Нараства напрежението в Белград преди планирания Европрайд

Нараства напрежението в Белград преди планирания Европрайд

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Заради нарастващо напрежение полицейски сили се разполагат в центъра на Белград, където се очаква да се състои Прайд шествие въпреки заплахи от страна на анти-гей групи и обявената по-рано официална забрана на събитието, съобщава Асошиейтед прес. Изразявайки надежда, че общоевропейското събитие на ЛГБТ общността ще премине без насилие, организаторите заявиха днес, че са получили гаранции от сръбския премиер Ана Бърнабич, която е лесбийка, че събитието може да се проведе, както е планирано.

"След седмици на интензивен международен натиск сръбският премиер Ана Бърнабич обяви, че шествието Европрайд, насрочено за 17 часа днес, може да продължи напред", се посочва в съобщение на Асоциацията на организаторите на европейски прайд.

Сръбската полиция по-рано забрани днешното шествие по улиците на сръбската столица, позовавайки се на риск от сблъсъци с крайнодесни активисти, които започнаха да се събират днес близо до сградата на парламента, за да протестират срещу ЛГБТ събитието.

Съобщено бе за няколко малки инцидента днес, като анти-гей активисти са хвърляли бутилки срещу служители на полицията, които се опитали да ги изолират. Най-малко двама от тях са отведени с полицейски автомобил.

Членовете на Асоциацията на организаторите на европейски прайд избраха преди три години сръбската столица да бъде домакин на годишното събитие, надявайки се, че това ще бъде голям пробив в традиционно консервативната и силно повлияна от православната църква страна.

Представители на ЕС и някои западни страни, както и на местни и международни правозащитни организации, призоваха президента Александър Вучич да позволи провеждането на парада, но той каза, че полицията не може да се справи с възможни безредици, предизвикани от крайнодесни групи, на фона на енергийна криза и други събития, които засегнаха страната.

Крайнодесните организации, някои от които се смята, че са близки до националистическото правителство на Вучич, също получиха забрана за събиране днес, но заявиха, че ще пренебрегнат решението.

Няколко съдебни жалби от организаторите на шествието срещу забраната бяха отхвърлени от сръбските власти. Вчера организаторите внесоха друго официално искане в сръбското вътрешно министерство с предложен по-кратък маршрут за шествието.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Борко

  17 Sep 2022 18:14ч.

  Ей, голям натиск от LGTBQ+++ Европа, но оная другата нравствено деформираната да изкарат на улицата най-после и сръбските педали и педалки. Срам за балканците ако позволят тази помия да потече по улиците на Белград. Дръжте се пичове и не позволявайте тази слуз да се разлее…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  17 Sep 2022 18:48ч.

  Лошото е че горделивите содомити, си имат цял план- програма, първо манифестациите и "браковете", после се ориентират в индоктринацията на чуждите деца(защото не могат да имат свой)! И така всъщност не става въпрос за равни права, за придобиване на привилегии, примерно като да развращават деца безнаказано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези сбърканяци с добра дума няма да се кротнат

  17 Sep 2022 22:52ч.

  Само тояга ще ги оправи. Сами си го просят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • LGBTQ+

  18 Sep 2022 0:02ч.

  тука всички плачете за ЕСПЧ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 18 Sep 2022 0:02ч. тука всички плачете за ЕСПЧ

  18 Sep 2022 7:45ч.

  ЕСПЧ ще подмени ли волята на Твореца, по която Природата е създала нейните си закони?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • LGBTQ+

  18 Sep 2022 0:06ч.

  Възнамерявам официално да поискам от администрацията вашите АйПи-та и локации, и заедно с гнусните ви, пропити с омраза коментари да ги предоставя на европейските правозащитни полови органи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 18 Sep 2022 0:06ч. ...да ги предоставя на европейските правозащитни полови органи.

  18 Sep 2022 7:56ч.

  Хахахахаха, ЕПО /ЕвропейскиПоловиОргани/. Готино!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи