Наличие на пластмаси в храните установи проучване на потребителска организация

Наличие на пластмаси в храните установи проучване на потребителска организация

Пластмасите са широко разпространени в хранителните продукти, установи проучване на неправителствената потребителска група Consumer Reports. Тя призова регулаторите да преразгледат безопасността на пластмасите, които влизат в контакт с храните в преработвателната промишленост, съобщи Ройтерс.

Потребителската организация обяви, че в 84 от общо 85 изследвани храни от супермаркети и заведения за бързо хранене, са открити фталати, които се използват за повишаване на издържливостта и гъвкавостта на пластмасите.

В 79 на сто от изследваните храни е установено съдържание на бисфенол А, друг компонент на пластмасите, и на други бисфеноли, чиито нива са по-ниски в сравнение с тестовете, правени през 2009 г.

От Consumer Reports посочват, че нивата на нито един от фталатите, открити в проучването, не надвишава нормите на регулаторите в САЩ и ЕС, както и че няма нива, утвърдени от учените като безопасни, но това не гарантира безопасността на храните.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Атанас Шалапатов

    06 Яну 2024 10:27ч.

    https://bnr.bg/post/101622233/za-parvi-pat-e-oktrita-mikroplastmasa-v-choveshka-krav (Проучване наскоро показа, че микропластмасите могат да се прикрепят към външните мембрани на червените кръвни клетки и да ограничават способността им да пренасят кислород.) Още факти https://bnr.bg/search?tag=%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0 "...домакинствата в САЩ и Канада могат общо да освободят около 878 тона микропластмаси годишно" https://bnr.bg/horizont/post/101403546/praneto-na-drehi-zamarsava-s-plastmasi-arktika ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ПЛАСТМАСИТЕ https://lupa.bg/news/plastmasite-trovyat-i-ot-opakovkite-na-hranite_2444news.html И ДРЕХИТЕ ОТ ПЕТРОЛ ,и алтернативата е памук ,лен ,коприна и коноп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи