Напрежение между Мадрид и Вашингтон: САЩ включили Испания в операцията срещу йеменските хути без да я уведомят

Напрежение между Мадрид и Вашингтон: САЩ включили Испания в операцията срещу йеменските хути без да я уведомят

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Военна операция на САЩ в Червено море предизвиква напрежение между Мадрид и Вашингтон, пише El Pais.

Военната операция, започната от Съединените щати за защита на корабите, плаващи в Червено море, от нападенията на йеменските бунтовници, предизвика неочаквано напрежение между Мадрид и Вашингтон. Испанското правителство изрази недоволство в понеделник, когато министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин включи Испания в списъка на държавите, които ще участват в операцията "Защитник на просперитета", командвана от САЩ, без предварително да я уведоми.

На говорителя на испанското правителство Пилар Алегрия се наложи да отрече участието на Испания. Тя заяви, че страната няма да участва "едностранно" в коалицията, въпреки че испанското министерство на отбраната даде да се разбере, че може да го направи "в рамките на НАТО или Европейския съюз".

Австралия също отхвърли искането на САЩ за изпращане на военен кораб към нова мисия "Защитник на просперитета", чиято обявена цел е да защитава търговските кораби от нападенията на йеменските бунтовници по южния подход към Червено море.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс изтъкна, че стратегическият фокус на страната е Индийско-тихоокеанският регион. В същото време официална Канбера обяви, че ще изпрати шестима членове на отбранителните сили в мисията "Закрилник на просперитета".

Според първото съобщение от САЩ миналата седмица: Великобритания, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания се присъединяват към тази мисия.

Според неофициални източници френското министерство на отбраната е обявило, че военният флот на Париж във водите на Червено море ще остане под командването на Франция. 

В същото време официален Рим посочва, че военноморската фрегата "Вирджинио Фазан" ще действа в Червено море за защита на националните интереси и в отговор на конкретни искания на италианските корабособственици.

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

Коментари

  • Димитрова

    25 Дек 2023 16:28ч.

    На черньото трябва да му светне, че вече не може да командори страните както е изгодно на САЩ. Тепърва има да му се опъват все повече държави, докато остане сал единствена България да пъшка под ботуша на господаря си.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Дек 2023 16:36ч.

    Нашите мастии газ пикаят, че не са включени ...........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ла пиовра

    25 Дек 2023 17:24ч.

    И с какво ще се включат, с какъв боен съд ? С лодката на Мравояда, дето щурмува /неуспешно/ сараите на Амет ? Или с транспорта-превозвач на кокаин, на братя Домусоглу ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уху

    25 Дек 2023 20:58ч.

    Каквото каже големия бял брат /пардон , черен/ от америката това става ! Дреме му на него за думи като суверенитет и прочие. Важна е "демокрацията" , която щедро трябва да разпостранят по света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evg70

    25 Дек 2023 22:44ч.

    Да не би, кораба Верила да е бил за там. За осигуряване празнично настроение. Ама ирландците, да не им се празнува. Смраааад.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    26 Дек 2023 0:47ч.

    А имат огромен потенциал и желание! Обезяна, покани флотоводеца евтимов с гумените патета и легена на майка си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    25 Дек 2023 16:32ч.

    хехехе, нашаъа продажна сволоч ще се включи без да я канят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ива Ф.

    25 Дек 2023 21:05ч.

    Да, иначе не можем да се включим, но ако трябва с жива сила можем да се включим. За леш ставаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    25 Дек 2023 17:02ч.

    За Сейшелските острови може, а за Испанската армада не може? Не така, пичове! Искахте кактус! Яжте сега и не се оплаквайте!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не смеят една боза да изпият без коалиция, зад която да си прикриват страха

    25 Дек 2023 17:28ч.

    США останаха сами срещу врага и няма зад кого да се крият. Коалицията не им се получава, язък за големите приказки и закани. Опасно е да остават там корабите им, след като няма желаещи васали да излизат напред с техните пред снарядите и торпедата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ufugugugugu

    25 Дек 2023 17:42ч.

    Сега Магаренко ще обяви и нашето участие в коалицията, без да уведоми САЩ! САЩ от своя страна ще кажат, че се разграничават, но кой ли ги пита!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    25 Дек 2023 18:08ч.

    То и Сайшелите може да не знаят че са подгонили хутите(инак имаха проблеми със сомалийските пирати)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напрежение между Мадрид и Вашингтон: САЩ включили Испания в операцията срещу йеменските хути без да я уведомят

    25 Дек 2023 18:21ч.

    Хехехе, Кикчо е в Канада, сигурно той е участвал в планирането, не ли?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ВМС получиха 4 бързоходни моторни лодки - дарение от САЩ публикувано на 03.08.18 в 15:40 Автор: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна"

    25 Дек 2023 18:24ч.

    "Военноморските сили получиха четири бързоходни моторни лодки като дарение от САЩ. Те са на стойност 2 милиона долара. На 14 военнослужещи бяха връчени сертификати за завършен курс за новата техника. Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин обясни, че новите лодки помагат основно в борбата срещу тероризма, а освен България, военнослужещи и от Украйна ще бъдат обучени как да използват такава техника: „За щастие в Черно море не наблюдаваме някаква заплаха от мигрантски или бежански вълни, както тя съществува в Средиземно море или Адриатическо. Тази подготовка и това оборудване е насочено да подпомогне България, да адресира собствените си потребности относно сигурността, както и да подпомогне всички останали държави в Черноморския регион“, каза Ерик Рубин."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    25 Дек 2023 18:38ч.

    Да бе, Испания нямало да се присъедини, ама не точно така, ама можело обаче, ама по друг начин, ама не били разбрани правилно... Накрая ще го направят с цупене и мрънкане, но ще го направят. Вече е решено, но не е нужно да ги уведомяват предварително. Може само те, да не са разбрали, че са васали. Преди време Макрон се изцепи с израза "стратегическа автономия". Но като се замислите, думата "автономия", в този случай не представлява възможността за самостоятелно вземане на решения, а най-вече подчертава възможно най-дебело подчиненото положение на Европа. Иначе щеше да се говори за "суверенитет". Автономията е нещо съвсем различно и е присъщо на васалните държави и територии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    25 Дек 2023 19:46ч.

    Глей ти! И що Испания не ще? И английската колония Австралия? Да не би финансирането да идва от Англия, че и Испания. Там онези техни сепаратисти баските не бяха ли тясно свързани с АлКайда, която най рано в Йемен процъфтя. А италианци и френчи не щат да са под командването на USArmy@ Какво става с натовското , с атлантическото единство? Ало, цивилизованият юг се цепим нещо! Много поздрави на Берголио

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Дек 2023 19:51ч.

    Абе май и френците и немците се опъват. Разправяли че сами ще командват техните си кораби. Правилата нещо буксуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    25 Дек 2023 20:02ч.

    Жал ми е за нашите атлантици. За кого ще викат в този мач? На луди ги направиха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    25 Дек 2023 23:17ч.

    Като вица за жабата - "аз да се разчекна ли". Ще се чудят как да угодят на всички господари едновременно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Дек 2023 23:43ч.

    Ха ха а те даже не подозират на чия салфетка ще ги напишат този път. Лошото е че май ще е на салфетката на Ердоган. За англосаксонците ние не сме интересни като народ, а за руснаците вече сме предатели. И едва ли ще се намери нов Молотов който е спасил Родопите от гръцките апетити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фейк нюз

    25 Дек 2023 21:06ч.

    Напрежение между София и Вашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глухарче

    25 Дек 2023 21:22ч.

    Това е новината на деня! Без значение как ще се развият събитията, реакцията на Испания и на Австралия и особено нейното публично огласяване, е много сериозен удар по авторитета на САЩ като глобален хегемон. Случката (ще видим дали ще се превърне в нещо повече) е поредният признак за чувствителното отслабване на американската геополитическа сила, при това не къде да е, а в самото ѝ сърце от неформални отношения и съюзи. Предполагам, че подобни прецеденти ще се множат, докато не се превърнат в цялостен процес на разпад на установените след 90-та година геополитически баланси в самото ядро на онова, което днес условно наричаме "Запад" и недвусмислено свързваме с тоталната англо-американска политическа, икономическа и културна доминация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    25 Дек 2023 22:19ч.

    Машаллах! Все едно отново чета "Работническо дело".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Дек 2023 22:59ч.

    А така. Както се казва това което Работническо дело пишеше за комунизма се оказа лъжа, а това което пишеше за капитализма се оказа истина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    25 Дек 2023 22:03ч.

    Ииии! Този ник ми разби сърцето! Той си е мой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    25 Дек 2023 22:08ч.

    Щом Сейшелите участват, аз съм спокоен за демокрацийата! Не съм много вътре в нещата, но съм почти сигурен, че военния им флот надхвърля по тонаж нашенския неколкократно. Так держать, сейшелские евроатлантические друзья!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    25 Дек 2023 22:15ч.

    Сейшелите ще участват с яхти и катамарани. То срещу джонките на хутите не се искат есминци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evg70

    25 Дек 2023 22:56ч.

    Те хутите, са си у дома . Другите наоколо да му мислят. Там протока прилича на ножица! Да не му резнат на някой горната, а на друг долната главичка!?! Поживьом увидеем...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глухарче

    26 Дек 2023 0:16ч.

    Сейшелите (също като Палау, Вануату, Фиджи и др. подобни) са абонирани за всяка инициатива на САЩ, даже още преди на някой стратег в държавния департамент да му е хрумнала (достатъчно е да се видят гласуванията в общото събрание на ООН в случаите, когато САЩ са се оказвали в тотална изолация). Сейшелите са там само за бройка. В най-добрия случай ще изпратят няколко офицера за връзка в Бахрейн (където вероятно ще е формалният координационен център) и с това ще се изчерпи практическото им участие. Приказките за яхти и катамарани са приказки на човек, който е виждал морето само от плажа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    26 Дек 2023 9:22ч.

    Ε, яхтите и водните колелета са си шега. Нали трябва да гледаме нещата и от веселата им страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    25 Дек 2023 23:13ч.

    На тема за Йемен има доста добър филм „Русский перевод„

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    26 Дек 2023 9:19ч.

    И откога господарят е длъжен да уведомява слугите си какви точно планове им крои?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    26 Дек 2023 9:28ч.

    Господарят се оказа слуга на същите тези слуги, и все по вече се опитва да си върне независимостта. Ама и слугите са урсузести и с богато колониално минало и опит, и накрая ще има всемирен тупаник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    26 Дек 2023 15:19ч.

    Разривът между САЩ и Испания се задълбочава - преди две седмици испанците прогониха двама американски дипломати за шпионаж. Естественото място на Испания е сред останалите испаноезични държави, които почти всички са на страната на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калкулатор

    26 Дек 2023 16:04ч.

    Негрите, яхнали американските въоръжени сили и служби, ще й видят сметката на робовладелска Америка! Също както евреина Зеленски отмъщава на ураинците за избитите от бандеровците евреи през 2.Св.Война: в съотношение за 1 убит евреин = 10 убити от руснаците украинци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи