Намериха жив изчезналия Александър от Перник

Намериха жив изчезналия Александър от Перник

Следвайте "Гласове" в Телеграм

12-годишният Александър от Перник, който девет дни издирват институции и доброволци, беше намерен жив. Той е открит в труднодостъпна местност над Радомир от планински спасители. Момчето е било контактно и първо е поискало вода. Откаран е в "Пирогов", където му предстоят множество прегледи и изследвания. Там е и бащата.

"Вече можем да се усмихнем. Детето е намерено живо от планински спасители и е добре. До понеделник ще бъде в "Пирогов". Призоваваме да не бъдат притеснявани няколко дни". Това каза на брифинг кметът на Перник Станислав Владимиров.

"Имахме уверение от специалисти, занимаващи се с аутизъм, че Александър е имал силите да издържи. Няма данни да е бил приютен през тези дни", заявиха от МВР. 

От там допълниха, че предстои да стане ясно в хода на разследването дали момчето е било насилствено държано и дали появяването му има връзка с обявената от баща му парична награда.

Александър е открит от доброволците от клуба по парапланеризъм Веселин Георгиев и Милко Михайлов в 14.27 часа днес.

"Детето е оцеляло, защото се е борило. В гората, където е намерено, има поне 20 дерета. Цялата планина е трудно проходима. Пари не искаме. Ние сме тук от първата нощ", заявиха спасителите му.

По думите им, когато са го открили, Александър е бил изтощен, дехидратиран и с мокри дрехи заради дъжда, който валя предните дни.

"Не можах да повярвам, 5 секунди го гледах и не можах да повярвам. Всичко това е от желание за живот. Беше в безпомощно състояние. По външния му вид си личи, че се е движил - мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода, стоплихме го. Планината може да е майка, може и да е мащеха. В случая е била майка", заявиха още доброволците.

"Сашо се чувства добре и се гушна в мен! Благодаря на всички!", написа в профила си във Фейсбук бащата на Александър.

Малкият Александър изчезна на 11 ноември следобед при разходка с баща си в местната планина Голо бърдо. Оттогава издирването му не е спирало с помощта на полиция, жандармерия, пожарникари, планински спасители и огромен брой доброволци. Използвани бяха термокамери, висикопрохомидими джипове, дронове. В безпрецедентната акция се включиха следови кучета, както и хеликоптер.

Респект към детето, оцеляло е само. Александър е боец, ние просто му помогнахме. Това казаха пред bTV делтапланеристите, които откриха 12-годишния Александър по-рано днес. Той е бил изтощен, мръсен, в безпомощно състояние и гладен, но първото нещо, което е направил, е да поиска вода.

"Ние пари не искаме", заявиха открилите го доброволци пред журналисти по време на брифинга.

"Вече имаме повод да се усмихнем. Сашко е намерен жив. В добро състояние е", заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

 Шефът та РДВР Перник Павел Млеканов разказа, че районът е изключително труден за проверка.

"Това е планина. С оглед на така получената информация, потърсихме съдействие от хора планинари и специалисти, които са членове на делтапланеристки клуб. Те откриха детето", добави той.

"Версиите бяха много, нито една не е отхвърлена, но здравата логика сочеше, че трябва да бъдем в планината. По отношение на оцеляването, знаехме, че той може да издържи и дни в планината. Разговаряли сме с хора, които познават много добре аутизма и имахме уверение от тях, че той ще издържи", увери Млеканов.

Прокуратурата ще проверява дали 12-годишният Александър не е държан принудително. Сашко е открит изтощен, мръсен и в безпомощно състояние

Снимка: Ладислав Цветков

"Цяло чудо е, че Сашко е оцелял цели 8 дни без вода и храна. Затова прокуратурата ще проверява версията дали детето не е държано принудително, а днес да е пуснато заради обявената от бащата парична награда от 100 000 лева."

Това коментира пред bTV Сийка Милева, говорителят на прокуратурата. Ще бъде назначена медицинска експертиза и лекарите ще имат за задача да установят на база на нараняванията и хидратацията му. Проверява се версията за отвличане. 

"Разбрахме от доброволците, че Сашко е бил контактен, но трябва да се стигне до истината", посочи Милева.

Сашко бе в неизвестност през последните дни, след като изчезна в района на Профилакториума, докато се разхожда с баща си.

Днес е открит изтощен, мръсен и в безпомощно състояние. Било е много гладно, но първото, което е направило, било да поиска вода.

В издирването му се включиха местните власти, полиция, жандармерия, хеликоптер, водолази и алпинисти, както и хиляди доброволци от цялата страна.

"Намирането на малкия Сашко показва, че все още българите можем да се обединяваме около общи каузи. Радостен съм от гражданската енергия и че детето е живо и здраво", заяви главният прокурор Иван Гешев в туитър. 

Вчера бащата обяви парична награда от 100 000 лв. за откриването на сина си. Решението за наградата бащата е взел сам, без да уведоми полицията, каза Александър Цветанов пред медиите.

 

Източници: "24 часа", бТВ, БТА, segabg.com, dariknews.bg

 

 

 

 

Коментари

  • thenewone

    19 Ное 2022 15:41ч.

    Слава богу!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О цялото съобщение, истинска е само червената могила на България

    19 Ное 2022 15:44ч.

    Да е живо и здраво детето, но пет противоречия в едно и също съобщение за намереното дете навеждат на мисълта, че цяла България беше разиграна от пернишките мошеници и тарикати. Има нещо много гнило в тази история. Първо се казва, че го намерили в гората, на мястото на което изчезнал, после гората се измести над Радомир, после слезе в завод в Червена могила. Та, кой ще вземе 100-те бона?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    19 Ное 2022 20:20ч.

    Кой го намерил - същата работа. Па планински спасители, па полицаи, па делтапланеристи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо скрудж

    19 Ное 2022 15:46ч.

    за жалост това детенце сто процента е било отвлечено и сега бащата легализира анонсираната награда , която всъщност е реален откуп

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог вижда

    19 Ное 2022 15:53ч.

    Тази история някак заприлича на историята с Ангел Бончев, в по-лек, но по перверзен вариант, защото не се посвениха този път да използват дете с проблем, за да вземат 100 бона от баща му. И сега разиграват полицейски циркове. В нито едно съобщение не се каза какво е състоянието на детето. Гладно ли е, жадно ли е, измръзнало ли е? Това показва че продължават да лъжат безобразно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очевидно никой не иска да се знае как се стигна до това положение

    19 Ное 2022 16:07ч.

    А поетите на новото време списващи Уикипедия по новия комсомолски почин, са написали: "Край селото е разположен един от последните грандомански проекти на комунистическия режим – останалият незавършен Завод за тежко машиностроене – Радомир. " Е как пък нито една днешна врачка не се сети за Черваната могила от преди 33 години?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    19 Ное 2022 16:23ч.

    Не зная кой и къде е намерил Александър, но това е наистина добра новина. Другата добра новина е, че намериха и 18 год. момиче от Перник/ако не бъркам града/. Доволна съм, че не се сбъдна прогнозата на Б.Ботев, че момчето може да е мъртво. Струва ми се, че в изчезването на Алекс има нещо нечисто... Надявам се, че неговото изчезване не е свързано с отвличане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мистерии на българските гласове

    19 Ное 2022 16:34ч.

    Сега остава да намерят и детето изчезнало на втори Илинден приди 35 години от село Куцина. Днес то е точно на 41 години и се сбъдва предсказанието на Ванга за намирането му. А Червена могила е само ключът. Оказва се, че могилата отдавна е празна. И обикновено фотоувеличение по Антониони не е достатъчно. Нужен е и факел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, “намерен” беше

    19 Ное 2022 17:14ч.

    след като бащата обяви 100 000 лева награда. И как е оцеляло 9 дена без вода и храна и в студа? Отвратително! Детето е било отвлечено с цел откуп и сега отвлеклите го гадове ще получат не откуп, както е наистина, а награда з атова че са посочили къде е. Ебати скапаната държавица!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • [email protected]

    19 Ное 2022 17:22ч.

    Това значи, че някой в пернишката полиция е съучастник в отвличането. Абсолютно неадвекватните сигнали и действия по това разследване и липсата на каквато й да е координация със стотиците доброволци, които няма как да бъдат спрени да обиколят всички планини и паланки, доказва че детето не е било в гората, както се твърди. И понеже бащата е нечий длъжник се разиграва този цирк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    19 Ное 2022 17:16ч.

    Плача за всички български деца, също и за почтените българи! Не заслужаваме това, което ни сполетя и попари мечтите ни за по-добър живот! И пак ще кажа, ще оцелеем, онези да му мислят! Радвам се за Сашко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Таня

    19 Ное 2022 17:25ч.

    Точно така, Мери! Има надежда за нашия народ! Има още хора с добри сърца , каквото и да пишат скептиците, Сашко е намерен и е жив ! Да благодарим на всички, които помогнаха за това! Бог да го благослови!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако инфото беше пълната истина щеше да бъде показано видео, доказващо намирането му в гората и състоянието на детето в този момент.

    19 Ное 2022 17:31ч.

    Така се прави при всички спасителни операции по света. Останалото е манипулация. През цялото време се внушаваше на обществото, че детето е с тежък аутизъм, като оправдание за всичко което може да му се е случило, и едновременно с това пречка за тези които го търсят. Укриваха се важни факти, че детето е по-нормално и по-интелигентно от политиците които ни управляват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    19 Ное 2022 17:38ч.

    12 годишно дете, аутист, оцелява цяла седмица само, в студените ноемврийски нощи. Заедно с него от подземията на завода за тежко машиностроене в Червена могила излизат още десетки изгубени във времето. Сред тях има: машиностроител, Герой на социалистическия труд от 1986; капитан, първокласен пилот на Миг-21 изчезнал при нощен полет през 1982; маркщайдер, който прези 43 години се е загубил в забоите на пернишкия въглищен басейн и от тогава не се прибирал у дома си. Намерен е и 21 годишен момък, който твърди, че Кракра Пернишки е негов калеко. Момчето притежава студентска книжка, според която е студент по информатика, втори курс в пернишкия ПУТКА. Подобни масови излизания от дълбините на земните недра са наблюдавани и друг път, винаги покрай Вълчите празници - от Архангеловден до 21 ноември. В народните представи тези нощи са много по-лоши и от Мръсните дни, защото през тях човек може да се разболее от различни болести. Според вярванията, в този отрязък от време, по земята броди зъл дух "Мратиняк" - черен на цвят с перушина и големи зелени очи - така си представяли демона, който морял кокошките. Затова най-старата жена в дома рано сутрин взимала жертвеното животно - черна кокошка или петел - Мратинче и го поставяла на прага с главата към вътрешността на къщата. Опирала ножа до врата на пилето, а по-младата питала: "Какво колиш, ма?". По-възрастната отговаряла: "Коля мратиняк" и го заколвала с думите: "Не те колим ние, коли те Мратиняка". Главата и краката стопанката връзвала с червен конец, в човката слагала живо въгленче и ги закачала до огнището. Пилето се сготвяло. Така смятали, че омилостивяват духа и предпазват къщата и домочадието от уроки, духове и таласъми. Воденичката, жлъчката и перушината запазвали - защото смятали, че имат различни целебни сили. Ако в семейството имало изгубен човек, той скоро се намирал. Завръщали се блудни синове и дъщери, учинайки и калековци. Всички ги посрещали с умилителни сълзи и прегръдки. Цяла нощ празнували завръщането на своите изчезнали сродници. Често на сутринта от "възкръсналите" сродниците нямало и следа. А част от роднините се събуждали заклани или отровени по странен начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няколко пъти питаха шефа на МВР на колко километра от мястото на изчезването е намерено детето,

    19 Ное 2022 18:54ч.

    а той върти, мига, суче и отговаря в 14:27 часа го намериха. Това е още едно доказателство за изкривяване на времето, защота според алпиниста, който също не можел да каже точно, щото било дере и не си бил свалил още трака от GPG-а, но смята че са били около 7 километра. От тези факти можем да изведем нов закон на Айнщайн, в който има една чисто българска константа кратна на 27. Който не вярва да провери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “детето е боец” - това е приказка за малоумници

    19 Ное 2022 19:25ч.

    Никой не може да издържи 9 дни в планината на минусови температури, без подслон, без подходящо облекло и екипировка, без храна и вода. Тази версия за детето “боец” е за баламурници. Проверете кой, защо и къде го е държал 8 дни и не се занимавайте с други глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цялата история е съшита с бели конци

    19 Ное 2022 19:28ч.

    Всичко е една перверзна измама, в която участниците са повече от един. Опитват се да ни преметнат яко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    19 Ное 2022 20:26ч.

    Ми смятате ли, че са пресметнали как "Дисковери", "Нашанал Геграфик", "Виасат Хистори" идват да снимгат филми за чудото от Перник, и си плащат за таа работа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-koнспираторите

    19 Ное 2022 19:46ч.

    За 30г. в селцето/100човека/ където живея изчезнаха 4 човека.Единият бе намерен от кучето му.Възрастен,беше влязъл в кладенец да си налее вода.На 3тия ден го намериха.Другия изчезнал беше инвалид.Предвижваше се с ръце.Последно видян на 500м от тях в границите на селото.На третия намериха костите след 2г. на 2км.Четвъртия така и не бе открит.Мога да разказвам още но........нямя смисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-поклон

    19 Ное 2022 19:54ч.

    Пред хората дето са го намерили.Трябва да си със железни нерви и голям човек да търсиш детето когато 90% са обезверени,конспиратори и т.н.За тези дето не са участвали в търсене.Посред лято.На втория ден започнах да халюцинирам.Започна да ми се привижда.Поклон още веднъж на хората намерили детето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Убеден съм

    19 Ное 2022 20:04ч.

    Че и до днес не съществува стройна система за реакция при изчезване на хора в риск.Вероятно бащата се е обадил в МВР след час от изчезването,от там са казали трябва да минат ....................дни за да се намесим.А е важно да се реагира още първия час.С всички възможни средства.Харчим милиарди за подготовка за война.А не можем да открием 9дена дете с аутизъм.Антитерористи,антидиверсанти,обучени военни разузнавачи?Смешно ако не беше трагедия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • само предлагам

    19 Ное 2022 20:05ч.

    Предлагам да направим следствен експеримент: да пуснем на същото място, без храна, вода и подходящо облекло тези, които ни правят на маймуни и да ги “намерим” в същото дере след 9 дни. Аз лично ще кажа пред мисирките, че са “бойци”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    19 Ное 2022 21:30ч.

    Движел се е.Вода е намирал ,имаше валежи.Вероятно и храна/глог,шипки,круши,охлюви/Криел се е.Доколкото схващам той не се е обадил а е видян в храсти.Той и сега не говори.Не е ясно и къде е бил първите дни/изоставени вили,постройки,заслони/Няма проблем да оцелея и по дълго,но все пак съм голям и опитен.Съжалявам че не можех да се включа в издирването.Трябват хора с опит.Градски човек е почти безполезен в ситуацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честно казано, тая веселяшка група не ми вдъхва никакво доверие

    19 Ное 2022 20:13ч.

    https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/108/Image_13104108_40_0.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбира се нищо не казаха за розовото мече, с което детето било неразделно даже в гората. Него намериха ли го?

    19 Ное 2022 20:34ч.

    Още по интересното е, че няколко часа след намирането на детето тези още не си бяха свалили координатите от GPS-те, демек не могат да кажат къде точно е намерено детето, ама било много трудно достъпна местност. Т.е. дори вчера някой да е проверил там, няма как да е видял детето. Даже точно те същите били там и преди, но не намерили никой. А полицията съответно на какви координати се е отзовала и как е стигнала до мястото?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на мъжете намерили малкия

    19 Ное 2022 20:48ч.

    Да не търсим под вола теле, да се радваме, аз се радвам, че го намериха! Жив и здрав да е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • «…цяла България беше разиграна от пернишките мошеници и тарикати…»

    20 Ное 2022 3:26ч.

    Проблемът не е в така наречените „мошеници“ и „тарикати“, та дори те да са от Перник. Коренът на Злото има ГЛОБАЛНИ МАЩАБИ. Преди двадесетина години работих (в една задокеанска страна) по един проект за следене на движението на пациентите в приютите за възрастни хора и на такива, които страдат от Алцхаймер-синдром и от онези поражения на централната нервна система, които водят до дементност. Тези хора бяха много често с поразени вестибуларни центрове и не можеха да контролират равновесието си, а мнозина бяха лишени напълно и от чувство за ориентация и от оценка на пространствено-времевите параметри на околната среда. Обикновено ги пускаха да се разхождат из парка на клиниката, в която бяха на лечение, но и в това ограничено пространство те непрекъснато се губеха, при което на надзираващите ги санитари се налагаше да употребяват много време, за да открият къде пациентите са се скатали, защото обикновено ги намираха проснати в полусъзнание, закрити от храстите из околността. Нашият проект се състоеше в компютърно дистанционно следене на местонахождението на електронните чиове, с които всеки пациент беше снабден и длъжен да носи на ревера си като брошка. Това решение се оказа невероятно ефективно. Разбира се нашата разработка беше с малък обсег на действие, защото беше приложима локално — само в зоната на приюта. Методът беше възприет в много клиники. Сега виждам, че вече е настъпило времето тази идея да бъде разпростряна върху по-широки пространства — в градски зони, селищни агломерации, в републикански мащаби и т.н. Биха могли по този начин да бъдат следени движенията на затворници, а така и на такива, които са излежали присъдите си и са вече на свобода, но от които се очаква рецидивно поведение. Така всички те ще могат лесно да бъдат блокирани — разбира се, ако се реши ефективно въпроса: носителите на чиповете да не са в състояние да си премахват сами имплантираните им чипове. А какво ли ще е ако един ден се озовем сред човечество, в което всеки отделен индивид бъде положен на перманентен дистанционен контрол?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бонифаций (католик) от Гурмазово

    20 Ное 2022 3:39ч.

    След Сашко ще почнат да микрочипират аутистите, после — и останалите. Ставаме сите хеви метъли. Само на перничани ще им се размине, щото и без друго са железни…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    20 Ное 2022 5:42ч.

    Фарс! Хубаво е, че детето е живо и здраво. Останалото което ни разказват са "врели некипели", даже и "достоверна" лъжа не могат да съчинят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи