Народният театър излезе с позиция за уволнението на Александър Морфов. Явор Гърдев остава щатен режисьор

Народният театър излезе с позиция за уволнението на Александър Морфов. Явор Гърдев остава щатен режисьор

Снимка: БТА

"Саботирането на новото ръководство на Народния театър "Иван Вазов" и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков": това се казва в позиция на Народния театър "Иван Вазов" по повод скандала между дисциплинарно уволнения главен режисьор на театъра Александър Морфов и напусналата пиар специалистка Велислава Кръстева. Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър „Иван Вазов“.

"След дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел „Връзки с обществеността“. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър „Иван Вазов“", посочват от НТ "Иван Вазов".

От там допълват, че позицията „Главен режисьор“ е била създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев. Това е било част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи.

„Главен режисьор“ е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра.

За съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство", се казва в позицията на театъра.

Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост Александър Морфов е подписал договори, касаещи творческите му ангажименти към Народен театър „Иван Вазов“, свързани с възстановените негови постановки на спектаклите „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“, които остават част от репертоара на театъра, посочват от НТ "Иван Вазов".

Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър „Иван Вазов“.

Цялата позиция на Народен театър "Иван Вазов" вижте ТУК.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • rusnak

    01 Март 2023 10:36ч.

    Да ги махат всички тези жълтопаветни некадърници от Народния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванова

    01 Март 2023 10:49ч.

    напълно съм съгласен с вас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коколино

    01 Март 2023 10:51ч.

    Сигурен съм, че много театри ще искат да имат в програмата си спектаклите на Морфов. А "народницте" могат вместо представления да четат на зрителите си декларации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селянка

    01 Март 2023 12:12ч.

    Поживьом - увидим. А дали режсьора Морфов ще пожелае да работи в тези театри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За чий народ е "Народен"...?

    01 Март 2023 13:06ч.

    За картинките от зградния му фон??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • T. Rolev

    01 Март 2023 15:14ч.

    Това трябваше да сторите отдавна, г- н Василев. В театъра няма място за политика ни ихулигани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Василев пък какво изобщо е направил за този театър?

    02 Март 2023 7:21ч.

    Освен, че е съименник на Зуека, за друго това име Васил не ми говори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    01 Март 2023 18:10ч.

    Няма нищо изненадващо във финала на крамолата между Василев и Морфов, една кратка вражда, равновесно затихнала като успокоен от търкалянето си по пода портокал. Но нека първом да се вгледме в лицата на двамата главни герои. От едната страна е кротката, смирена физиономия на Василев - типичен канцеларист, чиновник с окръглена, залисяла, послушна глава. Обича смирено да седи и пърди на бюрцето си, само в компанията на мълчалив фикус. Типичен послушко, но склонен към коварство ако го оставиш за по-дълго да се усамоти в кенефа. От другата страна на крамолата е Морфов - артистичен, излъчващ усещане за неотменна свобода. Леко превъзбуден, понякога и повечко, но обикновено някъде около алегро ма нон тропа - един-два промила . Неимоверна глупост е да впрегнеш тези две разнородности за да теглят една каруца. Но някой го стори. Учудваме Морфовото лекомислие да заработи заедно с Василев. Всеки прави грешки. Артисът така и не се възползва от грешна си стъпка. Можеше, докато е главен режисьор, да включи Василев и Велислава заедно в сцена от своята нова Антигона. Феноменалният Василев в ролята на цар Креон, чичо на Антигона. Той е глуповат велможа, седнал на трона поради случайна прищявка на съдбата. Случайност е и неговата учинайка Велислава , която той е взема в двореца си. Дава й е дори собствена врата, много удобна за писане. Тя, Велислава де, не вратата се върти около Креон. Гола и брутално епилирана. Единственото й останало окосмяване, освен боядисаната като сако на гарван коса, са двете вежди. На корема си тя носи виртуозна татуиравка - комин на ТЕЦ, върху който е кацнал очилат сокол. Морфов не успя да вмъкне тези два персонажа в древногръцката трагедия и затова сега е свободен артист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой по-точно от Народния театър изразява тази позиция?

    02 Март 2023 6:53ч.

    Много артисти в Народния театър не са на тази позиция. Директорът трябва да напусне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кой е Васил василев

    02 Март 2023 7:19ч.

    Че се не сещам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи