Нападателят на Салман Рушди е изненадан, че писателят е оцелял

Нападателят на Салман Рушди е изненадан, че писателят е оцелял

Мъжът, срещу когото бяха повдигнати обвинения за нападението срещу иранския писател Салман Рушди по време на лекция в американския щат Ню Йорк, заяви в интервю за в. "Ню Йорк пост", че е бил изненадан, след като е научил, че авторът е оцелял след атаката, предаде Асошиейтед прес. Хади Матар казва пред репортер от вестника, който го е посетил в затвора, че е бил решен да убие Рушди, след като през зимата е научил от пост в Туитър за планирана изява на писателя в град Шътокуа.  

"Не харесвам този човек. Не мисля, че той е особено добър", казва Матар и укорява иранския писател в това, че е атакувал вярата. 24-годишният обвиняем смята покойния ирански лидер аятолах Рухола Хомейни за "велик човек", но не споделя дали е действал, подбуден от фетвата срещу Рушди, която Хомейни издаде заради романа му "Сатанински строфи".

Иран отрече да има каквато и да е връзка с атаката. 

Матар, който живее в град Феървю в американския щат Ню Джърси, заявява, че не е имал никакви контакти с иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция. Той посочва пред вестника, че е чел само няколко страници от "Сатанински строфи".

При нападението 75-годишният писател е получил рани на черния дроб, на окото и увреждания на няколко нерва в ръката, съобщи литературният му агент Андрю Уайли, като допълни, че състоянието му се подобрява и върви към възстановяване. 

Обвиненият за нападението разказва пред "Ню Йорк пост", че е взел автобус до град Бъфало ден преди лекцията на иранския писател и след това е стигнал с кола до град Шътокуа.  

Матар си е купил билет за института "Шътокуа", където е била насрочена публичната проява на Рушди, и е пренощувал на открито. 

Обвиняемият е роден в САЩ, но има двойно гражданство, тъй като родителите му са ливанци. Неговата Майка разказа в интервю, че младежът се е върнал много променен от Ливан, където през 2018 г. е посетил баща си. 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • nan

  18 Авг 2022 10:06ч.

  операция на ЦеРъУ, МиШес и Мосад. дори няма нужда човек да се пита "кой има полза това". Целта е ясна - Иран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  18 Авг 2022 11:22ч.

  Волята на Аллах е такава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безплатна Енергия

  18 Авг 2022 14:10ч.

  Този плъх е рожба на вас либерали и на вашата скапана пропаганда. Той е чист американец, роден в Америка и с американско либерално образование.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи