Напрежение между Китай и Тайван: Военни кораби са застанали едни срещу други в Тайванския проток (видео)

Напрежение между Китай и Тайван: Военни кораби са застанали едни срещу други в Тайванския проток (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китайски и тайвански военни кораби са застанали едни срещу други близо до средната линия в Тайванския проток, предаде Ройтерс, като се позова на осведомен източник, информира БТА. Според източника Пекин и Тайпе са изпратили по десетина плавателни съда, които не предприемат провокативни действия.

Също днес Китай е симулирал атаки срещу чуждестранни военни цели, край югозападното крайбрежие на Тайван, в рамките на своите учения около острова, потвърди източникът, който пожелал да запази анонимност, тъй като няма разрешение да говори пред медиите.

По-рано Пекин обяви, че е отработил прецизни удари по Тайван.

Тридневните китайски военни учения около острова завършват утре. Те бяха обявени, след като тайванската президентка Цай Ингвен се срещна в сряда в Калифорния с председателя на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти на връщане от обиколка в Централна Америка.

Военните учения целят "пълно обкръжение" на Тайван, съобщи китайската държавна телевизия Си Си Ти Ви, цитирана от Франс прес.

"Днешното учение се фокусира върху способността да се поеме контрол над морето, въздушното пространство и комуникациите ..., за да се създаде възпиране и пълно обкръжаване" на Тайван, уточни телевизията.

Точното място на тези операции не е известно.

Най-тясната част на Тайванския проток между китайския бряг и острова е около 130 километра. Според китайската държавна телевизия в ученията са задействани ескадрени миноносци, ракетни катери и бойни самолети.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    09 Апр 2023 15:11ч.

    Ще бъде голямо ШОО и тези да се степат.Да има и Тихоекеански театър на бойните действия на ТСВ.Както е било във ВСВ.... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    10 Апр 2023 8:08ч.

    ТОВА ЩЕ Е ВТОРИ ФРОНТ СРЕЩУ САЩ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ///

    09 Апр 2023 15:19ч.

    Подобни ходове отместват инициативата и режисурата на сащ. Както в бокса, само се маркират удари, засега...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

    09 Апр 2023 15:33ч.

    Гответе се за "Слава на Тайван", както ще ни заповяда новия господар на Козяк най-скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    09 Апр 2023 17:39ч.

    Не е само това! Нашата евроатлантическа коалиция ще спасява и Тайван, а нашата военна промишленост ще произвежда снаряди и оръжие за да помогнем на братския тайвански народ да се справи с диктатора Си! А ако се наложи ще изпълним съюзническите си задължения и ще изпратим и пушечно месо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гатанка:

    09 Апр 2023 15:36ч.

    Как ще реагира мумията в Белия дом на отварянето на втори фронт? С по-често смяна на памперса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    09 Апр 2023 15:48ч.

    Еленски сигурно треска го тресе. Сега американците имат по-голямо главоболие. А и целият запад. Какво ли ще стане с прословутото контранастъпление?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тайвански Окупатор

    09 Апр 2023 16:11ч.

    САЩ издишат както икономически така и военно. Ако китайците им отворят един фронт в Тайван, докато рашките цепят фашагите в Посрайна, кравите ще започнат сами да си говорят. Няма да има толкова памперси по магазините за да смогнат на предстоящото търсене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крайно време е да започне

    09 Апр 2023 16:26ч.

    китайското мурабе!ще бъде интересно и поучително за нашите псевдо политици-не пиша за български военни защото след 1989г. ние нямаме армия а рота теляци които се представиха не зле в Афганистан че им пуснаха и кръвчица на нашите т.н. военни в Ирак!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уточнение

    09 Апр 2023 16:44ч.

    "между китайския бряг и острова" - брегът на острова също е китайски бряг, дори краварите не смеят да го отрекат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Болен здрав носи!

    09 Апр 2023 17:07ч.

    Помагахме на Ирак, помагаме на Украйна, за Тайван не останаха сили. Добре, че не трябва да помагаме и на Чили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веселинъ Канъ Български егн 7112136860

    09 Апр 2023 17:34ч.

    Не вярвайте на нищо от това,което Китай лъже,че има намерение да направи.Китайците са цигани и не казвам това,за да обидя,а защото са генетически цигани,които в историята стават причина за създаването на монголите.Разбира се,монголи и мангали е едно и също понятие.Китай се управлява от един прозападен безсрамнок,чието фамилно июе ясно индилира и лицеметието му.СИ ДЖИПИН Е СЪЩОТО ,КОЕТО И СИ ДЖАПАН(ЯПОНЕЦ).Това ,че китайските циганинизвършват сегашните маневри,се дължи на одобрението от страна ма циганинът Макрон и циганката Лайнен.Китай инТайван вече са се договорили.Ори циганите всичко и винагине така-напредват в унищожението ни ,имитирайки конфликт между разните си племена.Евреите са първоциганите.Циганите са потомците на Тара и Авраам ДА ЖИВЕЕ РУСКОБЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА! ЕДИНСТВЕННАТА ВЯРА,КОЯТО ИМАМ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце, логорея?

    09 Апр 2023 17:39ч.

    Не си ти за сий форум, не си! Ти си за пик, мик, дир, капитал, медиапул etc.! Тамо са идиотите! Ще се впишеш прекрасно! И, козяк, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго! Верно, че за евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер! Ама...! И, бацко, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин съм, ама ми казват Бай Иван Циганинът

    09 Апр 2023 18:09ч.

    Знаех си Аз Веселинъ Кане, че единствените НЕ цигани на тоя свят сме ние българите, щото сме много убави. Има и едно македонско девойче, от него по-убаво нема, ни ке се роди. Пий там каквото пиеш - ракия, хапчета. Ха наздраве, аз съм на гроздомицин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човек

    09 Апр 2023 21:10ч.

    И вие ли се радикализирахте,Гласове. Жалка картина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    10 Апр 2023 9:28ч.

    Защо войната е така желана и от двете страни разделени по линията про и анти САЩ? Защото не искат ограниченията на законите, които действат в мирно време, както и възможностите за цивилизован дебат. При всяка ескалация на напрежението се вземат ненормални решения от немай-къде, защото трябва нещо по спешност да се направи. А какво преустройство се цели? Искайте мир, не се радвайте на победите на „вашите“!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи