Направих всичко възможно, каза Орбан, след като прие споразумението за помощта за Украйна

Направих всичко възможно, каза Орбан, след като прие споразумението за помощта за Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е "направил всичко възможно", преди да одобри споразумението за финансова помощ за Украйна, предаде Ройтерс. "Не изпращаме оръжия, получаваме си парите от Брюксел и ще допринесем за гражданското финансиране на Украйна", подчерта Орбан. Той каза отново, че трябва да започнат мирни преговори между Украйна и Русия и заяви, че "времето е на страната на руснаците".

Вчера лидерите на ЕС одобриха единодушно отпускането на 50 милиарда евро нова помощ за Украйна, изпращайки послание на САЩ, припомня агенцията. Споразумението беше постигнато изненадващо бързо след седмици на съпротива от страна на Унгария, която отказва да изпрати оръжия на Украйна от началото на войната, а отношенията ѝ с Киев се помрачават от напрежение във връзка с отношението към 150 000 етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна.

В редовно интервю по държавното радио, по което той се обръща към гласоподавателите си, Орбан определи постигнатото споразумение като добро. "Направих всичко възможно", заяви Орбан. "Ако това споразумение не беше постигнато и Унгария беше продължила да използва правото си на вето, тогава 26 страни членки щяха да се споразумеят да изпратят парите на Украйна и щяха да отнемат средствата, предназначени за Унгария и да изпратят и тях на Украйна... какво щеше да е доброто в това?", добави унгарският премиер.

През декември Брюксел освободи достъпа до някои траншове от европейските средства за Будапеща, но все още задържа 20 милиарда евро, предназначени за Будапеща, на фона на обвинения, че Орбан е отслабил демокрацията в страната си по време на 13-годишното си управление. Неговото правителство отхвърля тези обвинения.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • forsvaret

    02 Фев 2024 11:34ч.

    "Направих всичко възможно, каза Орбан, " на Путин като оправдание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    02 Фев 2024 11:42ч.

    Орбан, за разлика от такива като вас, мисли в перспектива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баh

    02 Фев 2024 12:12ч.

    Орбан два пъти открива ежегодните събирания на консерваторите в Шатите и като се смени властта догодина в хегемона, единственият, който си е постлал добре, е той. При другите ще играе метлата и не се знае кой ще се смее последен....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    02 Фев 2024 12:17ч.

    ...не на Путин, умнико... казва го на своите избиратели, на тези, които са му делегирали правото си да ги управлява... защото е длъжен да им обясни своите действия... ама ти това не мое го разбЕреш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Радка

    02 Фев 2024 16:00ч.

    Фашизма е Завладял ЕС и ще трябва нова велика отечествена за да се изринат отрочета та на Хитлер..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ****

    02 Фев 2024 11:42ч.

    Казва го като оправдание пред съвестта си. Просто се наливат едни пари за продължаване агонията на 404.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киек

    02 Фев 2024 11:44ч.

    Какво напреви реално Орбан: 1. Помоща от военна стана гражданска; 2. Помоща е разделена на четири транша за година, за три години; 3. Всеки транш се обвързва с постигането на определени цели свързани с демокрацията : обучението на майчин език; многопартийна система и прочее цели за възстановяване на демокрацията; 4. Възможност за преглед на изпълнението от ЕС /лидерска среща/, като контрола и докладването се възлага на ЕК; 5. Възможност за вето върху следващи траншове при неизпълнение; 6. Разблогиране парите за Унгария. Не изглежда малко постигнатото от Орбан. Даже е повече отколкото можеше да се очаква, пред заплахата да спрат парите за Унгария изнудвачите, и да я лишат от право на глас в ЕК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    02 Фев 2024 12:02ч.

    Да покаже и 30те сребърника. За колко се продаде? Еуфорията с членството в ЕС приключва с подписването на договора за присъединяване. После има само ходене по мъките и наливане на пари в сметките на политиците за да изпълняват нарежданията на империята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    02 Фев 2024 18:30ч.

    За тези сребърници попитай Анико Ливай, която държи семейните финанси !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешев

    02 Фев 2024 12:17ч.

    Така каза Орбан и когат одобри Швеция да влезе в НАТО. Всяко нещо си има цената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разликата между Абсолютна и релативна етика

    02 Фев 2024 12:26ч.

    е съвсем проста. В първия случай тя е неизменна, във втория зависи от обстоятелствата и може да бъде национална, нацистка, традиционна, индивидуалистична, комунистическа, капиталистическа, либертарианска, православна, шариатска, сатанистка...Според мен в първия случай има етика, във втория-приспивна песен за ума в матрицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    02 Фев 2024 12:29ч.

    Новый пакет макрофинансовой помощи Украине в размере 50 миллиардов евро пойдет не на закупку оружия для ВСУ, а на поддержку украинской экономики, заявил премьер-министр Венгрии Виктор Орбан в эфире радио Kossuth. "Эти 50 миллиардов евро, о которых идет речь, не пойдут на оружие, а пойдут на то, чтобы достигшее банкротства украинское государство не рухнуло. Украина в плане украинской экономики рухнула <...> Если американцы и мы, европейцы, не будем посылать оружие, можно закрывать лавочку, это означает, что нет пенсий, нет выплат, нет больниц, ничего нет", — сказал он.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    02 Фев 2024 13:25ч.

    Би ми се искало да повярвам на казаното от Орбан и, разбира се, го приветствам, но не можеш да очакваш това от една шайка моше-ници и даже откровени бандити. Огромно количество от сумата ще бъде преразпределена за определени корпоративни и политически клиенти, а останалото най вече ще бъде похабено за оръжия и боеприпаси, за да бъдат убивани хора. Ще го поемем ние, със спад на благосъстоянието ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Фев 2024 12:52ч.

    Ся, че ЕС се самоубива, какво му дреме на другаря Путин? И без това тия пари след две мин са по разни офшорки... после ние ги дължим, не Русия! ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коцето

    02 Фев 2024 13:32ч.

    А какво му остава след като Урсула Фон ГЕНОЦИД И Джо масов убиец им е все тая за човешкия живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    02 Фев 2024 18:07ч.

    А господарите ти ще притиснат ли нациста да признае унгарското малцинство, каквото ти искаше? Само парите ли са това, което ви дадоха или и това е достатъчно? На българските мутро-шарлатани два милиона не им дават, но те пак подаряват всичко, каквото им поискат евронатовците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тони

    03 Фев 2024 9:21ч.

    Украйна унищожи Европа,или това е задачата от САЩ, Кристалина е говорител на парите,значи за Украйна може а за фермерите меможе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи