Наришкин: Киев и ЮНЕСКО са се договорили да изнесат реликви от Киево-Печерската лавра в европейски музеи

Наришкин: Киев и ЮНЕСКО са се договорили да изнесат реликви от Киево-Печерската лавра в европейски музеи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Киевските власти са се договорили с ЮНЕСКО да изнесат в музеи в Европа християнски ценности от Киево-Печерската лавра, включително и съхранявани там реликви. Това се посочва в изявление на ръководителя на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, разпространено от пресслужбата на службата.

По-конкретно Наришкин посочи, че според постъпващата информация "глобалистките елити, известни със страстта си да присвояват чужди блага, увеличават усилията си за ограбване на Украйна". "Но ако преди ставаше дума за финансови и материални ресурси, включително зърно и плодородна земя, сега те посягат към православни светилища, разположени на украинска територия", заяви ръководителят на Службата за външно разузнаване.

"По данни на Службата за външно разузнаване между киевските власти и представителите на ЮНЕСКО е постигнато споразумение за изнасяне на християнски ценности, включително свети мощи, от територията на Киево-Печерската лавра и последващото им прехвърляне в музеи в Италия, Франция, Германия и Ватикана под претекст за "спасяване от руски ракетни удари", се казва в доклада. Към настоящия момент, отбелязват от пресслужбата, е направен опис на църковното имущество, отпуснати са финансови средства за транспортирането на стоките до Европа, подготвени са превозни средства, някои от които са оборудвани с хладилни агрегати.

Отбелязва се, че митрополит Онуфрий, глава на Украинската православна църква, е бил информиран, че иконите, реликвите и съдовете ще бъдат преместени временно, уж за съхранение, "докато ситуацията в Украйна се нормализира".

"Няма съмнение, че връщането на мощите не влиза в плановете на Запада и контролираната от него киевска хунта. Покушението на еретиците срещу Киево-Печерската лавра е логично продължение на историята с тайното изнасяне от територията на Украйна на най-древните византийски икони, които от 14 юни 2023 г. са изложени във френския Лувър. Тази специална операция е организирана с посредничеството на швейцарска неправителствена организация, действаща в координация с ЮНЕСКО - Международния алианс за защита на културното наследство в конфликтни зони (оглавяван от американския частен колекционер Т. Каплан)", заявиха от руската Служба за външно разузнаване.

Ръководителят на Службата за външно разузнаване заяви, че епископ Порфирий, ръководител на руската духовна мисия в Йерусалим, е получил тези икони като подарък от манастира "Света Екатерина" в Синай в средата на XIX век. През 1940 г. съветските власти ги предават на Киевския музей на западното и източното изкуство, където се съхраняват след Великата отечествена война.

Ситуацията около православното наследство

"Очевидната ситуация около православното наследство е убедително доказателство, че западните елити се нуждаят от Украйна изключително като таран срещу Русия и средство за обогатяване. Според техните изчисления, колкото по-разрушителен и продължителен е украинският конфликт, толкова повече ценности ще могат, за да наречем нещата с истинските им имена, да откраднат", подчертава СВР.

"Западните гробокопачи забравят, че за тях откраднатите реликви са просто скъпи "артефакти", докато за руския свят те са безценни реликви, ние ще ги върнем и непременно ще ги върнем", заявиха от службата.

"За нашата страна защитата на Киево-Печерската лавра има дълбоко духовно измерение, което означава, че решимостта ни да завършим специалната военна операция само се засилва", заявиха от СВР.

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

  • Читател

    26 Юни 2023 20:13ч.

    Това е възмутително!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старчески немощи

    26 Юни 2023 20:15ч.

    Ватикана има спешна нужда от нови мощи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    26 Юни 2023 20:18ч.

    Към лицемерният и крадлив запад изпитвам само отвращение, погнуса и презрение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стиви

    26 Юни 2023 20:22ч.

    Само закани и НИЩО.... това ли е великата Русия ? Наистина колос на глинени крака и тотално разочарование...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    26 Юни 2023 20:24ч.

    Законите и принципите малко връзват ръцете, така е. Друго си е тероризмът - бърз и ефикасен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човек с очи

    26 Юни 2023 20:23ч.

    Име нещо по-сладко от кражба, то е узаконената кражба. Добре работят украинските власт-имащи, на печалба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уверени са, че Русия ще ги завладее

    26 Юни 2023 20:56ч.

    Затова не искат да оставят нищо ценно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    26 Юни 2023 21:16ч.

    Всъщност за феновете на Русия тва е добра новина. Явно ще има втори поход към Киев.Ядрени оръжия в Беларус.Вагнер се предислоцираха там.Няма дим без огън...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог поруган не бива

    26 Юни 2023 21:19ч.

    Западните крадци да чакат писането на стената, което станало когато цар Навуходионосор ограбил еврейския храм и ритуалните съдове ползвали гостите му на банкет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цар Валтасар,

    27 Юни 2023 2:43ч.

    да уточним.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още един пирон

    26 Юни 2023 21:21ч.

    си забиха глупаците. Русия не е тръгнала да им напада градовете с музеите, празни приказки. Господ вижда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе, ЮНЕСКО ще помага за кражби на исторически паметници

    26 Юни 2023 21:28ч.

    Пак приказки за вътрешна употреба на дълбинния народ. Освен това Украйна е отделна държава, но там някои сигурно още не знаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето и значението на думите писани на стената:

    26 Юни 2023 21:31ч.

    изброи Бог царството ти и му тури край; претеглен си на къпоните и си намерен твърде юек ; царството ти е разделено и е дадено на мидяни и перси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • напразни опити за унижение на православието

    26 Юни 2023 21:34ч.

    Пригожин днес следобед е забелязан в петзвезден хотел в столицата Минск, а в Беларус започна ускорен строеж на лагери за ЧВК Вагнер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъжна работа.

    26 Юни 2023 21:35ч.

    Наред с всички реликви и мощи, там се пази и ръката на св. Димитър Басарбовски (русенско).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    26 Юни 2023 22:45ч.

    При първото падане на Константинопол през 1203г., освен тоновете злато и утвар откраднато от църквите, масово свети мощи са сменили обичайното си местообитание. За това към този момент се намират на странни места като Италия и т.н. Ако за повечето невежи това са просто "кокали", то за православните християни това е вид Божие благословение и благодат. Наличието им създава духовен покров, който пази населението от беди и за тяхното събиране са се полагали изключително усилия. Тяхната кражба е знак, че така вероятно искат да убият духовната столица на Третия Рим - Русия. И по този начин да я оставят без духовна закрила. А, оттам до физическото и унищожаване всичко е въпрос на време. Ето защо е вреден Томоса на Фенер- с разцеплението между православните той подготви тази кражба. И, ако си мислите,че ще спрат само с това - жестоко се лъжете. Въпрос на време е да направят и това с нас. За това е важно да подпомогнем нашите православни братя в Киев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • културолог

    26 Юни 2023 22:51ч.

    Напълно се присъединявам към мнението в поста ви, това е символистичен акт на кражба, има своите традиции в историята и по същество представлява сатанинска западна черна магия срещу източно-православната святост и достойнство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да..............

    26 Юни 2023 23:50ч.

    Така е, но не забравяйте, че който е откраднал икони, реликви и свети мощи от Православни църкви, хубаво не е видял. Примери - дал Бог.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крадците на съдомиялни са нагли,

    26 Юни 2023 22:59ч.

    Много нагли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    26 Юни 2023 23:33ч.

    Наришкин прави невероятни изявления за да се издигне в очите на слепите:-) Явно не следите случаят със скитското злато, което беше на посещение в Холандия(?) преди Майдана, изнесено от кримски музей. След това Рашистка Фашагия и Украйна се съдиха през следващите 8-9 години, като всяка една от тях имаше претенции, че е тяхно...окончателно на последна инстанция тази година беше присъдено на Украйна. А лошият Запад върна и продължава да връща доста антики, стига да се докаже, че са откраднати от други страни. Ама то кой да чете, по-лесно е да се използват готови клишета от наръчниците на партийния агитатор:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сенди си грантаджийо

    27 Юни 2023 0:32ч.

    Кога ще върнете незаконно конфискуваните пари (300 милиарда във валута) на руската държава и руския народ? Цялото ви мнимо благополучие, както знаеш, се дължи на награбеното от праведници. Ти самият изглежда не правиш изключение, понеже хлебиш с грешните кървави пари на патроните си. И после лицемерно пищите, че Русия пак идвала за своето си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако, това е истина

    27 Юни 2023 2:51ч.

    Се питам, защо ние изручахме жабетата и върнахме "История славяноболгарская" в гръцки манастир? Всъщност не ние, а Петър Стоянов, ако помните имаше такъв президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    27 Юни 2023 3:39ч.

    върнахме я, защото ДС я бяха откраднали от някой Атонски манастир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Victor

    27 Юни 2023 4:23ч.

    Ти имаш ли мозък, или само рафинирана американска слуз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    27 Юни 2023 4:57ч.

    а най-характерното за рашистките недоносчета е, че те "знаят" как са нещата, дори когато им се подаде следа/информация те не проверяват преди да се изкажат, защото пак "знаят", изобщо дебилщина мила моя майно льо...дори когато ги закотвят някъде на запад, пак си остават недоносчета. https://desebg.com/knigi/2204-2015-03-08-12-34-02

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Victor

    27 Юни 2023 4:21ч.

    ЕС , Долни крадци и мародери

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментатор

    27 Юни 2023 11:41ч.

    Необичаен: "При първото падане на Константинопол през 1203г., освен тоновете злато и утвар откраднато от църквите, масово свети мощи са сменили обичайното си местообитание." ... Да, и след което в Западна Европа се наблюдава бум в строителството на катедрали. А мощите трябва да се съхраняват по определен начин. Няма как ЮНЕСКО, друговерци или атеисти да се занимават с такива неща. Не им е по специалността, да речем. И ако едновремешните западноевропейски рицари са гледали на мощите все пак като на нещо свято, за днешните западноевропейци те са само едни артефакти, като египетските мумии, например. Нека си спомним, че британците доста неща са изнесли от Египет..., а и не само от Египет. И така, разграбването на Украйна, унищожаването на православието продължава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой тук наистина ли вярва,

    27 Юни 2023 12:16ч.

    че ЮНЕСКО се занимава с кражба на културни ценности? Че и разсъждавате на всичкото отгоре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трите точки в квадрат 500

    27 Юни 2023 12:34ч.

    Някой тука е наясно, че пактът, защитаващ паметниците на културата по време на война е приет на датата на потъването на Титаник, вещаещ пожара в Нотр Дам и в това няма нищо случайно. Както не е случайно и потъването на кубчето на Рубик заедно с "Петимата от Титан", щото всички заедно да направят 154! Островски, без отклонение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продавам

    27 Юни 2023 13:07ч.

    Православни икони, кръстове, църковни прибори, внос от Украйна. Прелагаме и голям избор от антични предмети като картини, съдове, икони, разпятия, олтари, лампи, свещници и т.н. https://pbs.twimg.com/media/FzkVbWJWcAE1AMA?format=jpg&name=medium Има много такива обяви, това е само една.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи