Народното събрание реши: безплатни учебници от 1 до 12 клас

Народното събрание реши: безплатни учебници от 1 до 12 клас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Учебниците да станат безплатни за всички ученици от 1 до 12 клас, реши Народното събрание. Решението беше прието единодушно със 190 гласа "за "  и влиза в сила от учебната 2024-2025 година.

Досега безплатни учебници имаше само за учениците до 7 клас. Разходите за учебниците за класовете от 8-ми до 12-и ще възлизат на 80 млн. лв. за първата учебна година от прилагане на законопроекта и съответно по 8 млн. лв. за втората и третата година от ползването на учебниците.

Депутатите решиха и да увеличат периода за изготвяне на стратегия за развитие на учебната институция. Досега тя беше за 4 години, но вече ще се изготвя за 5 от педагогическия съвет. Парламентът записа стратегията за развитие на детската градина или училището да съдържа насоки по следните въпроси: качество на образованието и мерки за неговото повишаване; патриотично възпитание; формиране на национално самосъзнание и общочовешки ценности на децата и учениците. Сред целите на документа са и осигуряване на условия за физическа активност и участие в спортни дейности; предоставяне на равни възможности за обучение и/или възпитание; приобщаване на деца и ученици; противодействие на тормоза и насилието; превенция на риск от ранно отпадане от системата на предучилищното и училищното образование.

След приемането на законопроекта лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари на депутатите за единодушието, особено "след острите реплики и обиди от сутринта". Показахте, че можем да направим нещо добро заедно за децата, каза тя.


Източници: БНР, Дневник

 

 

 

Коментари

  • тралала

    27 Яну 2023 15:26ч.

    Разбира се, тъкмо ще им остават пари на по-големките ученици за цигари и кафе. Масово виждам ученици и ученички по кафенета или в междучасие, които пият кафе и пушат цигари. А немислещите им родители ще гласуват за партиите, които са предложили тази глупава идея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 112

    27 Яну 2023 16:48ч.

    Да не би да мислите, че учениците сами си купуват учебниците?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от ефектите е, че

    27 Яну 2023 15:45ч.

    Това, заедно с наличието на сума учебници за едно и също и поръчката в частни печатници, е една голяма парична черна дупка. А със специални предмети какво правим, или тях вече окончателно ги ликвидирахме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    27 Яну 2023 16:55ч.

    Ще имат по 2000 лева за смартфони всяка година! Нашите родители да не би да не са плащали за учебници и книги. Две стаи имам с книги.... Трябва просто да махнат ДДС на учебниците и помагалата, както е в повечето балкански държави, за другите не знам. Виж, за социално слабите семейства учебниците трябва да са безплатни, както и други неща. Но да си сменят джиповете всяка година и да не плащат учебници не е редно....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ох Мери-и-и-и, Мери

    28 Яну 2023 1:00ч.

    Не бе, душичко златна! Не! ДДС трябва да бъде премахнат изцяло, защото чрез този косвен данък /измислен от французин/ бюджета го пълним аз и ти, пиленце. При това между 70% и 80% в приходната му част. Да, миличка - в тези проценти хазната се пълни на първо място от ДДС, след това от данък общ доход, след това на акцизи и някои други данъци. Ако си наясно, тези данъци се поемат като крайна тежест от мен и теб. За ДДС и акцизи косвено, като крайни потребители, за данък общ доход - пряко, като получатели на дохода. Т.нар. "бизнес" пълни бюджета в останалата му част с данък върху печалбата. Т.е. - 20-на процента. А би трябвало, както ни оревават вече 33 години /какво велико чудо било това - "бизнеса"/, данъка върху печалбата да е с тежест поне 70% в приходите на бюджета. Но не е. И няма да е, докато приемаме безрезервно, че въпреки всички негативи, по-добро от капитализма и "демокрацията" нямало. А то има. При това съвсем наскоро, по времето на соца, бяхме в условия на истинска демокрация. Сега за това само може да се мечтае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bokluc

    27 Яну 2023 18:44ч.

    всъщност хората искат евтина и качествена храна като при бай тошо (тогава най-добрата в света и продавана на западните изроди на безценица) , а не залъгалки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    27 Яну 2023 22:21ч.

    Не е толкова важна цената колкото съдържанието.Но при тази натрапена ни образователна система като че ли нищо не е важно,всичко е брак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    28 Яну 2023 1:39ч.

    Болшинство от учениците имат непоносимост към учебници, друга част не знаят за какво служат, трети не могат да четат, четвърти не помнят къде са ги хвърлили, масово не се и купуват, което е болка за издателствата. Що не вземат да построят детска площадка в парламента, популярно е още сред кметьовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    28 Яну 2023 1:41ч.

    Едно време ги ползвахме по няколко випуска едни и същи. Да ги ползват, да ги връщат или да ги плащат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    28 Яну 2023 9:34ч.

    До Ох Мери-и-и-и, Мери 28 Яну 2023 1:00ч. Горе-долу те разбрах, благодаря, все пак не съм финансист. В повечето балкански държави ДДС върху основните храни, лекарствата, книгите, учебниците, билетите за театър, опера и т.н. е много по-нисък, затова цените на най-необходимите потребителски стоки са поносими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи