Намаляват скоростта на магистралите от 140 до 130 км/час

Намаляват скоростта на магистралите от 140 до 130 км/час

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Максималната скорост по магистралите да бъде намалена от 140 км в час на 130 км/ч., а в градовете да се обособят зони, в които да се шофира с 30 км в час. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които вчера бяха пуснати за обществено обсъждане.

Един от мотивите на МВР за намаляването на скоростта по магистралите е заради увеличения брой на загинали при катастрофи. В периода от 2010 г. до 2021 г. по автомагистрали у нас са загинали 529 души. С увеличаването на максимално допустимата скорост на 140 км/ч през 2012 г. и разширяването на автомагистралната мрежа в страната, броят на загиналите по тези пътища, като дял от всички загинали, се увеличил от 3-5% на 9-10%. През 2021 г. трагичният пътен инцидент с автобус на АМ “Струма” повишил този дял до 13%. С изключение на Германия, където по по-голямата част от автомагистралната мрежа има единствено препоръчителна максимална скорост от 130 км/ч, в Европа, само в България и Полша има максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч. “С цел намаляване и ограничаване тежестта на пътнотранспортния травматизъм по автомагистралната мрежа в много от страните тази скорост е 130 км/ч, а в някои е дори 120 км/ч. В цяла Европа продължава тенденцията за понижаването є, включително и до 100 км/ч.”, пише в мотивите за промените в закона.

Предвиждат се и обособяване на зони в градовете в рамките на които да важи ограничение на скоростта от 30 км/ч. Според експерти намаляването на вероятността от настъпване на катастрофа със смъртен случай при движение на МПС с 30 км/ч. е значително по-малък, отколкото ако се движи с 50 км/ч. По този начин се постига намаляване на спирачния път от 40 метра при 50 километра в час на 18 метра при 30 километра в час.

В проектозакона е записано и моторно превозното средство от категория В да се управлява от водач, навършил 17-годишна възраст, но с придружител. Предлага се и да отпадне задължителното носене на контролен талон от водачите.

Предложено е и улесняване на процедурите по съобщаване и връчване на издадените електронни фишове и наказателни постановения. Предвижда се възможност за връчване, както лично на нарушителя срещу подпис от контролните органи, така и от служители на МВР и чрез работодателя. Също така връчването ще може да се извършва и с препоръчано писмо с обратна разписка, както и по електронен път.


Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

  • Браво

    04 Май 2023 18:41ч.

    Най-сетне! Тази простотия, въведена от Бойко трябваше да отпадне. Карат като луди. А толерансът от 10км им даваше възможност да имат моментна скорост от 150км/ч, при положение че ТИРовете се мъкнат с 80км/ч това е почти двойно по-висока скорост. Само това е предпоставка за катастрофи. Не коменитрам нашите пътища, цариградското море, вълните на черап при Чирпан и тн и тн

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що за тъпотии?!?!

    04 Май 2023 19:26ч.

    Дядо ми е карал по магистралата със 120 км/ч преди 40-50 години с Шкода 100С!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    04 Май 2023 19:33ч.

    Хахаха...и 30 км в час да стане...по изтърбушените магистрали...с бабуни , дупки и НЕВЕРОЯТНИ НА МЕСТА ВИРАЖИ..ще е все касапница....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    04 Май 2023 19:34ч.

    Че къде у нас има магистрали???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sendar

    04 Май 2023 19:38ч.

    Тъй, тъй, много е в градовете с 30, направо с 5 км/ч и пред колата да върви човек и да вика "пай се". Да може колите да бълват и горят още повече! Идиотиите нямат край, види се!..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Физикар

    04 Май 2023 22:11ч.

    При 30 км/ч колата се движи с 8.33 м/сек. А ти, като оформен дьобил караш на 3 метра зад предната кола. Посмъртно не можеш да спреш, ако предната кола удари аварийно спирачки, примерно пред пешеходна пътека, по която се втурва с колело подрастващ дебил. Нагледал съм се на такива картинки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    04 Май 2023 19:39ч.

    Магистрали? Хубаво е, но още не завършено

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    04 Май 2023 20:13ч.

    тия д.ебили ли са, що ли? тия 10 километра в час едва ли имат връзка с котастрофите. ако си бяха направили труда да изследват случая, вероятно щяха да открият с изненада, че основните причини са съвсем други - скорости много над 140, КАЛПАВ път и пр. те така, те.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • TGV

    04 Май 2023 20:20ч.

    къде, бе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1234

    04 Май 2023 20:49ч.

    Правилно решение, даже трябва до 120км и здрав контрол. В Англия, където магистралите са с по 4-5 платна и почти изцяло осветени, максималната скорост е 70 мили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • допусната е малка грешка

    04 Май 2023 21:37ч.

    В обособени зони скоростта ще бъде ограничена до 30км/ч, но назад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Физикар

    04 Май 2023 22:00ч.

    При скорост 140 км/ч спирачният път и енергията на удара са с 1/3 по-големи, отколкото при 120 км/ч. Осреднено, това означава намаляване на спирачния път от 70 на 49 метра. А това никак не е малко и може да спаси много човешки животи. Ако пък започнат да спазват и дистанция, погребалните бюра ще фалират. Но истинският автодебил, с напомпаното от лесните пари самочувствие, се смята за велик, безсмъртен и всички останали са дядки и му пречат да живее нормално. Затова истинският автодебил при катастрофа изскача през предното стъкло на великия си автомобил, защото смята коланите нужни само на леваци. За такива спирачният път е без значение. Колата все ще спре накъде, няма да върви вечно я.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сферичен кон във вакуум

    05 Май 2023 8:44ч.

    Моделирането на дори толкова прости неща като спирачен път би трябвало да се прави във връзка със средата, а не изолирано. И какво, като спирачния път между 130 и 140 км/ч е с 10-15 метра по-голям, след като имаш видимост поне няколкостотин метра? Не си включил и най-важния фактор, когато става въпрос за управление на автомобил - КОНЦЕНТРАЦИЯТА! Нормалната реакция при нормално ниво на концентрация е между 0.25-0.5 секунди. Сложи сега още секунда и половина-две отгоре, за да може да отреагира този, който пърпори със 120 (или 33м/с), и ми кажи колко ще бъде спирачния път. Щото НЯМА начин да караш с достатъчно ниво на концентрация с ТАЗИ скорост по ТАКЪВ път. Кандидат-министъра на спорта на ПП-тата може да ги обясни тези неща, поне той ги знае добре. Или с други думи, предложението може и да цели да изпише вежди, но по-вероятно е да избоде очи. Но целите всъщност са други, доста по-прозаични.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напред по Германски

    05 Май 2023 3:58ч.

    Абе дайте направо да се откажем от автомобилите и да си купим конски и магарешки каруци ! Така де , хем е 100% екологично , хем катастрофи и жертви няма да има ! И това което е най-важното - няма да наливаме пари в Лукойл за горива , а това ще е лошо за Путин !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    05 Май 2023 4:13ч.

    Че къде във България коне и магарета бе . Всичко бе изклано и превърнато във колбаси .Даже и във планинските райони няма вече коне и магарета и катъри .Ако са останали само при циганите и зоологическите градини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    05 Май 2023 6:08ч.

    Колко удобно-високата скорост е виновна за всичко... намаляваме я и воала- всичко е тип-топ!?! А най~вече никой не може да ни осъди за това че и пътищата, и тротоарите, и катаджиите а най-вече крадливите политици сеят смърт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цеко

    05 Май 2023 8:16ч.

    А неправилото изпреварване, неспазването на дистанция, отнемане на предимство и т.н. ще започнат ли да се санкционират? И някой ще носи ли отговорност за отвратителното състояние на пътищата. целогодишната им поддръжка, обраслите с храсталаци банкети и т.н.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1234

    05 Май 2023 21:32ч.

    И какво общо имат тези проблеми с намалянето на скоростта по магистралите? Това са отделни казуси, които трябва да се контролират. За тях си има закони, наредби. Отдавна е проучено, че когато се движеш със скорост по-голяма от 120км/ч, човешките възприятия се променят. И това не зависи от превозното средство, което управляваш - било то Лада, Рено или Мерцедес последен модел. Определя се от човешките възприятия спрямо околната среда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи