а не Ала-Бала. В тези резултати има БОНУС в полза гласуване "за" правителство. Ако Бог беше правил избори и социологически проучвания в страната ни, подкрепата щеше да е само около 20 % от гражданите. Толкова за "ДЕМОКРАЦИЯТА" в България. Толкова за "ЦЕННОСТИТЕ"! Толкова за "СУВЕРЕНИТЕТА"! А сега проследете гласуването в парламента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освен това

    06 Юни 2023 14:22ч.

    "Посолството" си изпълни обещанието. Наложи световно медийно затъмнение над протеста на Възраждане днес. Не се показват никакви кадри, нито в сайтове, нито видеорепортжи, нито в т.нар."национални телевизии". Ако това не в повод з разследване от българските институции, аз не знам за какво и кого работят. Ние да не сме индианци за партньорите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БЪЛГАРИН

    06 Юни 2023 14:23ч.

    Правителството, което се задава има две основни задачи: – да вкара България във война с Русия; – да ликвидира държавата България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За това правителство

    06 Юни 2023 14:41ч.

    Не си струва да се гласува против. Най-доброто което могат да направят нормалните депутати, е да излезнат от залата. И президентът да откаже да присъства на тази голяма измама. Не заслужават присъствието му тези измамници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На протест

    06 Юни 2023 18:12ч.

    Дано сте престанали да пишете защото сте били на протеста. Връщам се оттам. Присъствието на граждани беше забелязващо се, но далеч от необходимото. Субективната ми преценка на присътвието +на око+ беше 600 човека около 13,15, когато дойдоха най-много хора. Традиционно, към часа на обявеното начало, присътвието беше доста скромно. Посрещнахме "мило и топло" депутатите. Мнозинството от тях видимо се чувстваха ужасно дискомфортно и бърза да се скрият в централния вход. Имаше и долни копеленца, които се подсмихваха нагло и правеха снимки на гадната тълпа. Много "любов" събра и президентът, който пристигна минути преди 13.00. Сред Мнозинството имаше хора от всяка възраст. Очаквах по-масово представяне на студентите, което не се случи. Вероятно целият им човешки ресурс е съсредоточен да дебнат лоу коста и воаяжите. Когато едно общество "успее да оперира" социалната чувствителност и революционния дух на младите, играта приключва. Възраждане бяха очевидно в залата, навън нямаше техни представители преди започване на заседанието. Вероятно ще дойдат след това. От медиите бяха представени БНТ К1, Евроком - те имаха дори 2 снимачни екипа, Нова. Знамена, вувузели, свирки, попържни! Моля да допълнят впечатления и други колеги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кръв

    06 Юни 2023 18:51ч.

    Хората се питаха за донесени брадви и дръвници! Жени плачеха! Едър мъж с вид на месар се провикваше сегиз-тогиз: Доведете ми ги! Попитах нарочно и се разбра, че тълпата са готви за кървавото зрелище по отрязването на ръцете на Делян Добрев и онова дребното бивше бесепарче, все му забравям името!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи